ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καταπέλτης για την εξαήμερη εργασία ο Αλέξης Χαρίτσης


 Με πολλές χώρες να πειραματίζονται με την τετραήμερη εργασία η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή την εξαήμερη εργασία και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλά για «ζωές που τσαλακώνονται» ενώ χαρακτηρίζει το μέτρο «ακραία αντεργατικό».

Για την κυβέρνηση εξαήμερη εργασία δεν υφίσταται παρά μόνο «έκτακτη μέρα εργασίας» με τον Αλέξη Χαρίτση να αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB ένα φαρμακερό σχόλιο.

«Θα δουλεύεις και το Σάββατο αλλά αυτό δεν είναι εξαήμερη απασχόληση κατά την κυβέρνηση…Θα ήταν για γέλια όσα λένε αν δεν μιλάγαμε για ζωές που τσαλακώνονται.

Στο εξαήμερο συμπυκνώνεται όλη η παθογένεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη», γράφει.

«Δεν θα μπορούν το Σάββατο να παίζουν με τα παιδιά τους»

Ο επικεφαλής της ΚΟ της ΝΕΑΡ προσθέτει πως «χωρίς να έχουν κάποιον εξωτερικό καταναγκασμό και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική συζήτηση διεθνώς, παίρνουν ένα ακραία αντεργατικό μέτρο για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα. Στη συνέχεια, φτιάχνουν το απίστευτο αφήγημα ότι το εξαήμερο δεν είναι εξαήμερο. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, πιο σκληρή εκμετάλλευση και κοροϊδία για τους πολλούς».

Καταλήγει με τον πολύ σημαντικό συγγραφέα Εντουάρ Λουί που έχει γράψει ότι για τους κυρίαρχους η πολιτική είναι ζήτημα αισθητικής, ένας τρόπος να βλέπουν τον κόσμο. Για τους φτωχούς όμως η πολιτική είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Έχει δίκιο», σημειώνει και καταλήγει: «Για τους κυβερνητικούς μανδαρίνους το εξαήμερο δεν σημαίνει κάτι, είναι μια ακόμα απόφαση ανάμεσα στις άλλες. Για τους εργαζόμενους όμως σημαίνει ότι θα εξοντώνονται σωματικά και δεν θα μπορούν το Σάββατο να παίζουν με τα παιδιά τους».

Τι προβλέπει ο νόμος 5053/23

Το μέτρο αφορά το δικαίωμα που θα έχει εφεξής ο εργοδότης να επιβάλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας – σύμφωνα με το νόμο 5053/23 – αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου