ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα

Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ένας βολικός εταίρος για μπίζνες στα Βαλκάνια: Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται πως καταλήγει σε έκθεσή του το ίδρυμα «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, που έρχεται να αναλύσει την επόμενη ημέρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;», ο διεθνής οργανισμός που χρηματοδοτείται άμεσα από το γνωστό δισεκατομμυριούχο, επιχειρεί μια «ακτινογραφία» τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, αλλά και των πολιτών απέναντι στο κατάπτυστο «deal» των Ζάεφ και Τσίπρα για το ονοματολογικό.

Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα... ανταλλάγματα

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνονται τα εξής: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης (σ.σ.: µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων). Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί».
Μάλιστα, κατά το Open Society πάντα, η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζουν συγκεκριμένα οφέλη:
«Πρώτον, Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».
«Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν∆ για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής».

«Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πριν ή παράλληλα με τις ευρωεκλογές»

Αναφορικά με το ζήτημα της επίδρασης της συµφωνίας στην εκλογική μάχη του 2019, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».
Οι συντάκτες της έκθεσης τοποθετούν τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές» και προβλέπουν ότι η Νέα θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα ποσοστιαίες µονάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα.

«Ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σθεναρά»

Όπως είναι λογικό, η έκθεση του «Open Society» τάσσεται απολύτως υπέρ της Συμφωνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα ήταν φύσει και θέσει αδύνατο, η λύση που πρόκριναν οι περισσότεροι Έλληνες, δηλαδή να μην ονομάζονται «Μακεδόνες» οι κάτοικοι των Σκοπίων, να γίνει αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της γείτονος.
«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό... Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικρό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα», αναφέρει το πόρισμα της έκθεσης στο πρώτο της κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία».
Μάλιστα, το ίδρυμα του Σόρος εστιάζει στο γεγονός ότι οι αντιδράσεις είναι πιο έντονες στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας «και ιδίως στην περιοχές της «Θεσσαλονίκης, της ελληνικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Η στάση της Ε.Ε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρώπης, η έκθεση του «Open Society» υπογραμμίζει «τον καίριο ρόλο που διαδραµάτισε η Γερµανία για να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδίως απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εµανουέλ Μακρόν, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων».

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου