ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

O Υπουργός πήρε τα Δίκτυα οπτικών ινών των Δήμων


Νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε στη Βουλή την 11η Σεπτεμβρίου 2018 για τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών των Ο.Τ.Α.  Με το άρθρο 11 νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο Υπουργός πήρε την ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗτων μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών, τα οποία ΑΝΗΚΟΥΝ  ΣΤΟΥΣ  Ο.Τ.Α. και έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή/και ενωσιακούς πόρους.
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών κ' Ταχυδρομείων του Υπουργείου του Νίκου Παππά θα διενεργεί την εποπτεία, διαχείριση, συντήρηση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των εν λόγω δικτύων των Δήμων, “στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Νέας Γενιάς (NGAPLAN)”.

Για ποιο λόγο έγινε αυτή η παρέμβαση της Κυβέρνησης; 
Η Αιτιολογική Έκθεση δεν αιτιολογεί συγκεκριμένα, αναφέροντας μόνο πως με τη σχετική προσθήκη “επιλύεται το ζήτημα της εν συνόλω ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ”τους, βάσει ενιαίων κανόνων εφαρμογής και υλοποίησης υπό την εποπτεία του Υπουργείου.

Ποια είναι η δημοσιονομική επίπτωση του εν λόγω υπουργικού συγκεντρωτισμού; Κερδίζουν ή χάνουν οι Δήμοι από τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο;
Η Έκθεση του ΓΛΚ σιωπά, ΔΕΝ αναφέρει τι οικονομικά αποτελέσματα προκαλεί το αρ.11

Το σημαντικότερο: Ποια είναι η γνώμη της ΚΕΔΕ για την κυβερνητική παρέμβαση;  Συμφωνεί, διαφωνεί ή τι προτείνει;
Άγνωστο, καθώς η ΚΕΔΕ -η οποία, ως γνωστόν, διαθέτει και εξειδικευμένη Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- ΔΕΝ ΕΚΛΗΘΗ στην ακρόαση φορέων στη Βουλή !

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη ψηφίστηκε θετικά MONO από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το αυτοδιοικητικά θολό τοπίο γύρω από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναδείχθηκε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, με δύο Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναδεικνύουν τις σχετικές παραμέτρους:
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο πλαίσιο της παρέμβασής του επί του Ν/Σ, έθεσε το ερώτημα για το λόγο της συγκεκριμένης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επίσης,ζήτησε από ποια στοιχεία προκύπτει ότι οι Ο.Τ.Α. ήταν αναποτελεσματικοί στη διαχείριση των Δικτύων, ώστε να περάσει η αρμοδιότητα αυτή σήμερα στη Γ.Γ. του Υπουργείου.
«Μήπως δεν τίθεται θέμα αποτελεσματικότητος, αλλά βούλησης και μόνο της Κυβέρνησης για έλεγχο;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο θα μπορούσε να περιοριστεί στην εποπτεία.
«Ούτε μία νέα αρμοδιότητα δεν έχετε μεταβιβάσει στην Αυτοδιοίκηση, γιατί “παραχωρώ αρμοδιότητες” σημαίνει “παραχωρώ και εξουσία, δεν έχω τον απόλυτο έλεγχο”. Όχι μόνο δεν μεταβιβάζετε, αλλά αφαιρείτε και υφιστάμενες αρμοδιότητες.», στηλίτευσε την Κυβέρνηση.

Ο AIRETOS σας παρουσιάζει κατωτέρω τι ψηφίστηκε στη Βουλή :


Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου