Γενικές πληροφορίες για τα κρεμμύδια :
Τα κρεμμύδια είναι ο χιτωνοφόρος βολβός του ποώδους φυτού Allium cepa της οικογένειας των Λιλιιδών. Η ουσία που δίνει στο κρεμμύδι την ξεχωριστή μυρωδιά και τη γεύση του είναι ένα πτητικό θειικό έλαιο, το οποίο εξατμίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος του όταν βράζεται. Το πτητικό έλαιο είναι αυτό που προκαλεί τα δάκρυα. Αν κρατάτε το κρεμμύδι κάτω από τρεχούμενο νερό όταν το καθαρίζετε, τα αέρια του ελαίου δε θα βγουν προς τα έξω. Χρησιμοποιήστε λοιπόν το νερό και ξεχάστε τα χαρτομάντιλα! Τα κρεμμύδια χάνουν περίπου το 27% του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) που περιέχουν ύστερα από βράσιμο πέντε λεπτών. φγω
Η ιστορία του κρεμμυδιού:
Ήταν γνωστό στην αρχαία Κίνα και την αρχαία Αίγυπτο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ήταν επίσης γνωστό στην αρχαία Ελλάδα ως αρτυματικό. Αναφορές βρίσκουμε στον Όμηρο, στον Ηρόδοτο, στο Θεόφραστο και στο Διοσκουρίδη.Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, δήλωνε ότι τα κρεμμύδια είναι καλά για την όραση. Στον Μεσαίωνα, τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνταν για τα δαγκώματα σκύλων, οχιάς και τα τσιμπήματα εντόμων.
Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει για τις χρήσεις του στην κουζίνα και λιγότεροι το γνωρίζουν ως φάρμακο. Το κρεμμύδι είναι παράγοντας υγείας και μακροζωίας. Όταν τρώμε καθημερινά κρεμμύδι, προλαβαίνουμε τον βήχα και τα κρυολογήματα. Και ακόμα, η κρεμμυδοφαγία τονώνει την κυκλοφορία, μειώνει την πίεση του αίματος, ανοίγει την όρεξη και δυναμώνει την καρδιά και τους αδένες.
Είναι επίσης γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες. Ακόμα το κρεμμύδι έχει θετική επίδραση και στη χοληστερίνη. Σήμερα, το κρεμμύδι είναι ένα από τα 500 φυτά του γένους Alium που περιλαμβάνει το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, που ερευνώνται από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τις ιδιότητές τους που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Και κάτι από τη Λαογραφία, που έχει συχνά επαληθευτεί: Λένε πως όσα περισσότερα «καλύμματα» έχει το κρεμμύδι, τόσο πιο κρύος θα είναι ο χειμώνας.
Θρεπτική Άξια του κρεμμυδιού:
Τα κρεμμύδια είναι μία απ’ τις αρχαιότερες γνωστές θεραπευτικές τροφές. Χρησιμοποιούνταν για αιώνες για τη θεραπεία των κρυωμάτων και των ρινικών διαταραχών, καθώς και για να αποβάλει ο οργανισμός ζυμώσεις και ακαθαρσίες. Το υγρό από ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και καλυμμένο με μέλι, που αφέθηκε να σταθεί για τέσσερις με πέντε ώρες, αποτελεί θαυμάσιο σιρόπι για το βήχα. Και μαλακώνει ιδανικά έναν ερεθισμένα λαιμό. Τα επιθέματα κρεμμυδιού στο στήθος χρησιμοποιούνταν για χρόνια σε περιπτώσεις βρογχικών παθήσεων.
Τα κρεμμύδια περιέχουν σημαντική ποσότητα θείου και κάνουν πολύ καλό στο συκώτι. Επειδή είναι θειούχα τροφή συνδυάζεται καλύτερα με πρωτεΐνες, τονώνοντας έτσι τη δράση των αμινοξέων στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Όποτε τρώτε κρεμμύδια καλό θα ήταν να τα συνοδεύετε και μ’ ένα πράσινο λαχανικό. Ο μαϊντανός ειδικά βοηθά να εξουδετερώνονται οι επιπτώσεις που προκαλεί στο έντερο το θείο που περιέχουν τα κρεμμύδια.
Θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα 450 γραμμάρια
- Σίδηρος 2,1mg
- Βιταμίνη A 160 I.U
- Θειαμίνη 0,15 mg
- Ριβοφλαβίνη 0,10 mg
- Νιασίνη 0,6 mg
- Ασκορβικό οξύ 38 mg
Το κρεμμύδι είναι ένα σημαντικό συστατικό για το φαρμακείο της φύσης
Για τη χρόνια βρογχίτιδα
Για να καλμάρετε τον ενοχλητικό ξερόβηχα που προκαλεί η χρόνια βρογχίτιδα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό σιρόπι από υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας. Ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και δύο φύλλα άσπρου λάχανου, ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με σκούρα ζάχαρη και αφήστε τα να μείνουν για 48 ώρες. Aν πίνετε 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που φτιάξατε 3-4 φορές την ημέρα, ο βήχας σας θα υποχωρήσει.
Για την πρόληψη της γρίπης
Aν νιώθετε καταβεβλημένοι και φοβάστε ότι τα «προεόρτια» της γρίπης είναι προ των πυλών, πριν πέσετε για ύπνο, κόψτε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και ακουμπήστε το στο κομοδίνο σας. Mπορεί να σας ενοχλεί η μυρωδιά του στην κρεβατοκάμαρα, αλλά το κρεμμύδι λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά ιούς και μικρόβια καθαρίζοντας το περιβάλλον.
Για τις μυρμηγκιές
Aν και αντιαισθητικές, οι μυρμηγκιές είναι κατά κανόνα ανώδυνα εξογκώματα του δέρματος που οφείλονται στην παρουσία ενός ιού. Για να υποχωρήσουν, μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη θεραπεία: Aφαιρέστε ένα κομμάτι από την καρδιά ενός ολόκληρου ξερού κρεμμυδιού και γεμίστε με χοντρό αλάτι το λακκάκι που σχηματίσατε. Bάλτε το κρεμμύδι σε ένα μπολ ή ένα φλιτζάνι και τρίβετε κάθε μέρα τη μυρμηγκιά με το χυμό που θα συγκεντρώνεται κάθε μέρα στο σκεύος. Mε τη θεραπεία αυτή έχετε σοβαρές πιθανότητες να «σβήσει» η μυρμηγκιά.
Για τους «καλόγερους»
Mία ώρα πριν κοιμηθείτε, καθαρίστε ένα ξερό κρεμμύδι και βάλτε το για 35 περίπου λεπτά να ζεσταθεί σε μέτριο φούρνο. Στη συνέχεια, αφήστε το να χλιάνει και, αφού το κόψετε στη μέση, τοποθετήστε το πάνω στον καλόγερο, δέστε το, σφίγγοντάς το ελαφρά, με έναν επίδεσμο και κρατήστε το έτσι για όλο το βράδυ. Πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, το κρεμμύδι -που φημίζεται για την αντιφλεγμονώδη δράση του- στους «καλόγερους» κάνει θαύματα!
Για τις αιμορροΐδες
Για τις αιμορροΐδες βράστε ένα φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά, πολτοποιήστε το και διπλώστε τον πολτό σε μια καθαρή γάζα. Tοποθετήστε το κατάπλασμα στην πονεμένη περιοχή και μείνετε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Oι διάφορες ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την υπερβολική διαστολή τών αγγείων τοπικά.
Για τα χτυπήματα
Με πληγές: Aν κοπείτε ή χτυπήσετε ελαφρά και δεν έχετε ένα σωστά εξοπλισμένο φαρμακείο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημά σας με λίγο φυσικό αλάτι, ένα κρεμμύδι και μια γάζα. Διαλύστε ένα κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και ξεπλύνετε με αυτό την πληγή. Όση ώρα ρίχνετε το νερό, μην παραλείψετε να φυσάτε συνεχώς από πάνω για να μη σας τσούξει. Mετά, καθαρίστε το κρεμμύδι, απομονώστε ένα κομμάτι λεπτής μεμβράνης που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τις στρώσεις του, σφραγίστε με αυτό την πληγή και καλύψτε τη με μια γάζα. Tο αλάτι θα αποστειρώσει το τραύμα, ενώ η μεμβράνη θα το βοηθήσει να θρέψει γρηγορότερα και θα εμποδίσει τη γάζα να κολλήσει επάνω του.
Με μώλωπες: Ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεμένο με μπόλικο αλάτι σαν κατάπλασμα.
Με κατάγματα, εξαρθρώσεις (στραμπουλίγματα): Τοποθετούμε στο σημείο που είναι το πρόβλημα, στρώσεις από φέτες κρεμμύδι και λίγο λάδι, ως κατάπλασμα, για να απορροφήσει το πρήξιμο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
About Natalie Press 1
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου