ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

5 αποδεδειγμένα οφέλη από το... ξινόγαλο


 Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το ξινόγαλα ως κακό πράγμα, είναι στην πραγματικότητα ένα δημοφιλές συστατικό μαγειρέματος που μπορεί να προσθέσει μια μοναδική γεύση σε μια σειρά από κοινές συνταγές.

Τι είναι το ξινόγαλα;

Τα τελευταία 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι αρμέγουν τα ζώα και συλλέγουν το γάλα τους ως θρεπτικό ποτό. Όταν μέρος αυτού του γάλακτος άρχισε να ξινίζει ή να οξινίζεται, παρατηρήθηκε ότι η γεύση δεν ήταν απαραίτητα «κακή», απλά διαφορετική. Η ζύμωση του νωπού γάλακτος ή η προσθήκη ενός οξέος στο νωπό γάλα θα έχει ως αποτέλεσμα ξινόγαλα. Το ξινόγαλα διακρίνεται από το γάλα που έχει χαλάσει, κάτι που συνήθως συμβαίνει στο παστεριωμένο γάλα που δεν έχει βακτηριακές καλλιέργειες. Αυτό το γάλα προέρχεται από νωπό γάλα, το οποίο επιτρέπει τη ζύμωση και την καλλιέργεια. 

Καθώς το γάλα αρχίζει να ξινίζει, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται ένα κομμάτι και η υφή θα γίνει αισθητά παχύτερη. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να αρχίσει να μοιάζει με γιαούρτι ή τυρόπηγμα. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε, το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι ένα πολύ κοινό ποτό ή ένα συχνό συστατικό στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Αυτός ο τύπος γαλακτοκομικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές μορφές σε όλο τον κόσμο. 

Οφέλη από το ξινόγαλα

Υπάρχουν πολλά οφέλη για το ξινόγαλα που μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του στην πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία της καρδιάς και την τοξικότητα στο σώμα, μεταξύ άλλων.

Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Οι βακτηριακές καλλιέργειες που βρίσκονται σε αυτό το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν το στομάχι σας να διασπάσει τα τρόφιμα πιο εύκολα και θα βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, του φουσκώματος και των κράμπες. Μπορεί επίσης να υπάρχει λιγότερη λακτόζη στο ξινόγαλα, καθιστώντας το ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. 

Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των τοξινών

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ξινόγαλα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και του παγκρέατος, βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη περισσότερων τοξινών από το σώμα. 

Μπορεί να ενισχύσει τo ανοσοποιητικό

Αυτός ο τύπος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και δραστικών συστατικών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να λειτουργήσει, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του ψευδαργύρου, του καλίου, του σεληνίου, του ιωδίου και του ασβεστίου. 

Μπορεί να μειώσει τις αλλεργίες

Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να έχει βρεθεί ότι έχει μικρότερη αλλεργιογόνο επίδραση σε όσους είναι ευαίσθητοι στο γάλα. Μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των περιττών ανοσολογικών αντιδράσεων.

Μπορεί να ελέγξει τη χοληστερόλη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξινόγαλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Χρήσεις για ξινόγαλα

Οι πιο δημοφιλείς χρήσεις για το ξινόγαλα είναι σε μαγειρικές εφαρμογές, φροντίδα του δέρματος, τυροκομία, ακόμη και ως ειδική τροφή για κατοικίδια ζώα! Στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, προσθέτει ένα γλυκό στοιχείο, ενώ τα ενεργά συστατικά του και η ζυμωμένη φύση του το καθιστούν χρήσιμο συστατικό σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:



Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου