ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Αλλάζουν όλα στα αυτοκίνητα και στον κλάδο αυτοκινήτου!


 Από τις 6 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε νέα πρωτόκολλα ασφαλείας, θεσπίζοντας υποχρεωτικά νέα συστήματα ασφαλείας. Αυτά τα συστήματα υπόσχονται να μειώσουν δραστικά τα ατυχήματα.

Από την περασμένη εβδομάδα, η ασφάλεια των αυτοκινήτων στην Ευρώπη αναβαθμίστηκε σημαντικά με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (ADAS). Αυτά τα συστήματα, που μέχρι τώρα κάποια ήταν προαιρετικά, πλέον θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα καινούργια μοντέλα για να μπορούν να λάβουν έγκριση τύπου και να ταξινομηθούν.

Αυτά είναι τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού!
Τα ADAS αποτελούν μια τεχνολογία αιχμής που στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας. Περιλαμβάνουν συστήματα όπως αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ενεργό ανιχνευτή αλλαγής λωρίδας και ειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων. Αυτά τα συστήματα βοηθούν τον οδηγό σε κρίσιμες καταστάσεις, προλαμβάνοντας ατυχήματα ή μειώνοντας τη σοβαρότητά τους. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.

Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (AEB)
Το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύει εμπόδια μπροστά από το όχημα και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει εγκαίρως. Αυτό το σύστημα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα μιας σύγκρουσης ή ακόμα και να την αποτρέψει εντελώς.

Ανίχνευση αλλαγής λωρίδας
Αυτό το σύστημα παρακολουθεί τις γραμμές της λωρίδας και προειδοποιεί τον οδηγό όταν το όχημα αρχίζει να αποκλίνει χωρίς την ένδειξη του φλας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επαναφέρει το όχημα στη λωρίδα του, εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει.

Έξυπνος βοηθός ταχύτητας (ISA)
Ο έξυπνος βοηθός ταχύτητας χρησιμοποιεί κάμερες και δεδομένα GPS για να αναγνωρίζει τα όρια ταχύτητας και να προειδοποιεί τον οδηγό αν υπερβαίνει το όριο. Μπορεί επίσης να προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός παραμένει εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Σύστημα ανίχνευσης υπνηλίας
Αυτό το σύστημα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του οδηγού και αναζητά σημάδια κόπωσης ή απόσπασης προσοχής. Αν εντοπίσει ότι ο οδηγός μπορεί να είναι κουρασμένος, ενεργοποιεί μια προειδοποίηση και προτείνει διάλειμμα.

Υπενθύμιση ζώνης ασφαλείας στα πίσω καθίσματα
Αυτό το σύστημα υπενθυμίζει στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων να δέσουν τις ζώνες τους, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι επιβάτες του οχήματος είναι προστατευμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Αναστολέας εκκίνησης με αλκοτέστ
Το σύστημα αυτό εμποδίζει την εκκίνηση του οχήματος αν ανιχνεύσει ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το νόμιμο όριο. Ο οδηγός πρέπει να περάσει από έλεγχο αναπνοής πριν ξεκινήσει το αυτοκίνητο.

Μαύρο Κουτί
Όπως και στα αεροπλάνα, το μαύρο κουτί καταγράφει δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία του οχήματος και τη συμπεριφορά του οδηγού λίγο πριν και κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση των αιτιών του ατυχήματος και τη βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας.

Έλεγχος πίεσης ελαστικών
Το σύστημα αυτό παρακολουθεί συνεχώς την πίεση των ελαστικών και ειδοποιεί τον οδηγό αν εντοπίσει ότι η πίεση είναι χαμηλή. Η σωστή πίεση των ελαστικών είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την αποδοτικότητα του οχήματος.

Τεχνολογία και Ασφάλεια στο Μέλλον
Αυτά τα μέτρα δείχνουν τη δέσμευση της Ευρώπης να βελτιώσει την οδική ασφάλεια, μειώνοντας τα ατυχήματα και σώζοντας ζωές. Με την τεχνολογία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τα νέα αυτοκίνητα θα είναι πιο ασφαλή και πιο φιλικά προς τον οδηγό. Σίγουρα οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου