ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ» Με τον Ευάγγελο Γ. Σπύρου


 Τα λεξικά ερμηνεύουν το τέλος ως άκρη, το τέλος, τελικός σκοπός, φόρος, δασμός, τέλος (επίρρημα), στο τέλος τελικά, τελευταίος, τελειωτικός. Κοντά η λέξη τέλμα, στάσιμο νερό, αδιέξοδο, βάλτος και τέλμα του νου, μεταβάλλω σε τέλμα, βυθίζω στο τέλμα και κινητοποιούμαι. Στη συνέχεια, η λέξη τελώ, κάνω, εκτελώ, τελούμενα, αυτά που γίνονται, που συμβαίνουν. Ακολουθεί η λέξη τελωνείο, δημόσια υπηρεσία για την είσπραξη δασμών, φόρων.

Χρόνος, στο λεξικό, είναι το έτος, η χρονιά, η διάρκεια ενός φαινομένου ή μιας κατάστασης. Η χρονική απόσταση μεταξύ δύο γεγονότων, χρονική περίοδος, εποχή, χρονική διάρκεια που απαιτείται για μια πράξη… Χρονιά, ένας χρόνος…

Τέλος χρόνου, λοιπόν, και ζητήσαμε από φίλους αναγνώστες να μας γράψουν για το τέλος του χρόνου. Η επιστολή μας έλεγε:

Αγαπητή/έ κυρία/ε,

Στο επόμενο τεύχος του «ΝΑΙ», που θα κυκλοφορήσει αρχές Δεκεμβρίου, θα έχουμε διάφορες απόψεις γύρω από το ζήτημα του χρόνου με φιλοσοφικές και πρακτικές προσεγγίσεις, κάτω από τον τίτλο «Τέλος Χρόνου». Όλοι πληρώνουμε αντίτιμο για να περάσουμε στην αξιοποίηση του χρόνου μας, όπως πληρώνουμε τέλος, διόδιο στους διάφορους δρόμους. Ένας μεγάλος φιλόσοφος είπε πως «αν σπαταλάμε το χρόνο μας, σπαταλάμε τη ζωή μας». Ποια είναι η δική σας σχέση με το χρόνο, ως άτομο, ως στέλεχος εταιρείας, ως υπεύθυνος κάποιου τομέα εργασίας, ως μέλος μιας ομάδας ή οικογένειας και γενικώς ως μέλος της κοινωνίας; Και εν τέλει πόσο κοστίζει ο χρόνος σας, η εβδομάδα, ο μήνας, ο χρόνος; Πληρώνεστε όσο αξίζετε; Νιώθετε ότι θα δώσετε λόγο για το πώς διαχειρίζεστε το δώρο θεού που λέγεται χρόνος;

Κάποιοι ασχολούνται ακόμα με τα αποτελέσματα των παρελθόντων ετών και κυρίως του 2022. Άλλοι αντίστοιχα με του 2023, μερικοί με τους στόχους του 2024 και, τέλος, κάποιοι ονειροπόλοι με την επόμενη τριετία ή δεκαετία ή και αορίστως με το μέλλον. Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους 2023, θα θέλαμε γενικώς και ειδικώς τις σκέψεις σας:

  • Τι σκέφτεστε καθώς τελειώνει το 2023;
  • Τι σκέφτεστε για το 2024 που έρχεται;
  • Τι σκέφτεστε για το μέλλον;
  • Τι σκέφτεστε για τη ζωή, προσωπική και επαγγελματική;

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας χωρίς περιορισμό λέξεων και απαντήστε μας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Ίσως κάποιοι θα ωφεληθούν και κυρίως πιθανόν πρώτοι εσείς να πάρετε κάποια προσωπική αμοιβή αυτοβελτίωσής σας, ως «τέλος» διοδίων για το υπόλοιπο της ζωής σας, που θα αρχίζει με το τέλος των σκέψεών σας για το χρόνο που θα διαθέσετε για όποιες σκέψεις μας στείλετε.

Με εκτίμηση,

Ευάγγελος Σπύρου

Παραθέτουμε μαζί με ευχαριστίες τις σκέψεις τους για να τις μοιραστούμε. Αφιερώστε ένα «τέλος-διόδιο» λίγου χρόνου και μελετήστε τις. Ίσως βρείτε κάτι που πιθανόν να σας δώσει ικανοποιητικό τόκο στον νέο χρόνο για το 2024 και της ζωής μας!


Μαρία Λαμπροπούλου, Chief Marketing & Communications Generali
Σκέψεις για τη χρονιά που φεύγει και την καινούργια που έρχεται

Το 2023 πέρασε στην ιστορία ως μία ακόμη άσκηση αντοχών που απέδειξε πως ό,τι γνωρίζουμε ανατρέπεται οδηγώντας μας σε νέους δρόμους αξιολόγησης των γεγονότων. Πριν από λίγες μέρες το λεξικό Merriam-Webster αποφάνθηκε πως η λέξη της φετινής χρονιάς είναι το «authentic». Μια ελληνικότατη λέξη, που, ενώ ξέρουμε όλοι τι σημαίνει, σήμερα χρειάζεται να την ξαναθυμηθούμε. Η θετική σύνθεση δυνάμεων -στην εκπνοή ενός χρόνου που κλείνει με ανατροπές, απρόβλεπτες στιγμές και πολλά ερωτηματικά-, αλλά και ο σεβασμός στην ανθρώπινη διαδρομή είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στο αύριο μέσα από τις αλλαγές που βιώνουμε.

Οι άνθρωποι εγγράφουν στη μνήμη τους τα γεγονότα μέσω του συναισθήματος. Τα τελευταία χρόνια η δυσκολία ενός απολογισμού έγκειται ακριβώς σε αυτό το σημείο: ότι οι ανατροπές της καθημερινότητας μας φέρνουν μπροστά σε μία σειρά περιστατικών που η συναισθηματική τους διαβάθμιση μόνο σκεπτικούς θα μπορούσε να μας αφήσει. Ωστόσο, η ανθρώπινη φύση δεν φαίνεται να υπολείπεται σε δυνάμεις και εφόδια. Η αισιόδοξη βεβαιότητα ότι υπάρχουν επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν και -κυρίως- να διασφαλίσουν ένα πιο ανθρώπινο και -πάνω απ’ όλα- βιώσιμο αύριο για εμάς τους ίδιους αλλά και τις επόμενες γενιές, η σθεναρή αποφασιστικότητα των ανθρώπων που βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες και τις υπερέβησαν, καθώς και η θέληση όλων για μια καλύτερη και ασφαλή ζωή, αποτελούν σαφείς αποδείξεις.

Στη διαδρομή μας ως μέλη ενός παγκόσμιου ασφαλιστικού οργανισμού όπως η GENERALI, με ένα ξεκάθαρο όραμα για τη φροντίδα και την ασφάλεια των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των αναγκών, αναζητούμε συνεχώς τρόπους για τη διευρυμένη κάλυψή τους και επιδιώκουμε να προσφέρουμε σε όσους μας εμπιστεύονται την ηρεμία που απορρέει από την τεχνογνωσία και τη διαχρονικά αξιόπιστη πορεία μας.

Υποθέτοντας βάσιμα ότι η προφανής αιτία της ανακήρυξης του «αυθεντικού» σε λέξη της χρονιάς είναι η τεχνολογική απόσταση, η οποία θολώνει ολοένα και πιο γρήγορα τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μη, η GENERALI επιμένει σταθερά στη μοναδικότητα των ανθρώπων σε κάθε της δραστηριότητα, δημιουργώντας αληθινή αξία στις σχέσεις μας με τους συνεργάτες, τους ασφαλισμένους και την ευρύτερη κοινωνία.

Η ρευστότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος είναι για εμάς μια πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε πρωτίστως με όρους εντιμότητας απέναντι σε όσα γνωρίζουμε και ταυτόχρονα σε όσα καθημερινά μαθαίνουμε. Με πραγματικό ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή, με πείσμα και αισιοδοξία για το αύριο. Η νέα χρονιά είναι μια ακόμη ευκαιρία για όλους μας. Μια ευκαιρία να απελευθερώσουμε δυνάμεις και να τις κατευθύνουμε στην προσπάθεια για την προστασία όσων έχουν αξία για την ανθρωπότητα αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, όσων αγαπάμε, όσων με επιμέλεια φροντίζουμε και όσων διακαώς επιθυμούμε. Εύχομαι από καρδιάς το 2024 να γίνει η χρονιά που θα μας εκπλήξει ευχάριστα και θα τη θυμόμαστε γι’ αυτόν το λόγο πάντα.

Η Μαρία Λαμπροπούλου είναι ένα από τα μακροβιότερα στελέχη του ασφαλιστικού χώρου στον τομέα του Marketing και της Επικοινωνίας. Είναι απόφοιτος του York University του Τορόντο και η επαγγελματική της διαδρομή έχει ταυτιστεί με τη νεότερη περίοδο της λειτουργίας του πολυεθνικού ομίλου Generali στη Ελλάδα. Κατέχει τη θέση Chief Marketing & Communications και στον τομέα ευθύνης της περιλαμβάνονται τα τμήματα Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΝΙΔΗΣ

Γενικός διευθυντής στον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Σε μια διαρκή αναζήτηση απαντήσεων

Τι σκέφτεστε καθώς τελειώνει το 2023;

Η πρώτη σκέψη είναι πως το 2023 είναι μια χρονιά που έτρεξε πολύ γρήγορα. Ο χρόνος της φάνηκε μικρός. Oλα βέβαια έχουν μια εξήγηση. Μετά από τρία χρόνια, μέσα στο έτος κηρύχθηκε η λήξη της πανδημίας Covid-19. Μπορώ να το χαρακτηρίσω ένα έτος εκκίνησης, αν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας συντελέστηκαν πολλαπλές αλλαγές με γεωμετρική πρόοδο που αρμονικά θα χρειάζονταν ακόμη πολλά έτη για να επιτευχθούν.

Ο χρόνος μάς πιέζει όλους. Και πρέπει να βρεις απαντήσεις και να δρομολογήσεις λύσεις για περισσότερο χρόνο, για συντομότερο χρόνο, για αποδοτικότερο χρόνο, για ποιοτικότερο και ισορροπημένο χρόνο.

Να δημιουργήσεις εκείνες τις αντίβαρες συνθήκες για να ισορροπήσεις την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών και των συνεργατών, των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου, των ασφαλισμένων, του ευρύτερου κοινωνικού ιστού -ως οργανισμός που στηρίζει την κοινωνία εν γένει-, των εργαζομένων. Και όλα αυτά μέσα σε ένα θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Ο χρόνος είναι χρήμα και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η όποια διαχείρισή του έχει συνέπειες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Σε μια κοινωνία που απαιτεί εξαντλητικούς και γρήγορους ρυθμούς ζωής, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και ο χρόνος είναι περιορισμένος. Κοστίζει, ξοδεύεται και δεν αναπληρώνεται.

Πρέπει να βρεις το σημείο ισορροπίας με διαφορετικές και έξυπνες λύσεις. Με μικρές και σύντομες νίκες, με σχεδιασμό και όραμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το 2023, επετειακό έτος, μια και ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συμπλήρωσε σαράντα πέντε (45) έτη λειτουργίας και προσφοράς, δόθηκε έμφαση -και σε συνέχεια μια συνεχούς προσαρμοστικότητας και οράματος- στην ψηφιοποίηση λειτουργιών, διαδικασιών, εργασιών και στην ανάλογη εξωστρέφεια που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού με αναγνώριση αναθεώρησης, όπου χρειάζεται, επιχειρηματικών μοντέλων.

Μέσα από τη λειτουργία πολλών Επιτροπών που υπάγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο, από τη λειτουργία ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού, από την ανάδειξη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, της ομάδας marketing και επικοινωνίας, και πρωτίστως τη θέληση, τη βούληση και το όραμα της Διοίκησης, που είναι και οι κύριοι μέτοχοι και ιδρυτές του ομίλου, αναπτύχθηκαν εσωτερικά στον όμιλο πολλές και διαφορετικές εφαρμογές πληροφορικής που είναι σε λειτουργία και στη διάθεση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των συνεργαζόμενων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Λειτουργούν σε κάθε συσκευή (pc, tablet, laptop, smartphone) και αφορούν υπηρεσίες έκδοσης ασφαλιστηρίων, παρακολούθησης χαρτοφυλακίου, κλήσης για παροχή Οδικής Βοήθειας, φροντίδας ατυχήματος, εκτίμησης και διακανονισμού ζημίας, προσωπικό wallet πελάτη, πληρωμής ασφαλίστρων, στατιστικών δεδομένων, σημείων ενδιαφέροντος και άλλων πολλών.

Διακριτό και μοναδικό είναι το σύστημα Βοηθείας «ΕΡΜΗΣ», που αποτελεί ένα δίκτυο υπηρεσιών, εγκαταστάσεων, δομών, εξοπλισμού και ανθρώπων που σκοπό έχει τη σφαιρική παροχή βοήθειας σε κάθε ασφαλισμένο και τρίτο συνάνθρωπο (Ιατρική, Οδική, Ταξιδιωτική Βοήθεια, ιδιόκτητα ασθενοφόρα οχήματα, δίκτυο ιατρείων και συνεργαζόμενων ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα συνεργεία οχημάτων, ιδιόκτητα αεροπλάνα και ελικόπτερο, παροχή τηλεβοήθειας 24 ώρες την ημέρα, ειδικοποιημένα οχήματα οδικής βοήθειας κ.λπ.)

Σύνθημα υπήρξε η μείωση του χαρτιού με ψηφιοποίηση κάθε λειτουργίας και η άμεση παροχή σε ασφαλισμένους, εργαζομένους, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και πελάτες/τρίτους εν γένει ποιοτικών και ποσοτικών υπηρεσιών, λύσεων με άμεση ανταπόκριση σε ανάγκες τους.

Τι σκέφτεστε για το 2024 που έρχεται;

Ζούμε σε καιρούς με μεγάλες γεωπολιτικές αναταραχές και ανακατατάξεις. Έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι ανισότητες και έχουν εμφανιστεί διακριτοί και μη νέοι παράγοντες επηρεασμού σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η ελληνική οικονομία δείχνει μεν σημάδια ανάκαμψης και σταθερότητας αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί, και είναι εμφανείς, εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες και συνθήκες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιφέρουν ανισορροπία.

Ως ο μεγαλύτερος ελληνικός ασφαλιστικός όμιλος και πρώτος επί σειρά ετών σε πλήθος ασφαλισμένων οχημάτων, με δραστηριότητα στην Ελλάδα, επενδύουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας με εκατοντάδες εκατομμύρια ανταποδοτικά ποσά και πολλαπλές και διαφορετικές δράσεις για την κοινωνία.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, επηρεάζει τη ζωές όλων μας και δεν είναι δυνατόν να μην είναι εντός των πολιτικών του ομίλου και του στρατηγικού του σχεδιασμού.

Εντός του 2024 η προσήλωση σε θέματα ESG (Environmental, Social, Governance) θα ενταθεί και ζητήματα επενδύσεων, προϊόντων, δράσεων, δραστηριοτήτων και εταιρικής διακυβέρνησης λαμβάνουν τις αναγκαίες πρόνοιες.

Ο χρόνος αποτελεί έναν δυσεύρετο πόρο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η αρμονία εργασιακής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων παραμένει σημαντική πρόκληση.

Είναι δεδομένο πλέον πως η αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη και η συμβολή ενός επιχειρηματικού οργανισμού στην κοινωνία είναι και άμεσα συνυφασμένες με την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και την ψυχική υγεία του εργατικού δυναμικού.

Ο όμιλός μας έχει καταταγεί, κατόπιν αξιολόγησης, με την απόδοση της σχετικής πιστοποίησης, ως Great Place To Work.

Κάθε στέλεχος και εργαζόμενος θεωρεί πως ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας στην απόδοσή του.

Ως όμιλος έχουμε δώσει έμφαση σε διαδικασίες για την ανάδειξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού με καταμερισμό εργασιών, με επικοινωνία των στόχων στους αρμοδίους, με κατανόηση του στρατηγικού σχεδιασμού, με δικαίωμα ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε το άγχος και το stress των ανθρώπων μας με σειρά ενεργειών και παροχών.

Κυρίαρχο εργαλείο είναι το κατανοητό, κατάλληλα σχεδιασμένο και υλοποιήσιμο timeboxing. Είναι ένα καθημερινό, μηνιαίο, ετήσιο, σαφές σχέδιο χρονοδιαγράμματος με σαφείς γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων, μεταξύ διαφορετικών διευθύνσεων και τμημάτων.

Θα εξακολουθήσει η εφαρμογή της τηλεργασίας, των ευέλικτων μορφών εργασίας, του υβριδικού μοντέλου παροχής εργασίας, των παροχών για υγεία, σύνταξη και εκπαίδευση σε κάθε εργαζόμενο ανάλογα με γενικές και ειδικές συνθήκες.

Σημαντικό και με ξεχωριστό βάρος είναι το αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο του Ομίλου «Δημήτρης Βαρσάμης», που επί σειρά ετών, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, δική του ύλη και επένδυση, προσφέρει εκπαίδευση όλο το χρόνο -με φυσική παρουσία, διαδικτυακά και υβριδικά- σε χιλιάδες υποψηφίους και ενεργούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και εργαζομένους.

Και σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αναπτύξει δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης με διά βίου μάθηση.

Η ανάπτυξη του ομίλου θα εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένη στις ασφαλίσεις οχημάτων, αλλά με παράλληλη ανάπτυξη στις ασφαλίσεις περιουσίας, χωρίς να παραμερίζεται η δραστηριοποίηση στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας. Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει και θα γίνονται, με την ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων, στην ενέργεια, στη διατροφή, στο νερό.

Τι σκέφτεστε για το μέλλον;

Θυμάμαι τον εαυτό μου, από τότε που είμαι ενεργός εργασιακά, να θέτει κατ’ αρχάς στόχους, να μελετά τους τρόπους επίτευξης, να ακούει με προσοχή παλιότερα στελέχη για να κατανοεί καλύτερα το παρελθόν, να ενεργεί στο παρόν και να οραματίζεται το μέλλον με προγραμματισμό.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Μελάς Γιαννιώτης ήταν και είναι ένα μεγάλο σχολείο μόνος του. Άνθρωπος με όραμα, με πίστη, με πάθος, με θέληση, με ενεργητικότητα. Που ξέρει να διαβάζει καλά τα μελλούμενα, την ιστορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Γιαννιώτης είναι το ισχυρό παρόν και μέλλον του ομίλου. Με γνώση του αντικειμένου, ενεργός σε κάθε δράση, με καλό οικονομικό και στατιστικό υπόβαθρο, με όραμα, όρεξη, συνετή διοίκηση, με πίστη στους ανθρώπους, αξιοπρεπής.

Είμαι στον όμιλο από το 1991. Κοιτώντας πίσω, αξιολογώντας το πριν και το παρόν, το παρελθόν που κάποτε ήταν παρόν και μέλλον, νιώθω αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον αποκλειστικά από τη σκοπιά της αξιολόγησης του ομίλου και των ανθρώπων της.

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αποτελεί έναν ισχυρό ελληνικό όμιλο με πολυσχιδείς δραστηριότητες (ασφαλίσεις, τεχνική εξυπηρέτηση οχημάτων, αερομεταφορές προσώπων, δραστηριότητες σε πράσινη ενέργεια, μονάδα βιοαέριου, ανταλλακτικά οχημάτων, διατροφή και άλλες πολλές).

Η ανάπτυξη του ομίλου είναι στενά δεμένη με την ελληνική πραγματικότητα και η δραστηριότητά της -πέρα από το εμπορικό κέρδος- αποσκοπεί στην ανταπόδοση και την παροχή ωφελημάτων προς τον Έλληνα.

Είμαι αισιόδοξος και σίγουρος για τις προοπτικές του ομίλου στο πλαίσιο των δικών του αποφάσεων και πολιτικών. Είναι ένας ισχυρός και υγιής όμιλος με δεκάδες εκατομμύρια ελεύθερης περιουσίας.

Διαχρονικά κρατικά συστήματα ασφάλισης αντιμετωπίζουν υπέρμετρα προβλήματα. Όλοι έχουμε νιώσει τα χρόνια των μνημονίων. Όλοι είμαστε μάρτυρες των διαχρονικών παθογενειών τόσο στην κρατική ασφάλιση όσο και στην κρατική αρωγή.

Με τις κατάλληλες δικλίδες απαγκίστρωσης από νοοτροπίες του παρελθόντος, αλλά και τον ορισμό ξεκάθαρων όρων και κανόνων ασφαλείας και διαφύλαξης των κόπων του Έλληνα, θεωρώ πως μπροστά μας υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες για την ανάπτυξη του ποσοστού ασφάλισης της περιουσίας, της υγείας, των κόπων του κάθε εργαζομένου, επαγγελματία, επιχειρηματία.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνεχής εκπαίδευση του κάθε πολίτη, η ανάδειξη της διασφάλισης των κόπων του, της συνοχής του κοινωνικού ιστού.

Η ιδιωτική ασφάλιση ως ανταποδοτικός οργανισμός στο σύνολό του έχει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε συνεργασία με το κράτος και την ανάδειξη της ανταποδοτικότητας στην ελληνική κοινωνία.

Βέβαια, όλα θα πρέπει να αξιολογούνται και από το γενικότερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που έχει αστάθειες και μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο επιχειρείν και στις κοινωνίες.

Τι σκέφτεστε για τη ζωή προσωπική και επαγγελματική;

Αν δούμε διάφορα αποτελέσματα ερευνών, βλέπουμε πως έχουν αυξηθεί τα επίπεδα άγχους, υπάρχει η αίσθηση της μελαγχολίας, της αναξιότητας, υπάρχει μια βιωματική ανησυχία, ενώ κάποιες φορές είναι έντονα τα φαινόμενα σωματοποίησης.

Υπάρχει μια σαφή δυσκολία να πετύχεις ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή. Ειδικά όταν υπάρχει η ανάγκη πολλαπλών εργασιών τόσο την ίδια στιγμή όσο και λόγω ενασχόλησης με πολλούς παράλληλους τομείς.

Σε μια περίοδο εργασιακής άνοιξης, στο χρονικό εκείνο διάστημα που το στέλεχος επενδύει τόσο στο συλλογικό αποτέλεσμα και την ανάπτυξη όσο και στο προσωπικό, είναι βέβαιο πως εννιά στις δέκα φορές η προσωπική ζωή δέχεται πιέσεις από την εργασιακή ζωή.

Είναι δεδομένο πως δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Από τη μία άκρη έχεις τον εργασιομανή και από την άλλη τον εργαζόμενο μειωμένης απόδοσης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να ξενυχτήσεις, να εργαστείς αργίες, γιορτές. Μια επιχείρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ορίζει την προσωπική ζωή του εργαζομένου, αλλά θα πρέπει να μπορεί να δημιουργεί εκείνο το εργασιακό περιβάλλον και τις συνθήκες που να επιτρέπουν τη μετάβαση στην ισορροπία.

Άλλωστε, αν δεν υπάρχει σε σημαντικό βαθμό η ισορροπία αυτή, είναι βέβαιο πως μακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί η ίδια η επιχείρηση.

Στα χρόνια εμπειρίας μου πρέπει να αποκτήσεις εκείνη τη συνείδηση που θα σου επιτρέψει να προνοήσεις για την ισορροπία. Συνείδηση που έρχεται συνήθως μέσα από τη μακροχρόνια ενασχόληση. Ακόμη και όταν οι συνθήκες της ζωής σού δείχνουν την ανάγκη επιμερισμού του βάρους μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, είναι βέβαιο πως στατιστικά και πάλι θα ρίξεις περισσότερη προσοχή σε ένα από τους δύο τομείς.

Όταν έχεις ως Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ να διαχειριστείς αντίστοιχες καταστάσεις, πρέπει να δεις και τον κρίσιμο ρόλο που έχεις για να βοηθήσεις το ανθρώπινο δυναμικό να αντιμετωπίζει και να βελτιώνει την ψυχική του υγεία.

Χρειάζεται προσαρμοστικότητα, εξωστρέφεια, να φύγουμε από τη λογική του one man show. Αν και η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων προέρχεται συνήθως από μια μειοψηφία, ένας οργανισμός χρειάζεται ενεργό και ικανοποιημένο κάθε πόρο του.

Βγαίνοντας μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, στη βάση ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού, αναπτύχθηκαν και αναδείχθηκαν -πέραν όλων όσα δημιουργούν έναν εύρωστο, βιώσιμο και με συνέχεια ασφαλιστικό οργανισμό- στον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ διαφορετικές και πολλές πρόσθετες διαδικασίες, με σκοπό την αρμονία ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική ζωή των εργαζόμενων.

Θεσπίζονται κατανοητές προτεραιότητες στις εργασίες ενός εργαζομένου, αναπτύσσεται η θέσπιση χρονοδιαγραμμάτων ανά θέση και αντικείμενο, προσφέρονται ευέλικτες μορφές εργασίας με διαφορετικό ωράριο, με μειωμένο, με το σύστημα της τηλεργασίας ή υβριδικό.

Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την απλούστευση των δομών εργασίας και την αποφυγή δημιουργίας επιπλέον χρόνου για τον εργαζόμενο, που πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε για την εταιρεία ούτε για τον εργαζόμενο.

Ως όμιλος προσπαθούμε να μην έχουμε υποτιμημένους και καταπονημένους εργαζομένους αλλά ακόμη και ο εργασιομανής να λαμβάνει χαρά μέσα από την εργασία του.

Ο εργαζόμενος να νιώθει μέρος του εγχειρήματος και να οραματίζεται μαζί με τη διοίκηση το στόχο. Να λαμβάνει ικανοποίηση από το αποτέλεσμα του έργου του.

Δημιουργούμε έτσι ομάδες εργασίας, υπεύθυνους έργων, τους δίνουμε πρωτοβουλίες, επικοινωνούμε τις πολιτικές και το σχέδιο και προσπαθούμε να ακούμε.

Κατανοούμε τον τόπο και χώρο διαμονής του εργαζομένου, την οικογενειακή του κατάσταση, προσφέρουμε μέσα μετακίνησης και κίνητρα.

Δεν είναι τυχαίο πως μαζί μας στον όμιλο εργάζονται επί δεκαετίες εργαζόμενοι, αλλά έχουμε και εργαζομένους δεύτερης γενιάς.

Λειτουργεί εστιατόριο στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ενώ προσφέρονται διατακτικές τροφής, δωρεάν ασφαλιστικά προγράμματα και παροχές.

Επενδύουμε στη διά βίου μάθηση με σεμινάρια είτε μέσω του δικού μας εκπαιδευτικού κέντρου είτε μέσω τρίτων.

Δημιουργούμε ομαδικές δράσεις (αγώνες δρόμου, συμμετοχή σε εταιρικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ημερίδες και εκδηλώσεις για σημαντικά γεγονότα και γιορτές κ.λπ.).

Η ικανότητα για μια σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου έχει μεγάλη σημασία στη σύγχρονη κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Να δημιουργήσεις ένα σύστημα που όσο το δυνατόν να εξασφαλίζει ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Είναι βέβαιο πως και η επιχείρηση θα εισπράξει υπεραξία.

Βασική όμως προϋπόθεση είναι να θέλει ο εργαζόμενος να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε όλα αυτά. Να συνειδητοποιήσει και να αποκτήσει τη θέληση να αλλάξει τον τρόπο σκέψης.

Είμαι ο Παναγιώτης Κατσανίδης, γενικός διευθυντής στον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Σχολής Νομικών & Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Παντρεμένος με τη Στέλλα Μπάλλιου, πτυχιούχο της σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ, λογίστρια, εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Καλαμαριάς. Πατέρας δύο παιδιών, του Κυριάκου, ειδικευόμενου ιατρού νευρολόγου, και της Σμαρώς, φιλολόγου.

Εκπαιδευτής σε ασφαλιστικά σεμινάρια και σε σεμινάρια με λογιστικά και φορολογικά θέματα. Γνώση και ανάλυση νομικού και θεσμικού πλαισίου ιδιωτικής ασφάλισης. Γνώστης του νομικού και θεσμικού πλαισίου φορολογίας εισοδήματος και διατάξεων περί Ανωνύμων Εταιρειών.

Πλήθος σεμιναρίων σε θέματα φορολογικά, εισοδήματος, διεθνών λογιστικών προτύπων, διοίκησης, τεχνικών διαπραγμάτευσης, πωλήσεων, θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου ιδιωτικής ασφάλισης.

Επαγγελματική ενασχόληση σε οικονομικές διευθύνσεις σε τομείς μετάλλου και ένδυσης. Από το 1991 στέλεχος του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ με εξέλιξη σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες με ανάληψη διευθυντικών θέσεων.

Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου, μέλος Επιτροπών και γενικός διευθυντής.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ
Ασφαλιστής, δάσκαλος - πολιτικός επιστήμονας, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας

Σχεδιάζω ακούραστα νέες δραστηριότητες

ΣΚΕΨΕΙΣ

Ως αντιπεριφερειάρχης Αττικής για θέματα Παιδείας από 1ης-1-23 έως σήμερα προσπάθησα να αφουγκραστώ τις ανάγκες των δομών Εκπαίδευσης, των μαθητών, των φοιτητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Αττικής. Σχεδίασα και υλοποίησα σε επίπεδο περιφέρειας και, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου και με υπηρεσιακούς παράγοντες, δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, την επίλυση προβλημάτων υποδομών και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και των υπηρεσιών παιδείας (Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), τη μεταφορά μαθητών, τη στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θεσμών (Φεστιβάλ, Βραβεία Αριστείας).

Για το χρόνο που έρχεται, στόχος μου να στηρίξω μια Αττική Παραγωγική, Πράσινη, Ασφαλή, Ανθρώπινη - Κοινωνική, μια Αττική Περιφέρεια Πολιτισμού.

Συνεχίζω ακούραστα την προσπάθειά μου για τη στήριξη των 3.500 σχολικών μονάδων των 500.000 μαθητών και των 1.000.000 γονέων και εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Αττικής μέσω της επίλυσης προβλημάτων υποδομών, στήριξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και νέων θεσμών (Φεστιβάλ, Βραβεία Αριστείας). Συνεχίζω ακούραστα την προσπάθειά μου για το σχεδιασμό νέων διαδικασιών για τη στήριξη των εκπαιδευτικών δομών, των μαθητών, των φοιτητών των γονέων και των εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Αττικής.

Συνεχίζω ακούραστα την προσπάθειά μου για τον ανασχεδιασμό και τη βελτίωση των διαδικασιών και των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη όχι μόνο στον τομέα της Παιδείας, αλλά και όπου χρειαστεί, για να υπηρετήσω τους πολίτες της Αττικής, των οποίων την εντολή έλαβα ξανά στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Ως ασφαλιστής θεωρώ ότι το επάγγελμά μας είναι κοινωνικό λειτούργημα. Ο ασφαλιστής συμπαρίσταται και είναι κοντά στον συνάνθρωπο σε κάθε δύσκολη στιγμή. Για το χρόνο που έρχεται σχεδιάζω την επέκταση των δραστηριοτήτων μου με στόχο να προσφέρω και από αυτό το μετερίζι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)

Ασφαλιστής, δάσκαλος - πολιτικός επιστήμονας, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας

ΣΠΟΥΔΕΣ

Νομική Σχολή Αθηνών - Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) - Παιδαγωγικό Τμήμα.

Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία.

Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Μετεκπαιδεύσεις στα Παιδαγωγικά και στα Διοικητικά στο ΕΚΠΑ και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

ΕΡΓΑΣΙΑ

2023 - σήμερα ασφαλιστής συνεργαζόμενος με πολλές εταιρείες. Διατηρεί ιδιόκτητο γραφείο στο Ίλιον.

Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2007 έως το 2010 στην περιοχή του Δυτικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή στους Δήμους Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία όλων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, ιδιωτικών και δημοσίων, της περιοχής.

Δάσκαλος σε πολλά δημοτικά σχολεία και διευθυντής στα Δημοτικά Σχολεία 1ο και 3ο Αγίων Αναργύρων και 16ο Ιλίου.

1981-1984 Ασφαλιστής στην εταιρεία Interamerican - Unit Manager.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο «Νέα Αρχή για την Αττική» του Γιώργου Πατούλη το 2019, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Παιδείας από 1ης-1-23 έως σήμερα.

Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος εκπαίδευσης έως 31-12-22.

Υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών το 2012 με τη Νέα Δημοκρατία, όπου έφερε πολύ καλή σειρά σε αριθμό ψήφων (24ος επί συνόλου 46 αξίων συνυποψηφίων).

Μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών το 2006 με το συνδυασμό «Υπερνομαρχία Δράσης» του Αργύρη Ντινόπουλου και ανέλαβε νομαρχιακός σύμβουλος από το 2007 έως το 2010.

Εκλεγμένος από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών ως αντιπρόεδρός του και υπηρέτησε έως τις 31-12-2010.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 συμμετείχε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Δυτικού Τομέα Αθηνών με το συνδυασμό «Αττική - Νέα Προοπτική» του Βασίλη Κικίλια, όπου ήρθε πρώτος σε αριθμό ψήφων μεταξύ 20 άξιων συνυποψηφίων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πλούσια συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, όπως πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Δασκάλων Αγίων Αναργύρων και του Συλλόγου «Γληνός», που περιλαμβάνει τους Δήμους Ιλίου, Καματερού και Πετρούπολης.

Εκλεγμένο κατ’ επανάληψη αιρετό μέλος στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής του Δυτικού Τομέα Αθηνών (Γ΄ ΠΥΣΠΕ) και στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο όλης της Αττικής (ΑΠΥΣΠΕ Αττικής).

Εκλεγμένος πολλές φορές σύνεδρος στην ΑΔΕΔΥ και στη ΔΟΕ και οργανωτικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΔΑΚΕ-ΠΕ.

Έχει υπηρετήσει το Γονεϊκό Κίνημα ως πρόεδρος και ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων συλλόγων γονέων και ήταν μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αθήνας.

Επανειλημμένες φορές ήταν μέλος σε νομαρχιακές και δημοτικές επιτροπές Παιδείας ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών.


ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ιατρός Παθολόγος

Δύναται να σταθεί ο χρόνος ως θαύμα!

Η λέξη χρόνος αφορά μια έννοια όχι και τόσο εύκολα κατανοητή, όσο θα νόμιζε κανείς εκ πρώτης όψεως. Μια οντότητα όχι χειροπιαστή, όχι ορατή, όχι σαφώς ορισμένη, αλλά βιωματική και βιώσιμη, παρά ταύτα, καθώς κυλά ανεπαίσθητα και αενάως!

Ίσως καμία άλλη έννοια να μην είναι τόσο αναπόσπαστα συσχετισμένη με την καθημερινότητά μας όσο η έννοια χρόνος. Φράσεις όπως: «μια στιγμή», «ένα λεπτό», «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα», «δεν περνάει η ώρα» και χιλιάδες παρόμοιες την κατακλύζουν, είτε συνειδητά είτε ασυναίσθητα. Και εκείνος κυλάει αμείλικτος και αδιάφορος, ακατάπαυστος*, πότε ευχάριστα, πότε επώδυνα και πότε χωρίς συναισθηματική συμμετοχή - εις το διηνεκές.
Ο ρυθμός (η ταχύτητα) με τον οποίο διαβαίνει ο χρόνος, ενώ ο καθένας παραδέχεται ότι δεν μπορεί να μεταβληθεί, εντούτοις όλοι μας έχουμε διάφορες βιωματικές εμπειρίες , κατά τις οποίες διαταράσσεται δραματικά! Σε στιγμές αγωνίας και πόνου πόσο βασανιστικά αργεί να περάσει. Σε κείνες που βιώνουμε κάτι ευχάριστο, κάποια ευτυχία, κάποια επιτυχία, κάποιες διακοπές, πόσο γρήγορα περνάει!

Δεν είμαι ειδικός βεβαίως, αλλά εις επίρρωσιν του αρχικού μου ισχυρισμού περί ακατάληπτης κάποτε εννοίας, σκεφτείτε πώς θα μπορούσαμε να συλλάβουμε τη φράση «η άκρη του χρόνου», «το τέλος του χρόνου», «άχρονος» ( Ο Άχρονος Θεός), για να μην αναφερθώ στη… «διαστολή του χρόνου»!!!

Στο σημείο αυτό αξίζει να δώσουμε το λόγο σε σοφούς διδασκάλους, ίνα σοφότεροι καταντήσομεν:

-Χρόνος είναι η αντίληψη της μεταβλητότητος. Ο χρόνος εν τη ουσία μένει αναλλοίωτος. Τα ορατά κτίσματα υπόκεινται σε αλλοίωση. Εξ ου και ο προσφυής λόγος: -Λένε οι άνθρωποι: «Πώς περνούν τα χρόνια!'». Και απαντούν τα χρόνια: «Πώς περνούν οι άνθρωποι!» (άγνωστος).

- Αββάς Δωρόθεος: «Μέλλομεν ζητήσαι μίαν ώρα του καιρού τούτου και ουχ ευρήσομεν. Βλέπομεν τους αδελφούς ημών καθ’ ημέραν αφαρπαζομένους αφ’ ημών, και ου συνιούμεν».

-Μόνος Άκτιστος είναι ο Θεός. Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Α΄, στίχος 1: «Εν αρχή ην ο Λόγος». Ο χρόνος είναι κτιστό μέγεθος. Δημιουργήθηκε άμα τη δημιουργία του ορατού κόσμου και θα παύσει να υπάρχει κατά την συντέλεια του αιώνος τούτου. Στον μέλλοντα αιώνα, δεν θα υπάρχει χρόνος. Αποκάλυψις Ιωάννου, Κεφάλαιο Ι', στίχ. 6: «Χρόνος ουκ έσται έτι».

Σχετικά με το λεγόμενον «ο χρόνος είναι χρήμα» ή το «ο χρόνος είναι ένα αγαθό», υπάρχει και εδώ προβληματισμός: Το πόσο πολύτιμο αγαθό είναι ο χρόνος εξαρτάται από τη συνετή ή μη χρήση του, που κάνει καθένας μας. Μπορεί, λοιπόν, κάτω από αυτό το πρίσμα, να αποβεί φίλος και σύμμαχος, μπορεί όμως και να αποβεί εχθρός ή αντίπαλος! Για την πρώτη εκδοχή δεν απαιτείται παράδειγμα. Κάθε φορά που εκμεταλλευόμαστε το χρόνο μας με σύνεση και σωφροσύνη, απολαμβάνουμε αποτέλεσμα δημιουργικό, ευχάριστο, θεάρεστο.

Στη δεύτερη, όμως, σκεφτείτε την αμείλικτη εχθρότητά του: Όταν ο εξεταζόμενος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το γραπτό του και καλείται να παραδώσει την κόλλα, όταν ο σκακιστής άργησε να κάνει την επόμενη κίνηση, όταν ο επιβάτης δεν πρόλαβε να ανέβει στο τρένο και εκείνο αναχώρησε στην ώρα του, όταν το ασθενοφόρο δεν πρόλαβε να μεταφέρει ζωντανό τον ασθενή στο νοσοκομείο, ή, από την άλλη, όταν βιάστηκε ο αθλητής στον αγώνα ταχύτητος να εγκαταλείψει τη βαλβίδα, με συνέπεια να ακυρωθεί, όταν ο εξεταζόμενος προφορικά βιάστηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση νομίζοντας ότι δεν χρειάζεται να κερδίσει το χρόνο του και να σκεφτεί περισσότερο και όταν ο ασύνετος οδηγός βιάστηκε να προλάβει το φανάρι, ο χρόνος είναι αδυσώπητος αντίπαλος, απαθής και αδέκαστος, κάποτε καταστροφικός!

*Ακατάπαυστος;
Όταν οι διαπρεπείς επιστήμονες της NASA μελετούσαν τα φαινόμενα του Σύμπαντος και την πορεία του χρόνου, έξαλλος ένας από αυτούς σηκώθηκε και φώναξε στεντορεία τη φωνή: «… λείπει μια ημέρα από το διάστημα…» ! ! ! Έψαξαν τότε εμβριθώς και ανακάλυψαν στην Αγία Γραφή το χωρίον που έδινε την απάντηση στο παράδοξο αυτό φαινόμενο:

«Τότε ελάλησεν ο Ιησούς προς τον Κύριον, καθ’ ην ημέραν ο Κύριος παρέδωκε τους Αμορραίους έμπροσθεν των υιών Ισραήλ, και είπεν ενώπιον του Ισραήλ, Στήθι, ήλιε, επί την Γαβαών, και συ, σελήνη, επί την φάραγγα Αιαλών. [Ιησούς Ναυή: ι’ 12].
«Και ο ήλιος εστάθη και η σελήνη έμεινεν, εωσού ο λαός εξεδικήθη τους εχθρούς αυτού. Δεν είναι τούτο γεγραμμένον εν τω βιβλίω του Ιασήρ; Και εστάθη ο ήλιος εν τω μέσω του ουρανού, και δεν έσπευσε να δύση έως μιας ολοκλήρου ημέρας. Και τοιαύτη ημέρα δεν υπήρξεν ούτε πρότερον ούτε ύστερον, ώστε ο Κύριος να ακούση φωνήν ανθρώπου, διότι ο Κύριος επολέμει υπέρ του Ισραήλ» [Ιησούς Ναυή: ι’ 13-14].

Ναι!!! Δύνατε να «σταθεί» ο χρόνος ! Μόνον υπό την εντολήν Του Παντοκράτορος όμως, ως θαύμα και ουδαμώς άλλως !

Τέλος, όσον αφορά την αυτοκριτική για το αν κάναμε σώφρονα διαχείριση του χρόνου μας κατά το 2023, καθώς και την περισυλλογή για το πώς θα ελαττώσουμε τις αστοχίες, τις αβελτηρίες ή τις λανθασμένες μας συμπεριφορές για το 2024, επιτρέψτε μου να τα αναθέσω όλα σε αυτό το τόσο σοφό ρητό του Πυθαγόρα:

«Πη παρέβην; Τι δ’ έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;»

Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;

(Πυθαγόρας, 6ος αι. π.Χ.)

Ο Παύλος Κοντογιάννης του Σεραφείμ γεννήθηκε στον Αγαλιανό Τριχωνίδος. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αγρίνιο. Σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Παράλληλα, μετεκπαιδεύτηκε στην Υπερηχογραφία. Έχει παρακολουθήσει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων επί της ειδικότητάς του και ιδιαιτέρως στον σακχαρώδη διαβήτη. Ασκεί το επάγγελμα του ιατρού παθολόγου ως ιδιώτου επί τεσαρακονταετία (40ετία) στο Αγρίνιο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΒΑΡΗΣ
Διευθύνων σύμβουλος, 3P Insurance Brokers

Ποτέ δεν είναι αρκετός

Υποθέτω είναι περιττό να αναλύσω σε αυτήν την τοποθέτηση τι είναι χρόνος, καθώς η βιβλιογραφία για την μελέτη της δομής και λειτουργίας του χρόνου που έχει ξεκινήσει από την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία με τούς προσωκρατικούς φιλοσόφους (6ος-5ος π.χ. αιώνας) και μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει πλήρως πολλές ενδιαφέρουσες θεωρίες και αναλύσεις για την έννοια του χρόνου.

Βιβλία, συνταγές, επιστημονικές έρευνες για την διαχείριση χρόνου στην εργασία και την προσωπική ζωή προφανώς κυκλοφορούν εκατοντάδες στο διαδίκτυο.

Είναι όμως ενδιαφέρον να τοποθετηθώ για το τι σημαίνει για μένα και ποια είναι η σχέση μου με αυτόν

Ο χρόνος δεν σταματά να κυλά ποτέ! Το σημαντικό είναι να μπορείς να αντιληφθείς το σημείο που μπορείς να βρεθείς και να αφήνεις το αποτύπωμα σου. Να είσαι πάντα προετοιμασμένος να συναντηθείς με νέες ιδέες, με νέους δρόμους, με νέες εμπειρίες με ξεχωριστούς ανθρώπους.

Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος είναι μετρήσιμος ,έχει πάντα 24 ώρες η ημέρα, δεν σταματά ποτέ, είναι δωρεάν δεν κοστίζει, ξοδεύεται εύκολα και δεν επανέρχεται.

Η προσωπική μου σχέση με τον χρόνο και πως διαχειρίστηκα τον χρόνο στην προσωπική μου Ζωή, προφανώς είχε διαφοροποιήσεις ανά ηλικία και συνθήκες ζωής. Εξάλλου πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η ψυχοσύνθεση ενός παιδιού, ενός εφήβου, ενός εργαζόμενου ενήλικα, ενός πατέρα ως προς την διαχείριση του χρόνου, είναι εντελώς ξεχωριστές μεταξύ τους και δημιουργούν άλλες απαιτήσεις και χειρισμούς.

Το κλειδί στην προσπάθεια διαχείρισης του χρόνου πιστεύω ότι είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ποτέ δεν είναι αρκετός για να κάνουμε όσα ονειρευτήκαμε. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να προγραμματίσουμε, να ιεραρχήσουμε, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες και τις δραστηριότητες μας.

Προϋπόθεση όμως αυτής της προσπάθειας προγραμματισμού και προτεραιοτήτων, είναι να θέλουμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τον τρόπο σκέψης μας. Το αποτέλεσμα όμως είναι βέβαιο ότι θα μας δικαιώσει και θα μας εξασφαλίσει ισορροπία, αυτοπεποίθηση, μείωση του άγχους και στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική ζωή.

Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι δεν είναι εύκολο να υπάρχει η απόλυτη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής/προσωπικής ζωής. Ίσως γιατί το τέλειο δεν είναι εφικτό....

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ / ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ / ΤΙ ΠΛΑΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τα μελλοντικά πλάνα κάθε επαγγελματικής μου χρονιάς ήταν πάντα χωρίς μέτριους συμβιβασμούς και συνταγές απλά στοιχείων και αριθμών. Το σημαντικότερο κίνητρο μέσα μου παρέμενε η ανάγκη για αλλαγή, δημιουργία, και λύσεις για μια ποιοτικότερη επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Κάθε φορά που αποτιμούσα και μελετούσα μια επιχειρηματική χρονιά που πέρασε ή τελειώνει, με ότι κουβαλάει στις πλάτες της, μικρές και μεγάλες επιτυχίες, διακρίσεις, ανατροπές, αστοχίες, χαρές και λύπες, κατέληγα πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι προσπάθησα, ότι δεν έμεινα άπρακτος, ότι δεν σπατάλησα χρόνο και ότι ναι τελικά είμαστε οι επιλογές μας.

Τίποτε όμως δεν κατάφερε να σταματήσει το ταξίδι που πάντα ονειρευόμουν για μένα και την εργασία μου. Όταν συνειδητοποιούσα ότι το παρόν μου είχε παγιδευτεί σε μια καθημερινότητα, σε μια στάση αναμονής, πάντα τολμούσα να ‘’δραπετεύσω’’, εκτιμώντας βέβαια τις πιθανότητες εξέλιξης και δρόμων με προστιθέμενη αξία χωρίς να υπολείπεται η πιθανότητα ρίσκου...φυσικά.

το παρόν η σημερινή επαγγελματική πραγματικότητα αποτυπώνεται στην αξία της εταιρίας μας, στους ανθρώπους μας δηλαδή. Οι άνθρωποι που συνεργάζονται και που στελεχώνουν την εταιρία μας είναι η μεγαλύτερη μας αξία και επένδυση. Οι άνθρωποι που έχουμε στην προσωπική μας ζωή είναι αυτοί που μοιράζεσαι τις χαρές και τις λύπες, τα όνειρά σου, τις στιγμές σου.

Ναι είμαι ονειροπόλος και η ευχή μου είναι να έχω δίπλα μου θετικούς και καθαρούς ανθρώπους, που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες φιλοδοξίες με μένα και μπορούν να με βοηθήσουν να χαρτογραφήσω το δικό μου ταξίδι για μια όμορφη, απρόβλεπτη, δημιουργική και γεμάτη αξίες διαδρομή.

Σημ. Δεν ξέρω Βαγγέλη αν απάντησα στον τίτλο που έβαλες ‘’τέλος χρόνου’’ στο θέμα σου, αλλά πίστεψε με είναι μια μικρή και αληθινή κατάθεση ψυχής το κείμενο που σου στέλνω. Αν δεν ήταν αυτό το ζητούμενο μην το δημοσιεύσεις προφανώς. Αν όμως επιλέξεις να το δημοσιεύσεις θα προτιμούσα να το ανεβάσεις αυτούσιο.

Φιλικά

Γιώργος Λούβαρης

Ξεκινώντας την επαγγελματική του καριέρα το 1984 στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας ως υπεύθυνος ποιότητας προϊόντων στην εταιρεία Καμσίσογλου Α.Ε., ανακαλύπτει την επιχειρηματική του κλίση και επενδύει σε μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, την οποία και διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου μέχρι το 1990.

Έρχεται σε επαφή με το χώρο των ασφαλειών στο τέλος του 1989 και υπογράφει την πρώτη του σύμβαση με την American Life (Alico – Metlife

σήμερα). Η ενασχόληση αυτή τον απορροφά, τον καλύπτει επιχειρηματικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο κοινωνικός προσανατολισμός, η επαφή με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Το 1994 ιδρύει το πρώτο του πρακτορείο ασφαλειών στη συνοικία του Πειραιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στη Νίκαια. Οι επιχειρηματικοί του στόχοι όσο γνωρίζει την ασφαλιστική αγορά επεκτείνονται και η εταιρεία του με αποκλειστικό σκοπό την ποιότητα και την εντιμότητα στις σχέσεις με τους πελάτες ξεκινάει συνεργασία και με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που μοιράζονται την ίδια πίστη στο θεσμό της διαμεσολάβησης.

Το 1998 ιδρύει παράλληλα την ΕΛΙΞΗ ΑΕΛΔΕ ανώνυμη εταιρεία λήψης και διαβίβασης εντολών.

Ως διευθύνων σύμβουλός της επεκτείνει τις δραστηριότητες της με τρία υποκαταστήματα σε Περιστέρι, Νίκαια και Χανιά.

Το 2004 με την εμπειρία 14 ετών στην ασφαλιστική και χρηματιστηριακή αγορά αποφασίζει να μπει στο στίβο των Μεσιτών Ασφαλίσεων.

Εκπαιδεύσεις, πιστοποιήσεις και δεκάδες βραβεύσεις συνοδεύουν αυτή τη διαδρομή.

Μία μεγάλη μονάδα πλέον ξεκινά επί της Λ. Ποσειδώνος στον Άλιμο, με υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, επανδρωμένη με στελέχη γεμάτα όρεξη για δημιουργία και εκσυγχρονισμό, με στόχους και όραμα για καινοτομίες και διαρκή επένδυση στην τεχνολογία, είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς και μεγάλης προσπάθειας όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2013 αποφασίζει να συνεχίσει και να μοιραστεί αυτή τη διαδρομή με τον φίλο του και έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Τάκη Παλαιολόγο, αντιλαμβανόμενος τις νέες προκλήσεις και ανάγκες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, και ιδρύουν την 3P Insurance brokers.

Όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν όπως καταθέτει ό ίδιος:

«Aν δεν υπήρχαν σε όλη αυτή την πορεία οι άνθρωποι που μοιράστηκαν μαζί μου και στήριξαν τα ίδια οράματα τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες επιτυχίες, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Και αυτοί είναι τα στελέχη της εταιρείας και οι συνεργάτες μας. Άλλωστε, όπως λέω σε όλη αυτή την πορεία, “κανείς δεν μας έταξε ούτε μας υποσχέθηκε τίποτα όταν γεννηθήκαμε”, όλα πρέπει να τα προσπαθήσουμε και να τα πραγματώσουμε μόνοι μας».


ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
Εκτελεστικός διευθυντής της Hellas Direct

Να είναι θετικό το πρόσημο

Το τέλος του 2023 βρίσκει την Hellas Direct σε ακόμα μία πολύ δημιουργική στιγμή. Κλείνοντας πλέον έντεκα χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία μετρά πάνω από 700.000 ασφαλισμένους. Εχοντας εδραιώσει την παρουσία της στη Ρουμανία -μετά την Κύπρο και την Ελλάδα- ετοιμάζεται για το άνοιγμά της σε ακόμα μία χώρα. Η ομάδα της Hellas Direct διαρκώς ενισχύεται και οι συνεργάτες καθημερινά αυξάνονται.

Εύχομαι όχι η αρχή του 2024 αλλά το τέλος του να μας βρει σε παρόμοια θέση: να κάνουμε απολογισμό και το πρόσημο να είναι θετικό. Να κοιτάζουμε πίσω με ικανοποίηση. Και να σχεδιάζουμε με σιγουριά τα επόμενα βήματά μας.

Εύχομαι να είμαστε για ακόμα μια χρονιά δημιουργικοί και προσηλωμένοι στους στόχους μας. Υγεία και ευτυχία σε όλους.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ο Αιμίλιος Μάρκου είναι συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Hellas Direct. Στο παρελθόν διετέλεσε διευθυντής στην ομάδα European Financial Institutions Structuring στην Barclays Capital. Επίσης, υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής της Goldman Sachs, όπου ηγήθηκε σειράς έργων στο πλαίσιο του τμήματος ευρωπαϊκής ασφαλιστικής της εταιρείας. Ως σύμβουλος στρατηγικής της McKinsey & Company, ο Αιμίλιος συμβούλεψε πελάτες στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Ασία σε μια σειρά από στρατηγικά ζητήματα στους τομείς των ασφαλίσεων, των τραπεζών, της ενέργειας και των μεταφορών. Κατέχει BSc (Hons) στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, MSc στην Αναλογιστική Επιστήμη από το City University και MSc στα Χρηματοοικονομικά από το London Business School. Είναι Fellow του Institute of Actuaries (FIA), στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Αιμίλιος είναι μέλος του Ινστιτούτου Αναλογιστών (FIA) του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και Endeavor Global. Entrepreneur. Πρόσφατα αναδείχθηκε, μαζί με τον συνιδρυτή της Hellas Direct, Αλέξη Πανταζή, EY Entrepreneur Of The Year™ Cyprus 2022.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
Ιδρύτρια του Ασφαλιστικού Οργανισμού ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Χρόνου φείδου
(Χίλων ο Λακεδαιμόνιος)

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου