ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θα πλήρωνες 22 ευρώ για ένα μπουκάλι.... νερό;


 Στο εστιατόριο La Popote στην κομητεία Τσεσάιρ, δίπλα στο Μάντσεστερ, έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό μενού… νερού. Στο εν λόγω μενού, μαζί με το φαγητό και τα κρασιά, εμφανίζεται ένα μικρό τρίτο μέρος, αφιερωμένο αποκλειστικά σε εμφιαλωμένα νερά, τιμώντας τα σαν ξενάγηση στις διαφορετικές γεύσεις και… τελετουργίες της χημικής ένωσης H₂O.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι ο Ντόραν Μπάιντερ, ένας «σομελιέ του νερού». Αφού ανακάλυψε ένα εξαιρετικά καθαρό νερό στο Peak District, εγκαταλείπει τη δουλειά του στη βιομηχανία περιποίησης μαλλιών και ξεκινά τη δική του μπουτίκ εμφιαλωμένου νερού: τη Crag spring water. Στο La Popote προσφέρονται επτά διαφορετικά νερά – από μια φιάλη Crag στις 5 λίρες έως το ακριβότερο, το πορτογαλικό Vidago στις 19 λίρες. Ο Μπάιντερ παρομοιάζει το νερό με το κρασί: διαφορετική προέλευση σημαίνει διαφορετική γεύση και χαρακτήρα.

Το νερό σαν το καλό κρασί

Σε έναν κόσμο που αναζητά συνεχώς νέες εμπειρίες, ακόμη και το πιο αυτονόητο ποτό, το νερό, αποκτά νέα διάσταση. Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, από πηγή σε πηγή, αλλάζει γεύση, υφή και χαρακτήρα, όπως ακριβώς συμβαίνει με το κρασί. Οι σομελιέ του νερού υπενθυμίζουν ότι η πολυτέλεια δεν κρύβεται πάντα σε κάτι σπάνιο ή περίπλοκο, αλλά μπορεί να αναδυθεί μέσα από το πιο βασικό αγαθό της ζωής μας. Έτσι, το νερό παύει να είναι απλώς μια ανάγκη και γίνεται μια εμπειρία απόλαυσης, μια αφορμή να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με το στοιχείο που μας συνοδεύει καθημερινά.

Η τάση αυτή δεν είναι τυχαία: ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές χωρίς αλκοόλ και πιο υγιεινές επιλογές, τα νερά υψηλής ποιότητας – με αυθεντική προέλευση και διαφάνεια – γίνονται μια νέα, πολυτελής αλλά και μεταδοτική εμπειρία απόλαυσης.

YouTube thumbnail

Η Crag παράγει πάνω από 12.000 φιάλες την εβδομάδα σε επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια, ανακτώντας τα με κάθε παράδοση — συνεργάζεται με καταστήματα υψηλών προδιαγραφών όπως το Sketch στο Mayfair και υπηρεσίες όπως το Modern Milkman. Ο Binder εκπαιδεύει το προσωπικό του εστιατορίου, προωθεί την ανακύκλωση και ζητά από άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Μίχαελ Μάσα, ιδρυτής της Fine Waters, περιγράφεται ως «ο θεμελιωτής» της κουλτούρας του νερού – έχει εκπαιδεύσει πάνω από 100 σομελιέ του νερού κι έχει αναπτύξει ένα κίνημα που μετατοπίζει την αντίληψη από το νερό ως απλό υγρό σε εμπειρία – όπως το κρασί.

Σε μια εποχή όπου η γεύση και η εμπειρία αναζητούνται ολοένα και περισσότερο έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο, το νερό αποκτά νέα διάσταση: από απλή ανάγκη, μετατρέπεται σε αντικείμενο καλλιέργειας, αισθητικής και συνείδησης.

YouTube thumbnail

Είτε πρόκειται για ένα μπουκάλι με ελάχιστα διαλυμένα άλατα που γλιστρά σαν μετάξι, είτε για ένα «αλμυρό» νερό γεμάτο ορυκτά, η ανάδειξη του χαρακτήρα της κάθε πηγής υπενθυμίζει ότι ακόμα και το πιο στοιχειώδες αγαθό μπορεί να κουβαλά ιστορία, γεωγραφία και πολιτισμό. Οι σομελιέ του νερού δεν προσφέρουν απλώς ένα νέο γαστρονομικό trend, αλλά μας καλούν να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με το πιο θεμελιώδες ποτό του κόσμου: το νερό.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου