ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γλιστρίδα: Η σούπερ ελληνική τροφή και μια συνταγή για να την απολαύσετε


 

Αν και τα χόρτα δεν συγκεντρώνουν τα φώτα πάνω τους σε ένα τραπέζι, ωστόσο είναι πάντα το ιδανικό συνοδευτικό της ελληνικής κουζίνας, βάλσαμο για το έντερο κι όχι μόνο.

Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τα χόρτα -τα μαζεύουμε, τα βράζουμε, τα αγαπάμε. Κι όμως, μερικά απ’ αυτά τα έχουμε αφήσει στην αφάνεια, παρ' όλο που αποτελούν πραγματικό διατροφικό θησαυρό. Μία από αυτές τις «ταπεινές» αλλά σπουδαίες τροφές είναι η γλιστρίδα ή αλλιώς αντράκλα, όπως τη λένε σε πολλές περιοχές της χώρας. Στις αυλές και στα παρτέρια φυτρώνει σχεδόν μόνη της, χωρίς φροντίδα και σίγουρα θα την έχετε προσπεράσει ως ζιζάνιο. Κι όμως, η γλιστρίδα δεν είναι μόνο βρώσιμη, αλλά θεωρείται από πολλούς ειδικούς μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να μας προσφέρει η ελληνική γη.

 Τι κάνει τη γλιστρίδα τόσο ξεχωριστή;

Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Η γλιστρίδα είναι από τα ελάχιστα φυτά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνήθως βρίσκουμε σε ψάρια. Τα καλά λιπαρά βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση της διάθεσης.

Ιδανική για το έντερο: Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος.

Φυσική πηγή αντιοξειδωτικών: Η γλιστρίδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, και Ε, καθώς και σε β-καροτένιο, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες –ειδικά σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την αυξημένη έκθεση στον ήλιο.

Υποστηρίζει τη ρύθμιση του σακχάρου: Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γλιστρίδας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με προδιάθεση για διαβήτη.

Ενυδατώνει με φυσικό τρόπο: Περιέχει πάνω από 90% νερό, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα δροσιστική τροφή για τους ζεστούς μήνες.

Φτιάξτε δροσερή σαλάτα με γλιστρίδα, γιαούρτι και καρύδι
Αν θέλετε να απολαύσετε τη γλιστρίδα με απλό αλλά γευστικό τρόπο, δοκιμάστε την παρακάτω σαλάτα. Είναι ιδανική ως συνοδευτικό ή και ως ελαφρύ βραδινό.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι γλιστρίδα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  • 1 αγγουράκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 3-4 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι ή χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά καρύδια, χοντροκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή άνηθου 

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τη γλιστρίδα και αφήστε τη να στραγγίσει. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το λεμόνι ή το ξίδι, το σκόρδο (αν το χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τη γλιστρίδα, το αγγουράκι και ανακατέψτε ελαφρά. Πασπαλίστε με τα καρύδια και τον δυόσμο στο τέλος. Σερβίρετε δροσερή!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: 


Dimitra Zygoronikou

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου