ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απαλλαγές Δημοτών και Διασφάλιση Μισθοδοσίας στις Δημοτικές Υπηρεσίες με αντίτιμο


Ειδικές διατάξεις για το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες των ΟΤΑ με αντίτιμοκατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, έχουν τεθεί σε ισχύ. 
Περιλαμβάνονται στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου“μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” ( Φ.Ε.Κ. Α’ 84/13.4.2020) και συγκεκριμένα στο άρθρο26οκαι στο άρθρο 31ο αυτής.

Εισαγωγικά υπενθυμίζεται, με απλά λόγια, ότι υπηρεσίες με αντίτιμο είναι εκείνες που παρέχονται ιδίως σε αθλητικές και πολιτιστικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι πολίτες πληρώνουν κάποιο αντίτιμο για τις εν λόγω υπηρεσίες, για παράδειγμα με τη μορφή διδάκτρων.  Οι συνηθέστερες είναι τα δημοτικά ωδεία, δημοτικά εικαστικά εργαστήρια, δημοτικά γυμναστήριακ.ο.κ.

I]Hπαρ.2 του άρθρου εικοστού έκτου της ΠΝΠ λοιπόναφορά απαλλαγές πολιτών και μάλιστα αναδρομικά.
Ειδικότερα, ορίζειότι“από τις 11 Μαρτίου 2020 απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου οι δημότες που κάνουν χρήση υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα με αντίτιμο, για όσο χρονικό διάστημα είναι ανέφικτη η παροχή των υπηρεσιών αυτών λόγω της λήψης μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως όχι πέραν της 31ηςΜαΐου 2020”.

II]Περαιτέρω, το άρθρο τριακοστό πρώτο έχει ως αντικείμενο την “κάλυψη μισθοδοσίας προσωπικού ΟΤΑ αμειβόμενου με την καταβολή αντιτίμου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες”.
Βάσει αυτού, “η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) και με σύμβαση μίσθωσης έργου (ΣΜΕ), που έχει προσληφθεί σύμφωνα με την παρ.14 του αρ.12 του ν.4071/2012και την παρ.6 του αρ.39 του ν.2725/1999, το οποίο υπηρετεί στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και στα Νομικά τους Πρόσωπα, κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών στο πλαίσιο λήψης μέτρων προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, και το οποίο απασχολείται σε άλλη υπηρεσία του ίδιου Νομικού Προσώπου ή σε άλλη υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ ή άλλου Νομικού Προσώπου αυτού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.2 του αρ.10 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως αυτή κυρώθηκε με το αρ.2 του ν.4682/2020, σε περίπτωση αδυναμίας είσπραξης αντιτίμου και λοιπών αντικαταβολών από τους Φορείς, καλύπτεται από λοιπά μη ειδικευμένα έσοδα ή και μη ειδικευμένο χρηματικό υπόλοιπο του οικείου ΟΤΑ.
Η δαπάνη μισθοδοσίας για κάθε μήνα απασχόλησης υπολογίζεται επί του μέσου όρου των τριών (3) τελευταίων μηνών προ της αναστολής λειτουργίας”.
Ρητώς προβλέπεται ότι από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης “δεν δύναται να προέλθει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού”.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου