ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα μεγάλα σχέδια του Πρίγκιπα για την Ελλάδα, η "φωτιά" σε ρεύμα - αέριο και το πάγωμα του deal ΔΕΠΑ - Italgas

Ελλάδα - Σαουδική Αραβία: Δύο μεγάλα σχέδια για την Ελλάδα φαίνεται να έχει ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επισκέπτεται την Ελλάδα. Το πρώτο μεγάλο σχέδιο του πρίγκιπα είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο για το υδρογόνο στην Ευρώπη.
Το δεύτερο μεγάλο σχέδιο είναι να καταστεί η Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, μέσω του γιγαντιαίου υποθαλάσσιου έργου East to Med Data Corridor (EMC), το οποίο υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.
Η επιλογή της Ελλάδας από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft για την ανάπτυξη data centers, αναβαθμίζει ασφαλώς τη θέση της χώρας στον διεθνή χάρτη και μπορεί να υποστηρίξει την μεταφορά αυτών των δεδομένων από την Ευρώπη προς Ασία.
Το έργο είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπιν Σαλμάν,  δεν ενισχύει μόνο τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά των data, αλλά αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος.

Ενέργεια - Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε νέο υψηλό διαμορφώνεται σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο λόγω του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης, μειωμένης παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, παρά την αυξημένη επίσης συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.
Η μέση τιμή του ρεύματος για την αυριανή ημέρα είναι 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη στα 650 ευρώ και την ελάχιστη στα 267,05.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο αλλά αποζημιώνονται με βάση το πλαφόν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ανά τεχνολογία παραγωγής.

Ενέργεια - Φυσικό αέριο: Στα ύψη εκτινάχθηκε η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ, φτάνοντας τα 214,005 ευρώ τη μεγαβατώρα, με φόντο τη μείωση της ροής ρωσικού αερίου από τον Nord Stream 1 και του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με τους υπουργούς Ενέργειας να καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία.

ΔΝΤ: "Μαύρα" τα "βλέπει" το ΔΝΤ και εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. 
Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,2% έναντι 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο.
Με βάση ένα εναλλακτικό σενάριο - το οποίο χαρακτηρίζεται «εύλογο» - που προβλέπει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους και μία περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατά 30%, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα είναι ουσιαστικά μηδενική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μειωθεί κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, περιλαμβανομένης της ύφεσης του 2020.

Italgas - ΔΕΠΑ Υποδομών: Στον "αέρα" βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas τον μεγαλύτερο διανομέα φυσικού αερίου της Ιταλίας, λόγω της πολιτικής κρίσης που πλήττει την Ιταλία.
Η Italgas αναμενόταν να ολοκληρώσει την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών τον Ιούλιο και είχε ενημερώσει ότι θα επενδύσει 8,6 δισ. ευρώ έως το 2028 για να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του ιταλικού δικτύου του και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ο Όμιλος που διαχειρίζεται περίπου 74.000 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου.
Η Italgas, που ήρθε σε συμφωνία το 2021 για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ, σχεδιαζόταν να ενοποιηθεί με την ελληνική επιχείρηση στους τελευταίους τέσσερις, πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

CPLP Shipping: Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση των 100.000 ομολογιών της  CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC. Το 78% των ομολογιών κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 22% σε ειδικούς επενδυτές.
Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε 359,49 εκατ. ευρώ. Η ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά 3,6 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών να ανέλθει σε 7.257.

Vodafone: Θετικές επιδόσεις επέτυχε η Vodafone κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, που είναι το πρώτο της τρέχουσας χρήσης. Τα συνολικά έσοδά της αυξήθηκαν κατά 2,2% και ανήλθαν σε 213 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχασε μικρό αριθμό πελατών στην σταθερή τηλεφωνία (-1,1%), κέρδισε όμως περίπου 47 χιλιάδες πελάτες στην κινητή, υπεραντισταθμίζοντας την απώλεια.

 Nextdeal.gr 

 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου