ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Τώρα που είναι Μπαγκλαντεσιανός και όχι Έλληνας δεν μιλάτε”

 

«35χρονος αλλοδαπός» διαβάζουμε με μια ανεπαίσθητη έμφαση σε όλες τις δημοσιεύσεις για την εξιχνίαση της δολοφονίας της Άννας, της τρανς γυναίκας που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στις 11 Ιουλίου στο διαμέρισμά της στον Άγιο Παντελεήμονα. Η καταγωγή του φερόμενου ως δράστη φαίνεται να έχει μετουσιωθεί σε μια βολική γωνιά στο υποσυνείδητο όσων έχουν σπεύσει να ρίξουν το βάρος σε κάθε άλλο ζήτημα, πέραν του βασικού: πως η Άννα είναι η πρώτη μαύρη, τρανς, προσφύγισσα και περιστασιακή σεξεργάτρια που δολοφονείται στην Ελλάδα. Τα τρανσοφοβικά κίνητρα, η πρωτοφανής αγριότητα του εγκλήματος και ο μπολεκισμός των πρώτων κινήσεων της αστυνομίας ως βασικά ζητήματα που χρειάζονται ένα συλλογικό φιξάρισμα έχουν δώσει τη θέση τους στην κλασική βολική διαπίστωση πως ο φερόμενος ως δράστης «δεν είναι Έλληνας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, τα δαχτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό που εντοπίστηκαν στο σπίτι της 46χρονης Άννας έδειξαν τον 35χρονο Μπαγκλαντεσιανό ως δολοφόνο. Η εθνικότητά του ήταν αρκετή από μόνη της για να αποπροσανατολίσει τους ήδη πρόθυμους να αποπροσανατολιστούν ούτως ή άλλως. Καμία δολοφονία. Κανένα τρανσοφοβικό κίνητρο. Κανένας συναγερμός επείγουσας επιμόρφωσης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία. Μα δεν είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρωθούμε στο τι έχετε να πείτε τώρα δικαιωματιστές; Ή το «είναι Μπαγκλαντεσιανός, γιατί πέφτετε από τα σύννεφα που αυτοί οι απολίτιστοι μουσουλμάνοι που λένε τον θεούλη Αλλάχ δολοφονούν γυναίκες»; Και εννοείται πως τώρα που βολεύει το επιχείρημά μας θα αναφερθούμε στις τρανς γυναίκες ως γυναίκες.

Αδιαμφισβήτητα. Δεν είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε για τους «ζαίους» που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και δεν ξέρουν ποιον να πρωτοστηρίξουν; Την τρανς δολοφονημένη ή τον Μπαγκλαντεσιανό πρόσφυγα; Εννοείται βολεύει. Προφανώς και βολεύει. Ιδίως εφόσον δίνει αφορμή για μίζερα μπιφς στα κοινωνικά δίκτυα. Λάπτοπ στα πόδια, αναμμένο κλιματιστικό και ακατάσχετη ντιτζιταλική λογοδιάρροια.

«Το ‘καμία ανοχή’ γίνεται ‘κλείνουμε τα μάτια όταν δεν βολεύει το αφήγημα’»

Το γεγονός ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι Μπαγκλαντεσιανός, μαγικά, αθωώνει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε πατριαρχική είναι, ούτε τρανσοφοβική. Ούτε ομοφοβική, ούτε τίποτα. Ποιος Ζακ; Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείτε. Εν τω μεταξύ, συμβαίνει και κάτι ακόμα ενδιαφέρον με όσους έχουν ρίξει το βάρος στην εθνικότητα. Θεωρούν πως όσα έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί για το μίσος, τον ρατσισμό, την τρανσοφοβία, όταν αυτές οπλίζουν χέρια, χρειάζεται ένα update. Να γραφτεί τέλος πάντων και κάτι ακόμα. Λες και αλλάζει το πράγμα, ανάλογα με την εθνικότητα, λες και η βία δεν είναι βία, το έγκλημα δεν είναι έγκλημα, η τρανσοφοβία δεν είναι τρανσοφοβία, αλλά κάτι χειρότερο ή κάτι λιγότερο όταν ο δράστης δεν είναι Έλληνας. Προφανώς, όσο αυτάρεσκα κάνουν πατ πατ στους ίδιους τους τούς ώμους, βλέποντας φαντάσματα και θεωρώντας πως όσοι χθες οργάνωναν πορείες για την Άννα σήμερα έχουν κρυφτεί πίσω από δικαιωματιστικά διλήμματα, πιστεύουν πως ξαφνικά κανείς δεν νοιάζεται για τη δολοφονία. Πως η Άννα έχει ξεχαστεί, όπως ξεχνιέται η επικαιρότητα μετά από δυο 24ωρα.

Η Άννα Απέργη μιλά στα Μικροπράγματα LIFO

Μιλήσαμε με την Άννα Απέργη, Ειδική Σύμβουλο/Εμπειρογνώμονα σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα και Πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, σχετικά με αυτή τη στροφή του βλέμματος σε πτυχές τις υπόθεσης που προσανατολίζουν, δίνοντας την αίσθηση πως η τρανσοφοβία έχει εθνικότητα και πως η Άννα έχει ξεχαστεί. Πως κανείς δεν νοιάζεται πλέον για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έπειτα από τη σύλληψη του 35χρονου, του οποίου τα κίνητρα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

apergi1 002
apergi1 002© Παρέχεται από: Mikropragmata LiFO

«Προφανώς και δεν έχει ξεχαστεί. Τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, τέθηκε ερώτημα στη Βουλή από τη βουλεύτρια του Σύριζα, Ρένα Δούρου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το ζήτημα της διερεύνησης του ρατσιστικού κινήτρου στη δολοφονία της Άννας. Ερώτημα τέθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, τόσο οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, όσο και ατομικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δημοσιεύουν καθημερινά για την Άννα, με στόχο να διαλευκανθεί η υπόθεση» είπε, τονίζοντας πως όσο μιλάμε, τρέχουν διαδικασίες που αφορούν τη δολοφονία της Άννας, που δεν πρέπει ακόμα να γίνουν γνωστές και να συζητούνται δημοσίως. «Αλίμονο αν ό,τι προσπάθεια κάναμε τη συζητούσαμε ανοιχτά και δημόσια», υπογράμμισε.

Όσο για το focus στην εθνικότητα του φερόμενου ως δράστη, ανέφερε:

«Χθες σκεφτόμουν μια φράση που έλεγε συχνά η γιαγιά μου και ταιριάζει πολύ στην κατάσταση: “Αλλού βαρούν τα τύμπανα κι αλλού χορεύει η νύφη”. Κακώς έπεσε στην εθνικότητα του φερόμενου ως δράστη το βάρος. Ρατσισμός και τρανσοφοβία δεν έχουν εθνικότητα, εθνικά χαρακτηριστικά και καταγωγή», υπογραμμίζοντας, σε «αριθμούς» που δεν αμφισβητούνται πως στην Ελλάδα «έχουν γίνει 38 επιθέσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, οι 19 από αυτές κατά τρανς ατόμων. Στα περιστατικά αυτά οι δράστες είναι όλοι Έλληνες και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άνδρες».

«Θέλω να πω πως μην στρέφουμε την προσοχή μας αλλού και χάνουμε την ουσία. Έχουμε να κάνουμε με μία δολοφονία και μάλιστα την πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία στη χώρα μας, τρανς γυναίκας, μαύρου χρώματος, προσφύγισσας και εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι το αν η ελληνική αστυνομία – όπως έχει καθήκον άλλωστε- θα διερευνήσει το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας για λόγους πέραν των άλλων και της ταυτότητας φύλου, ώστε να μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες και με βάση του άρθρου 82Α του Ποινικού μας Κώδικα, όπως επιτάσσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία διερεύνησης των ρατσιστικών εγκλημάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και φυσικά η απόδοση δικαιοσύνης».

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου