Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού μας σε ερεθιστικούς παράγοντες. Αποτελεί βασική έκφανση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν να επουλωθούν οι πληγές στο σώμα.
Όταν όμως είναι χρόνια και γενικευμένη, η φλεγμονή αποδεικνύεται επικίνδυνη και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Τα αυξημένα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή είναι δύο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής, η οποία διαταράσσει τη λειτουργία κάθε επιμέρους οργάνου και συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής, αλλεργίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, νευρολογικών διαταραχών, αυτοάνοσων παθήσεων και όχι μόνο.
Ένα πρώτο και βασικό βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, δηλαδή η κατανάλωση πολλών φρέσκων προϊόντων και ταυτόχρονα η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων.
Στην παρακάτω gallery θα δείτε τα 10 κορυφαία προϊόντα που δρουν ενάντια στη φλεγμονή και που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στην κουζίνα σας.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhTEG3jSiMkB7q0AVtKiLLftyxAQ9sQfYozHVDZMZYOsCqm7yAUcxNpbS7q9deGB0osgsKIQabh70YA1A9v9pdWr4XLUZrMZP5AAF3TRunPv0PEQYztwgeKKdl29BjhWx-c157zBJUVCbmgObt03OAkF0H0H85hsG0Shlg4G4FHzVgemybe6g6kGM9QZI/w640-h414-rw/1643643098309-641083137-mauri-sokolata.jpg)
5. Αβοκάντο: Το αβοκάντο παρέχει υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες, άλφα λινολενικό οξύ και καροτενοειδή. Όλα αυτά τα συστατικά δρουν ενάντια στις φλεγμονές, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης.
6. Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ρόκα και άλλα λαχανικά της κατηγορίας αυτής παρέχουν σημαντική ποσότητα σουλφοραφάνης, μιας ουσίας που εξουδετερώνει τις φλεγμονές επειδή προωθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών στο συκώτι.
7. Εσπεριδοειδή: Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό, τα εσπεριδοειδή χαρίζουν στον οργανισμό ενυδάτωση και πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Επίσης, τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντιφλεγμονώδη δράση έχει τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα τους.
10. Ψάρι: Ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια και η ρέγγα είναι μερικά από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά είδη ψαριών. Παρέχουν σημαντική ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κάνουν καλό στην καρδιά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου