ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για την προεδρία


 Στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ομίχλη. Η πολύμηνη εσωστρέφεια έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες στις δημοσκοπήσεις, με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να βαίνουν μειούμενα από την επομένη ευρωεκλογών. Πολίτες που τον ψήφισαν φαίνεται να έχουν αποστασιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο σήμερα ποιος θα είναι ο αριθμός και οι διαθέσεις όσων μεταβούν στις 24 Νοεμβρίου στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να κρατά τα ηνία αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο τα ποσοστά που λαμβάνουν οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης δεν είναι αμελητέα. Ωστόσο ο κύκλος της κατάθεσης υποψηφιοτήτων δεν έχει ακόμα κλείσει, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του εντός της εβδομάδας. Παράλληλα ο Νικόλας Φαραντούρης αναθέρμανε το ενδιαφέρον του και κατέθεσε χτες υποψηφιότητα για την προεδρία, ανακατεύοντας την τράπουλα στο παίγνιο των εσωκομματικών ισορροπιών.

Τον Κασσελάκη ενισχύει ένα μικρό εκλογικό σώμα

Από τα στοιχεία που οι δημοσκόποι θεωρούν πως θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν ως σημαντικότερα το μέγεθος -και κατ’ επέκταση τη σύσταση- του κοινού που θα οδεύσει στις κάλπες. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως εντός των τειχών προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκηςενώ εκτός ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ισχυρή δυναμική ο Σωκράτης Φάμελλος. Αν το κοινό που οδεύσει στις κάλπες δεν διευρυνθεί, τότε τον πρώτο λόγο θα έχει ο εκπεσών πρόεδρος του κόμματος. Σε κάθε αντίθεση περίπτωση ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. θα εμφανίζει κέρδη.

Ο αριθμός των περίπου 150.000 ανθρώπων που πήγαν το 2023 για να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται καν ως στόχος για όλα τα έμπειρα στελέχη του κόμματος. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εξαιρετικά απαισιόδοξοι που θεωρούν πως αν γίνονταν αύριο οι εκλογές για την προεδρία, τότε ο αριθμός των μελών που θα κατευθύνονταν στην κάλπη δεν θα ξεπερνούσε το 1/3 όσων ψήφισαν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Είναι πάντως σαφές πως ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η συμμετοχή στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επικρατήσει πολιτικός διάλογος και να πάψει κάθε υπόνοια τοξικότητας στον εσωκομματικό διάλογο. Γι αυτό και με κάθε αφορμή ο Σωκράτης Φάμελλοςο Παύλος Πολάκης και στελέχη που τους στηρίζουν, μιλούν για την ανάγκη να διεξαχθεί -και ενόψει συνεδρίου- ένας πλούσιος πολιτικός και προγραμματικός διάλογος, που θα προσελκύσει ή θα «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους.

Όσον αφορά, πάντως, το ζήτημα της τοξικότητας, αυτό επαφίεται απολύτως στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ήταν εκείνος και οι οπαδοί του που το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν δεκάδες φορές αναστάτωση με αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Εξ ου και ο Νίκος Παππάς ζήτησε χτες από τους βουλευτές να περιορίσουν τις εμπρηστικές τους αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερωτηματικά στην Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα Φαραντούρη

Εχτές ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Νικόλας Φαραντούρης, παρά το γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες φαινόταν να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την διεκδίκηση της προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής έλαβε 140.000 σταυρούς στις ευρωεκλογές και αποτελεί ένα από τα δημοφιλή πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτυπώθηκε και σε δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

Η υποψηφιότητά του εμφανίζει, βέβαια, ένα σημαντικό «ντεζαβαντάζ». Είναι εκλεγμένος στο ευρωκοινοβούλιο, οπότε -αν εκλεγεί- θα λείπει από τις κεντρικές μάχες της Βουλής. Την τελευταία φορά που ίσχυσε μια τέτοια συνθήκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαιπωρήθηκε από μια ιδιότυπη «διαρχία» που τελικά έφερε και την ρήξη στις τάξεις του κόμματος. Ωστόσο άλλοι θεωρούν πως ακριβώς το προηγούμενο» Κασσελάκη επιτρέπει στον Νικόλα Φαραντούρη να διεκδικεί ένα τουλάχιστον ικανοποιητικό ποσοστό.

Στην Κουμουνδούρου γίνονται ουκ ολίγες συζητήσεις για τα κίνητρα της υποψηφιότητας του Νικόλα Φαραντούρη. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ένα διψήφιο ποσοστό του ευρωβουλευτή θα ανεβάσει τις εσωκομματικές μετοχές του. Άλλοι θεωρούν πως με αυτόν στον τιμόνι θα παραμείνει στη θέση του ο Νίκος Παππάςγι αυτό και συνδέουν τα δύο πρόσωπα. Ό,τι κι αν ισχύει, οι υπογραφές που θα καταθέσει για την υποψηφιότητά του θα είναι η πιο καθαρή ένδειξη για το ποιοι τον στηρίζουν στην κορυφαία εσωκομματική μάχη.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου