ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΦΡΩΝ: ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ;


 Τα νεφρά σας φιλτράρουν 30 φλιτζάνια (240 ουγγιές) αίμα κάθε ώρα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το νερό που αποβάλλετε στα ούρα. Όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα, τα νεφρά σας καθαρίζουν φυσικά το αίμα σας.

Ο καθαρισμός των νεφρών είναι μια δημοφιλής τάση ευεξίας που υποτίθεται ότι υποστηρίζει αυτή τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Αν και η τροφή και τα υγρά είναι σημαντικά για την υγεία των νεφρών, η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου συνδυασμού τροφών, η κατανάλωση ειδικών χυμών ή τσαγιών, η λήψη συμπληρωμάτων ή η μη κατανάλωση φαγητού δεν μπορεί να βελτιώσει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης των νεφρών.

Καθαρισμός νεφρών: τι είναι;

Ο καθαρισμός των νεφρών αναφέρεται σε διάφορες θεραπείες αποτοξίνωσης, δίαιτες και σχήματα που προτείνονται για να βοηθήσουν στην απαλλαγή του σώματος από επιβλαβείς ουσίες. Ο στόχος του καθαρισμού των νεφρών ποικίλλει, αλλά συχνά προωθούνται ως μια γρήγορη λύση για τη βελτίωση της υγείας ή την υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε τοξίνες σε τακτική βάση από τα τρόφιμα που τρώτε, τα υγρά που πίνετε και τον αέρα που αναπνέετε. Το σώμα παράγει επίσης τοξίνες μέσω φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών — για παράδειγμα, το γαλακτικό οξύ είναι υποπροϊόν της παραγωγής ενέργειας, ενώ η ουρία είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών.

Εάν δεν αφαιρεθούν από το σώμα, οι τοξίνες θα μπορούσαν να συσσωρευτούν και να σας κάνουν να αισθανθείτε άρρωστοι.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, μια δίαιτα καθαρισμού των νεφρών βοηθά στην απαλλαγή του σώματος από αυτές τις τοξίνες, ώστε να αισθάνεστε καλύτερα. Ωστόσο, τα υγιή νεφρά κάνουν καλή δουλειά απαλλάσσοντας το σώμα από τις τοξίνες από μόνα τους ως μέρος της κανονικής καθημερινής τους λειτουργίας.

Δημοφιλείς μέθοδοι καθαρισμού των νεφρών

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τον «καθαρισμό» των νεφρών. Μερικές από τις δημοφιλείς μεθόδους περιλαμβάνουν:

  • Νηστεία
  • Πίνοντας μόνο φρέσκο ​​χυμό από ορισμένα φρούτα και λαχανικά
  • Πίνοντας τσάι αποτοξίνωσης
  • Χρήση φυτικών συμπληρωμάτων αποτοξίνωσης
  • Λήψη καθαρτικών ή χρήση κλύσματος
  • Εφίδρωση σε σάουνα

Παρά την προώθηση από κέντρα ευεξίας και ολιστικούς επαγγελματίες, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε μια περιοριστική δίαιτα ή να παίρνετε ακριβά συμπληρώματα καθαρισμού των νεφρών για να βελτιώσετε την απομάκρυνση των τοξινών από τα νεφρά.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τη λειτουργία των νεφρών και την αποτοξίνωση είναι να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία.

Υπάρχουν οφέλη από τον καθαρισμό των νεφρών;

Αν και ορισμένες μελέτες εξέτασαν τα πιθανά οφέλη από τις δίαιτες αποτοξίνωσης, αυτές οι μελέτες έχουν περιορισμούς, όπως μικρά μεγέθη δειγμάτων, έλλειψη ομάδων ελέγχου ή προκαταλήψεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Διεκδικούμενα οφέλη

Μερικά από τα ισχυριζόμενα οφέλη ενός καθαρισμού των νεφρών περιλαμβάνουν:

  • Βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών
  • Ενίσχυση σε ενέργεια
  • Καλύτερη ανοσολογική απόκριση
  • Ενισχυμένη απομάκρυνση τοξινών και βαρέων μετάλλων
  • Βελτιωμένη πέψη
  • Μειωμένος πόνος στις αρθρώσεις
  • Καλύτερος ύπνος
  • Απώλεια βάρους
  • Πιο δυνατό σώμα
  • Βελτιωμένη εμφάνιση

Επιστημονική απόδειξη

Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για τα οφέλη καθαρισμού των νεφρών είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, αυτές οι δίαιτες αποτυγχάνουν να παρέχουν κανένα μηχανισμό με τον οποίο απομακρύνουν τις τοξίνες και το είδος των τοξινών που αφαιρούν.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research διαπίστωσε ότι η δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι - μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, 7 ημερών που αποτελείται μόνο από σιρόπι σφενδάμου και χυμό λεμονιού - οδήγησε σε απώλεια βάρους και μείωση του σωματικού λίπους σε μια ομάδα γυναικών με υπέρβαρος. Η μελέτη βρήκε επίσης βελτιώσεις στους δείκτες φλεγμονής που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.

Αν και ελπιδοφόρα, τα αποτελέσματα από τη μελέτη είναι πιο πιθανό να οφείλονται στον περιορισμό των θερμίδων παρά σε βελτιώσεις στην αποτοξίνωση από τη λήψη μόνο σιροπιού σφενδάμου και χυμού λεμονιού.

Μια κριτική ανασκόπηση του 2015 για τις δίαιτες αποτοξίνωσης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics σημειώνει ότι υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ο κόλιανδρος και το nori μπορεί να έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες, αλλά αυτό βασίζεται σε μελέτες σε ζώα και τα παρατηρούμενα αποτελέσματα μπορεί να μην μεταβιβάζονται στον άνθρωπο. Απαιτούνται κλινικές δοκιμές για την απόδειξη ή την απόρριψη των πιθανών αποτοξινωτικών ικανοτήτων συγκεκριμένων τροφών ή συνδυασμών τροφίμων.

Η μέθοδος Hubbard είναι ένα σχήμα αποτοξίνωσης που αποτελείται από μέτρια αερόβια άσκηση, δύο έως τέσσερις ώρες διακοπτόμενης εφίδρωσης στη σάουνα και συμπλήρωμα με νιασίνη, ηλεκτρολύτες, πολυακόρεστα λίπη και πολυβιταμίνη.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι η μέθοδος Hubbard βελτίωσε ελαφρώς τη λειτουργία των νεφρών σε μια ομάδα βετεράνων του Πολέμου του Κόλπου που έπασχαν από ασθένεια του Πολέμου του Κόλπου.

Και πάλι, ενώ τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι βελτιώσεις στη λειτουργία των νεφρών είναι ελάχιστες και η μελέτη ήταν μικρή, με μόνο 26 εθελοντές. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η μέθοδος Hubbard μπορεί να υποστηρίξει τη φυσική αποτοξίνωση των νεφρών.

Αν θέλεις για να βελτιώσετε τις καθαριστικές δυνάμεις των νεφρών σας, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η λήψη περισσότερου νερού μπορεί να κάνουν περισσότερο καλό από το να ιδρώνετε στη σάουνα για λίγες ώρες.

Κίνδυνοι και εκτιμήσεις

Εκτός από την αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα, ο καθαρισμός των νεφρών μπορεί να συνοδεύεται από κινδύνους. Το 2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβούλεψε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα αποτοξίνωσης επειδή περιείχαν συστατικά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Οι φρέσκοι χυμοί που προωθούνται ως καθαρισμός των νεφρών παρασκευάζονται μερικές φορές από μη παστεριωμένο χυμό. Οι περισσότεροι χυμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες παστεριώνονται ή θερμαίνονται για να σκοτώσουν επιβλαβή βακτήρια.

Οι υποστηρικτές του καθαρισμού των νεφρών με χυμό ισχυρίζονται ότι η παστερίωση σκοτώνει τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, αναστέλλοντας τα πιθανά οφέλη. Ωστόσο, η κατανάλωση μη παστεριωμένου χυμού αυξάνει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας και δεν συνιστάται, ειδικά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να πίνουν μη παστεριωμένο χυμό.

Επιπλέον, ένας χυμός καθαρισμού των νεφρών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Η κατανάλωση χυμού με υψηλές ποσότητες οξαλικού μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα όπως η οξαλική νεφροπάθεια, η συσσώρευση εναποθέσεων ασβεστίου στα νεφρά. Τα οξαλικά είναι ενώσεις που υπάρχουν φυσικά σε φρούτα και λαχανικά όπως τα σμέουρα, τα παντζάρια και το σπανάκι. Ο χυμός δημιουργεί ένα ρόφημα με υψηλή συγκέντρωση οξαλικών.

Ορισμένα από τα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να περιέχουν συστατικά που έχουν διουρητική ή καθαρτική δράση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών από την απώλεια υγρών.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε έναν καθαρισμό νεφρών για να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή η νεφρική νόσος.

Πώς να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεϊνών είναι ο τρόπος με τον οποίο διατηρείτε τα νεφρά σας υγιή. Μπορεί επίσης να θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη νατρίου. Οι υψηλές προσλήψεις νατρίου αποτελούν παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, μια χρόνια πάθηση υγείας που οδηγεί σε νεφρική βλάβη και νεφρική νόσο.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών. Το απλό νερό είναι η καλύτερη επιλογή σας για την υγεία των νεφρών. Ο περιορισμός της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης είναι επίσης καλός για τα νεφρά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Το να αφιερώνετε χρόνο για τακτική άσκηση, να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να κοιμάστε αρκετά είναι επίσης καλό για τα νεφρά.

Ο καθαρισμός των νεφρών είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία που προωθείται για να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί πίσω από τα οφέλη του καθαρισμού των νεφρών δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αν και ορισμένοι καθαρισμοί των νεφρών μπορεί να είναι ασφαλείς για υγιείς ανθρώπους όταν γίνονται για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να συνοδεύονται από κινδύνους όπως αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου