Από το δείπνο της Λούκας Κατσέλη στην Κηφισιά με τη συμμετοχή στελεχών του αριστερόστροφου ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες στην κεντροαριστερά εντείνονται και οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή προοδευτικών στελεχών από τα τρία κόμματα ξεπετιούνται σαν τα μανιτάρια.
Μιλώντας κανείς με πρόσωπα που βρέθηκαν στο δείπνο της Κηφισιάς που διοργάνωσε η πρώην υπουργός με συνδαιτημόνες την Έφη Αχτσιόγλου, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Διονύση Τεμπονέρα και αριστερόστροφα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με βάση τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες, γίνεται σαφές ότι, στόχος είναι σε έξι μήνες το πολύ το πολιτικό τοπίο να έχει αλλάξει ριζικά και τίποτα, όπως προβλέπουν, δεν θα θυμίζει την σημερινή κατάσταση.
Ο Δούκας στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς
Οι διεργασίες είναι τόσο έντονες και η καθίζηση του χώρου επιβάλλει κινήσεις μεγάλου συμβολισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η διοργάνωση εκδήλωσης του Ινστιτούτου Πουλαντζάς με καλεσμένο τον Δήμαρχο της Αθήνας και πρώην υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα.
Το think tank της ανανεωτικής αριστεράς υπό την ηγεσία του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Μαρίας Ρεπούση κάλεσε τον κ. Δούκα να μιλήσει δίπλα σε εγνωσμένου κύρους καθηγητές ιστορίας που αναμφίβολα ταυτίζονται με την Αριστερά με θέμα τα 80 χρόνια το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου.
Η πλευρά Τσίπρα δείχνει την αποστασιοποίησή της από τα γεγονότα και τις διεργασίες στην κεντροαριστερά με όλους τους τρόπους
Η θετική ανταπόκριση του κ. Δούκα στο κάλεσμα του πιο κοντινού προσώπου του Αλέξη Τσίπρα μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται σε αυτή τη φάση.
Ο Τσίπρας
Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι διεργασίες γίνονται στο φόντο της περίφημης «επιστροφής Τσίπρα» με τις φήμες για τη δημιουργία του νέου «πολιτικού υποκειμένου» να φουντώνουν και πάλι και να τοποθετούν χρονικά τις όποιες εξελίξεις για δημιουργία νέου κόμματος γύρω στο Φθινόπωρο.
Η πλευρά Τσίπρα δείχνει την αποστασιοποίησή της από τα γεγονότα και τις διεργασίες με όλους τους τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια διεθνή διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα στις 10 Ιούνιου μεταξύ των καλεσμένων δεν θα βρίσκεται κάποιος από την εγχώρια πολιτική σκηνή με κομματικό χρώμα.
Οι ομιλητές θα προέρχονται όλοι από το εξωτερικό μετά και τις επαφές του πρώην πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με προσωπικότητες που συνιστούν μια «προοδευτική διεθνή» και η ατζέντα θα αφορά μεν στα διεθνή ζητήματα, αλλά κατά βάση τα θέματα που θα καταπιαστούν θα έχουν ευθεία αναφορά και μείζονα στα εσωτερικά της χώρας.
Η πλευρά Κατσέλη αλλά και των συμμετεχόντων στο δείπνο επιμένουν ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Αλέξης Τσίπρας για να γίνει κάτι στο χώρο και ότι οι διεργασίες πρέπει να τρέξουν.
Πάντως από το τρίπτυχο του Αντώνη Λιβάνη «ταμείο, αρχείο, αρχηγός» για το τι χρειάζεται για να στηθεί ένα κόμμα, το οποίο επικαλέστηκε στο δείπνο της Κηφισιάς ο κ. Ματζουράνης , φαίνεται ότι λείπει το τρίτο και πιο βασικό στοιχείο για πολλούς, ο αρχηγός.
Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά σε αυτή τη φάση εμφανίζεται σε ρόλο παρατηρητή των διεργασιών αλλά το σημερινό μοντέλο αντιπολίτευσης δεν τραβά και αυτό το έλλειμα πολλοί από το χώρο το αποδίδουν στην έλλειψη ηγεσίας.
… και οι άλλοι
Το αν το δείπνο της Κηφισιάς ήταν ή δεν ήταν σε γνώση των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Εξάλλου ήταν κ. Φάμελλος που άνοιξε πρώτος το θέμα του κοινού ψηφοδελτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης εκείνος που μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου πήραν την απόφαση όχι να παραιτηθούν αλλά να δώσουν μάχη για την «ανακατάληψη» της ηγεσίας και να επιβάλλουν στο Συνέδριο του Ιουνίου την έναρξη της συνεργασίας αρχίζοντας από τους πρώην συντρόφους τους στην Κουμουνδούρου.
Η οποιαδήποτε κίνηση και πρωτοβουλία σε επόμενο στάδιο προϋποθέτει εξελίξεις που μπορεί να εξελιχθούν από σοβαρές εσωτερικές συγκρούσεις μέχρι φαινόμενα διάλυσης και διασπάσεων, αλλά για κάποιους όμως αυτό μπορεί να είναι και ευκαιρία για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να βάλει πρώτος τη σφραγίδα του στη συζήτηση που άνοιξε σχολιάζοντας ανάρτηση του Λεωνίδα Μπεχράκη από το στρατόπεδο Κασσελάκη για το δείπνο Κατσέλη.
Έσπευσε ουσιαστικά να εξαιρέσει πρώτος τον εαυτό του από τη συζήτηση.
«Θνησιγενής πρωτοβουλία των συγκεκριμένων και ΜΟΝΟΝ!!» έγραψε ο κ. Πολάκης την ώρα που το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Μάρκος Χατζησάββας συμπλήρωνε σε ανάρτησή του ότι «το μεγάλο κενό εκπροσώπησης των λαϊκών στρωμάτων δεν θα καλυφθεί ποτέ από την Τραπεζική Αριστερά! Τα δείπνα απλώς «παχαίνουν»!».
Διόλου τυχαία μάλιστα θεωρούν τώρα πολλοί το γεγονός ότι ο Σωκράτης Φάμελλος επανάφερε από το πουθενά στην Κεντρική Επιτροπή το ζήτημα του πραξικοπήματος, όπως χαρακτήρισε την καθαίρεσή του από τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Νίκου Παππά.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου