Τα πορτοκαλοκόκκινα φρούτα ή «μήλα της ανατολής» είναι αρκετά παρεξηγημένα, αξίζουν, όμως, να τα εντάξουμε στην διατροφή μας γιατί έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Μεταξύ άλλων περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολλές βιταμίνες και πολλά άλλα μέταλλα.
- Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα δρουν κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση αλλά και κατά πολλών άλλων ασθενειών.
- Ο λωτός περιέχει το καροτονοειδές, ζεανθαξίνη η οποία προστατεύει έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
- Οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στην σωστή πέψη και την αποτοξίνωση του οργανισμού, γι’ αυτό και ενδείκνυται η κατανάλωση του σε άτομα που έχουν δυσκοιλιότητα.
- Το κάλιο είναι επίσης ένα από τα συστατικά του λωτού που μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην πρόληψη άλλων καρδιακών παθήσεων.
- Ακόμα ένα σημαντικό συστατικό είναι το βετουλινικό οξύ που έχει αντικαρκινική δράση.
- Ο λωτός κάνει θαύματα και στο τομέα της ομορφιάς. Πέρα από την αντιγηραντική του δράση, ενυδατώνει το δέρμα και λειαίνει τις ρυτίδες ενώ οι βιταμίνες Α, Β και C που περιέχει θρέφουν τα μαλλιά.
- Τέλος, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας για όσους αθλούνται συστηματικά, καθώς περιέχει φυσικά σάκχαρα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του φρούτου, καθώς ο λωτός πρέπει να είναι ώριμος για να έχει γλυκιά γεύση. Αν είναι άγουρος οι υψηλές ποσότητες τανίνης που περιέχει αφήνουν στο στόμα μια αίσθηση μουδιάσματος μετά την κατανάλωσή του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου