ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η γέφυρα της Φρανκφούρτης που “μιλάει” .... αρχαία ελληνικά


 Κάνοντας μια βόλτα στη σιδερένια γέφυρα της Φρανκφούρτης (Eiserner Steg) που διασχίζει τον ποταμό Μάιν, αντικρίζει κανείς την επιβλητική πινακίδα που αναγράφει τους στίχους του Ομήρου από την Οδύσσεια:


«ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που σημαίνει «Πλέοντας μέσ’ το μελανό πέλαγος μ’ αλλόγλωσσους ανθρώπους».

Διαβάζεις Όμηρο στο κεντρικότερο σημείο της Φρανκφούρτης, στον οικονομικό πυρήνα της Γερμανίας, καθώς είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche Börse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών, όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Κομέρτσμπανκ!

Σου προκαλεί δέος και διαπιστώνεις ότι η ιστορία διδάσκει ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς. Και δίνει αθόρυβα τις απαντήσεις με τρόπο επιβλητικό!

Η γέφυρα αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορία. Φτιάχτηκε με κόπο και έξοδα των κατοίκων της Φρανκφούρτης το 1869, προκειμένου να ενωθεί η μια άκρη της πόλης με την άλλη, συγκεκριμένα το Σαξενχάουζεν με την κυρίως πόλη στο ύψος του Δημαρχείου.

Πρέπει να πούμε εδώ ότι το Σαξενχάουζεν (Sachsenhausen) είναι η πιο παλια συνοικία της Φρανκφούρτης, ο μαγνήτης των τουριστών για το γνωστό μηλίτη -Apfelwein-, ανατολικά της πόλης.

Η κατασκευή της γέφυρας ήταν απόφαση που πάρθηκε μετά από άκαρπες συζητήσεις πενήντα ετών.

Το γερμανικό κράτος υπήρξε ανεπαρκές εκείνα τα χρόνια και προκάλεσε την αγανάκτηση των πολιτών με την ολιγωρία του.

Η σιδερένια γέφυρα, όπως το λέει και το όνομά της, είναι σιδεροκατασκευή (χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 τόνοι ατσάλι) και στήθηκε για τους πεζούς, σύμφωνα με τα σχέδια του μηχανικού Johann Peter Wilhelm Schmick.

Η κατασκευή της διήρκεσε περίπου ένα έτος, ενώ για την αποπληρωμή του κόστους αρχικά όποιος χρησιμοποιούσε την γέφυρα πλήρωνε διόδια.

Έχει μήκος 170 μέτρα, στηρίζεται σε δυο κολώνες και αρχιτεκτονικά τάσσεται στο νεογοτθικό ρυθμό.

Μετά το 1886 η ιδιοκτησία της γέφυρας έγινε δημοτική και έτσι τα διόδια καταργήθηκαν.

Πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η γέφυρα ανατινάχθηκε γεγονός που φρόντισαν άμεσα να διορθώσουν χτίζοντας την και πάλι από την αρχή.

Το 1993 ανακαινίστηκε ριζικά γιατί η φθορά που είχε επέλθει στο ατσάλι ήταν πολύ μεγάλη.

Το κόστος της ανακαίνισης άγγιξε τα 16 εκατομμύρια μάρκα.

Μέσα στο κόστος της ανακαίνισης είχε συμπεριληφθεί και μια μεγάλη επιγραφή με την ομηρική ρήση, «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ», δηλαδή «Πλέοντας μέσ’ το μελανό πέλαγος μ’ αλλόγλωσσους ανθρώπους» την οποία επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης Hagen Bonifer.

Εύστοχη επιλογή αν αναλογιστούμε ότι είναι μια πόλη που φιλοξενεί 180 διαφορετικές εθνικότητες.

Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή είναι ότι η ρήση του Ομήρου επιλέχθηκε συμβολικά γιατί η γέφυρα ενώνει δύο διαφορετικές περιοχές της Φρανκφούρτης πάνω από τα σκούρα νερά του ποταμού Μάιν.

Αποτέλεσε και αποτελεί μοτίβο για πολλούς πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη Φρανκφούρτη.

Είναι η πιο πολυσύχναστη γέφυρα της πόλης. Στην ανατολική της πλευρά, από τη μεριά των μουσείων, γίνεται κάθε Σάββατο το γνωστό εβδομαδιαίο παζάρι και σφύζει ολόκληρη η περιοχή από ζωή.

Η γέφυρα της Φρανκφούρτης που “μιλάει” αρχαία ελληνικά


Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου