Ελλείψει αξιωματικής αντιπολίτευσης η «λαϊκή Δεξιά» αναλαμβάνει να καλύψει το κενό: «Οσο υπάρχουν προβλήματα θα ασκούμε έλεγχο στην κυβέρνηση» δηλώνουν βουλευτές που συμμετείχαν στο «αντάρτικο των 11» με την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers.

Και φαίνεται πως ήταν μόνον η αρχή αφού στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δηλώνουν ότι «θα έχουμε και συνέχεια». Και πράγματι, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν εντόνως στους διαδρόμους της Βουλής, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές ετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους μετά την «απαξιωτική», όπως την εξέλαβαν, κίνηση του κ. Χατζηδάκη να τους απαντήσει μέσω ανακοίνωσης που υπογράφει η γενική γραμματέας του υπουργείου εντός 24ώρου.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ένας εκ των 11 υπογραφόντων, έκανε λόγο για «πολιτική απρέπεια» εκ μέρους του υπουργού: «Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω» είπε, ενώ με δηκτικό τρόπο σχολιάζουν οι «γαλάζιοι» που συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία να ελεγχθεί το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη σπουδή που επέδειξε ο υπουργός να τους απαντήσει «σε χρόνο-ρεκόρ» αποδομώντας επί της ουσίας τα επιχειρήματά τους.

«Αν πρόκειται να απαντούν τόσο σύντομα, να το κάνουμε πιο συχνά» έλεγε ο κ. Κακλαμάνης με δηκτική διάθεση. Η αλήθεια είναι ότι οι ζυμώσεις μεταξύ των «ανταρτών» βουλευτών δεν σταματούν.

Τα «μηνύματα» που εκπέμπουν με τις κινήσεις τους φτάνουν ως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιχειρεί να «απορροφήσει» τους κραδασμούς περιορίζοντας τις κινήσεις των ανησυχούντων στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών τους αρμοδιοτήτων: «Οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις και προφανώς ρωτάνε τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για διάφορα σημαντικά κοινωνικά θέματα» ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Προετοίμαζαν επί ημέρες την κίνησή τους

Η «γραμμή» που ακολουθείται είναι η κανονικοποίηση των όποιων φωνών ελέγχου και κριτικής προς την κυβέρνηση ώστε να μη διαμορφωθεί η εικόνα ρήγματος στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κυρίως να μην εμπεδωθεί ένα κλίμα διαμόρφωσης εσωκομματικής αντιπολίτευσης με οργανωμένα χαρακτηριστικά. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι «11» που υπέγραψαν την επίμαχη ερώτηση υπό τον τίτλο «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προετοίμαζαν επί ημέρες την κίνησή τους συλλέγοντας τις υπογραφές.

Πρόκειται για τους: Φωτεινή ΑραμπατζήΓιώργο ΒλάχοΒασίλη ΓιόγιακαΘανάση ΔαβάκηΝικήτα ΚακλαμάνηΑννα ΚαραμανλήΘεόδωρο ΚαράογλουΧρήστο ΜπουκώροΜάριο ΣαλμάΕυριπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμο Χαρακόπουλο. Και όπως διατείνονται δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ καθώς οι εξηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για τα κόκκινα δάνεια και τις τακτικές των funds και των servicers εις βάρος των δανειοληπτών, των εγγυητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν τους καλύπτουν.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται έτοιμοι να επανέλθουν στο θέμα και μάλιστα με τρόπο που θα αναγκάσει τον κ. Χατζηδάκη να προσέλθει στη Βουλή για να τους απαντήσει αυτοπροσώπως. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε κάποιοι εκ των ερωτώντων βουλευτών εξετάζουν την ιδέα να καταθέσουν ξεχωριστές επίκαιρες ερωτήσεις ώστε να φέρουν τον υπουργό Οικονομικών στο Κοινοβούλιο για μια face to face συζήτηση.

Και δεν θα περιοριστούν στο «καυτό» θέμα των κόκκινων δανείων και της ασύδοτης δράσης των funds και των servicers, για τους οποίους όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά σε πηγαδάκια στη Βουλή «δεν γίνεται να απαιτούν από τους οφειλέτες το 100% όταν έχουν αγοράσει στο 5% και επιπλέον να μην προσέρχονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Ο Χρήστος Μπουκώρος είναι μεταξύ εκείνων που δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους και για τις κυοφορούμενες περικοπές στις συντάξεις χηρείας, ένα θέμα που κάποιοι σκέφτονται να θέσουν με ερώτησή τους ζητώντας εξηγήσεις από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου.

Πάντως, η κίνηση των «11» δεν εκφράζει μόνον τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ΚΟ της ΝΔ για χειρισμούς που τους φέρνουν αντιμέτωπους με την κοινωνία, όπως διαπιστώνουν και στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά έχει για τους ίδιους «βαρύνουσα πολιτική σημασία», καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς σιωπής για όσα κρίνουν ως «κακώς κείμενα», θέματα που τέθηκαν άλλωστε προ ολίγων μηνών ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου πολλοί βουλευτές «ξεσπάθωσαν» για πρώτη φορά στέλνοντας το «σήμα» ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να μας ακούτε».

«Οι βουλευτές ρωτούν, οι υπουργοί απαντούν. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει κανένα αντάρτικο» σχολίαζε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έχει δρομολογήσει συναντήσεις υπουργών με βουλευτές για τα υπό κατάθεση νομοσχέδια.

«Υπεράσπιση των αξιών της παράταξης»

Οπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους «το… Μένουμε Σπίτι για τους βουλευτές τελείωσε», ενώ θέτουν και ένα ευρύτερο πλαίσιο που έχει να κάνει, όπως λένε, με την «υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της παράταξης».

Είναι εξάλλου εκείνοι που εναντιώθηκαν στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν δίστασαν να θέσουν θέμα ενώπιον του κ. Μητσοτάκη στην ΚΟ του περασμένου Ιουνίου για τη ροπή προς το «Κέντρο», για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ακόμα και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εν όψει της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο του 2025.

Αν προσθέσει κάποιος σε όλα αυτά τις ανομολόγητες πικρίες ορισμένων για τη μη αξιοποίησή τους παρότι «έβαλαν πλάτη στα δύσκολα», αλλά κυρίως τις αγωνίες τους «για το αύριο της παράταξης» – μηδέ του δικού τους εκλογικού μέλλοντος εξαιρουμένου –, τότε το μείγμα δεν αποκλείεται στην πορεία να αποδειχθεί «εκρηκτικό».

Τι απαντα το υπουργείο Οικονομικών

«Προσωπικές δυσαρέσκειες και αστήρικτα επιχειρήματα»

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Η ερώτηση των 11 κατατέθηκε, λένε, σε μια στιγμή που το χρέος μειώνεται ταχύτατα, η ανεργία πέφτει, οι εξαγωγές και ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνονται και καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων από το 2019. Την ώρα, προσθέτουν, που η οικονομία βελτιώνεται, εμφανίζονται βουλευτές της ΝΔ με αστήρικτα επιχειρήματα να ζητούν να διορθωθούν πράγματα που ήδη διορθώθηκαν με τη δική τους ψήφο και να έχουν προσχωρήσει εντελώς στη λογική της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Η αιτία της ανταρσίας υποψιάζονται όλοι ότι δεν είναι τα κόκκινα δάνεια, είναι η πολιτική ή και η προσωπική σε ορισμένες περιπτώσεις δυσαρέσκεια των 11 βουλευτών. Αν το θέμα αφορούσε μόνο το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μικρό το κακό. Αλλά τέτοιου είδους ειδήσεις προκαλούν την προσοχή της Κομισιόν, των ξένων μέσων και των επενδυτών, όχι για το θέμα καθαυτό, αλλά γιατί πάντοτε αξιολογείται η πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης.

Κανένας δεν φτάνει να θέλει να φιμώσει τους βουλευτές, ο Χατζηδάκης από ό,τι φαίνεται θα απαντά σε ό,τι τον αφορά για λόγους που αφορούν την προσωπική του διαδρομή αλλά και την οικονομία και τη χώρα, οι υπόλοιποι υπουργοί έχουν θορυβηθεί, και μένει να φανεί αν το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει κάποιο σχέδιο για να καλμάρει ο κυματισμός προτού γίνει τρικυμία.

Μηνύματα με νόημα


Θα ξεκινήσω από τα της ΝΔ τώρα και αφού οι 11 που ανησυχούν ξαφνικά για τους δανειολήπτες δεν μπορούν να «ξεκαρφωθούν», έχω να σας πω ότι υπάρχει παρασκηνιακή κινητικότητα. Και μάλιστα σε μια αναπάντεχη (για τους πολλούς, όχι για όσους γνωρίζουν) κατεύθυνση.

Μαθαίνω λοιπόν ότι εν όψει εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και επειδή η σεναριολογία είναι τρελή, η πλευρά Καραμανλή, είτε εν γνώσει του πρώην πρωθυπουργού είτε ερήμην του, έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία. Το θέμα βέβαια είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί απίθανο σε σημείο βεβαιότητας, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

***

Δεξιά αριθμητική

Και μένω στη «δεξιά πολυκατοικία» για να σας πω πως επειδή πολλοί και διάφοροι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δημοσκοπική ενίσχυση των κομμάτων πέραν της ΝΔ, αρχίζουν και κάνουν προσθαφαιρέσεις. Και διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων βγάζουν αθροιστικά ένα ποσοστό της άκρας και έξαλλης Δεξιάς που πλησιάζει το 20%.

Υπό αυτό το πρίσμα, ορισμένοι αρχίζουν και σπέρνουν σενάρια περί ακροδεξιών συμπράξεων, συνασπισμών και συγχωνεύσεων, παίρνοντας θάρρος και από την ευρωπαϊκή «πρωτοπορία». Ομολογουμένως πάντως μια συνύπαρξη Βελόπουλου – Λατινοπούλου θα ήταν χαριτωμένη (αφού τελειώσουν με τις δικαστικές τους διαμάχες).

***

Χρησμοί

Κλείνω το γαλάζιο κεφάλαιο με τον χρησμό της Ντόρας Μπακογιάννη που δήλωσε προ ημερών ότι γνωρίζει έναν υποψήφιο για την ηγεσία του ΠαΣοΚ που αν εκλεγεί, «ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι». Ο καθένας επ’ αυτού μπορεί να δώσει την ερμηνεία που θέλει. Εγώ πάντως μπορώ να μεταφέρω μια αίσθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου που, όσο και αν θέλει να το κρύψει, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στο ΠαΣοΚ.

Λένε λοιπόν ότι αν κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που τον θεωρούν φαβορί, λίγα θα αλλάξουν από πολιτική άποψη και θα μένει να φανεί αν και πώς θα μπορέσει να αναπτύξει κάποια νέα δυναμική. Αν κερδίσει ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, βλέπουν μετάλλαξη του ΠαΣοΚ σε ΣΥΡΙΖΑ και αναβίωση άλλων εποχών, με μαζώξεις σε πλατείες (άνω και κάτω) και άλλα τέτοια.