Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησαν την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους αυτόν τον μήνα, με επίκεντρο την κλιμακούμενη ένταση για την Ουκρανία.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο Πούτιν άρχισε στις 15.35 (τοπική ώρα, 22.35 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνία γίνεται έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με δήλωση έτερου αξιωματούχου της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος επισήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε, καθώς «πιστεύει πως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απευθείας διάλογο μεταξύ ηγετών».

Μιλώντας στο CNNi, η εκπρόσωπος ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έμιλι Χορν, σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους συμμάχους χαράσσοντας κοινή προσέγγιση ενώπιον της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνομιλήσει με ηγέτες ανά την Ευρώπη και αξιωματούχοι της διακυβέρνησης έχουν πολυμερείς συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΑΣΕ. Έχουν επίσης πολυάριθμες διαβουλεύσεις με ομολόγους τους χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τόσε σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του σχήματος των Εννέα του Βουκουρεστίου, καθώς και με την Ουκρανία» επισήμανε.

Στην τηλεδιάσκεψη 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς.

Η Δύση ανησυχεί για τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και τη στήριξη που όπως λέει προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο έδαφός της, όπως επιθυμεί.

Η Μόσχα, ανησυχώντας για τον «επανεξοπλισμό» όπως λέει της Ουκρανίας από τη Δύση, ζητά νομικώς δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα και ότι ορισμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.