ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

10 καλύτερα οφέλη του κριθαριού


 Εάν πάσχετε από ιατρικές παθήσεις όπως υπέρταση, αρθρίτιδα, άσθμα, ανικανότητα, δερματικά προβλήματα, αναιμία, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, διαβήτη, νεφρικά προβλήματα ή καρδιακές παθήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να μάθετε για τα οφέλη για την υγεία του κριθαριού. Τα οφέλη μπορούν να αποδοθούν κυρίως στα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει, πράγμα που σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει μια πλήρη πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Πρόσφατες έρευνες λένε ότι η κατανάλωση κριθαριού ολικής αλέσεως είναι καλύτερη για τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα λόγω του ότι έχει χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη.

Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δείχνουν ότι ακόμη και η τακτική διατροφή μας στερείται σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συχνά τείνουμε να παραμελούμε είναι οι φυτικές ίνες. Το κριθάρι είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων ινών, οι οποίες σας εξασφαλίζουν καλή γενική υγεία μακροπρόθεσμα.

Πριν προχωρήσουμε στα οφέλη για την υγεία, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε να το καταναλώσετε σε πολλά είδη παρασκευασμάτων όπως σαλάτες και σούπες. Ως εκ τούτου, δεν προσθέτει μόνο αξία στην υγεία σας αλλά και στον ουρανίσκο σας.

Οφέλη για την υγεία του κριθαριού

Το κριθάρι χρησιμοποιείται για την περιποίηση του δέρματος, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη διαταραχών όπως η οστεοπόρωση, οι χολόλιθοι και ο διαβήτης. Ας δούμε λεπτομερώς τα κοινά οφέλη:

Μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η γαστρεντερική (GI) οδός υγιής

Το κριθάρι, που είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το σώμα σας από τις τοξίνες. Το γρασίδι του, το οποίο είναι πιθανώς πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, λειτουργεί ως πηγή καυσίμου για τα φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο μας. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στη ζύμωση της περιεκτικότητας σε ίνες κριθαριού, σχηματίζοντας έτσι βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι το κύριο καύσιμο για τα εντερικά κύτταρα. Είναι πολύ αποτελεσματικό στη διατήρηση ενός υγιούς παχέος εντέρου. Διατηρώντας το έντερο σε σωστή υγεία, σας βοηθά να αυξήσετε το χρόνο κίνησης των περιττωμάτων και επίσης διατηρεί το στομάχι σας καθαρό.

Μπορεί να προστατεύσει από χολόλιθους

Το κριθάρι βοηθά αποτελεσματικά τις γυναίκες να αποφύγουν την ανάπτυξη χολόλιθων. Δεδομένου ότι είναι πιθανώς πλούσιο σε αδιάλυτες ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να μειώσετε την έκκριση χολικών οξέων, αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ένα άρθρο στο American Journal of Gastroenterology λέει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μια ινώδη διατροφή έχουν 17% χαμηλότερο κίνδυνο χολόλιθων σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση

Η περιεκτικότητα σε φώσφορο και χαλκό στο γρασίδι κριθαριού εγγυάται τη συνολική υγεία των οστών. Εάν έχετε οστεοπόρωση, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε περισσότερο μια φυσική θεραπεία. Ο χυμός του είναι γνωστό ότι έχει 11 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το γάλα. Το ασβέστιο, όπως γνωρίζουμε, είναι ένα από τα βασικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Χρειαζόμαστε μαγγάνιο για τη φυσιολογική παραγωγή οστών, καθώς και σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας. Η περιεκτικότητα σε μαγγάνιο που βρίσκεται στο κριθάρι λειτουργεί σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας

Όντας εξαιρετικά θρεπτικό, το κριθάρι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες κρυολογήματος και γρίπης. Ο σίδηρος βελτιώνει τον όγκο του αίματος και αποτρέπει την αναιμία και την κόπωση. Βοηθά στη σωστή λειτουργία των νεφρών και την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, περιέχει χαλκό, ο οποίος σχηματίζει αιμοσφαιρίνη και ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μπορεί να βοηθήσει στην περιποίηση του δέρματος

Το κριθάρι είναι μια καλή πηγή σεληνίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, προστατεύοντάς το έτσι από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, βελτιώνει επίσης την καρδιά, το πάγκρεας και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης

Το European Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία δείχνει ότι το κριθάρι και όλα τα προϊόντα του είναι χρήσιμα στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία β-γλυκάνης. 

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες σε αυτό μπορεί να αποδώσουν προπιονικό οξύ που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα χαμηλά. Όντας μια εξαιρετική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων ινών, συνιστάται επίσης από τους γιατρούς για τη φυσική χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την ελάχιστη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Μπορεί να διαχειριστεί τον διαβήτη

Το κριθάρι βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Έρευνα στις Φαρμακευτικές Επιστήμες το 2014. Οι κόκκοι του έχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα διαλυτές ίνες βήτα-γλυκάνης.

Η έκδοση Δεκεμβρίου 2006 του Nutrition Research απέδειξε ότι οι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη άνδρες που κατανάλωναν διαλυτές ίνες κριθαριού βήτα-γλυκάνης είχαν μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με ένα φυτοχημικό περιεχόμενο όπως φυλλικό οξύ, φλαβονοειδή και λιγνάνες.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, Διατροφής και Καρκίνου, Folkhalsan Research Center, Φινλανδία, επιβεβαίωσε ότι οι λιγνάνες έχουν αντι-καρκινογόνες ιδιότητες και βοηθούν στη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου. Το κριθάρι περιέχει ορισμένους τύπους φυτοθρεπτικών συστατικών γνωστών ως φυτικές λιγνάνες, οι οποίες μετατρέπονται από τη φιλική χλωρίδα στο έντερό μας σε λιγνάνες θηλαστικών. Μία από αυτές τις νέες λιγνάνες ονομάζεται εντερολακτόνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και άλλων ορμονικών καρκίνων, καθώς και στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων. 

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας της καρδιάς

Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση όταν τα τοιχώματα των αρτηριών πυκνώνουν λόγω της πήξης ή της εναπόθεσης λιπαρών υλικών όπως η χοληστερόλη. Το κριθάρι περιέχει νιασίνη (βιταμίνη Β) που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης, των επιπέδων λιποπρωτεϊνών και στην ελαχιστοποίηση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Μια μελέτη στο Journal of the American Dietetic Association δείχνει ότι οι δίαιτες ολικής αλέσεως είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Το κριθάρι, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, είναι σε θέση να μειώσει την αρτηριακή πίεση καθώς και να βοηθήσει στη διατήρηση του βέλτιστου βάρους. 

Μπορεί να αποτρέψει το άσθμα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Molecular Biology, 14,5 kDa είναι μια πρωτεΐνη ενδοσπερμίου κριθαριού και ένα σημαντικό αλλεργιογόνο στη νόσο του άσθματος του αρτοποιού. Πρόκειται για μια αερομεταφερόμενη επαγγελματική ασθένεια, που επικρατεί κυρίως σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Αποδεικνύεται ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για τέτοιου είδους σημαντικά αλλεργιογόνα αλεύρου σίτου. 

Μορφές διατροφής κριθαριού

Το Barley Grass είναι το δενδρύλλιο του φυτού του. Αυτό το γρασίδι συνήθως συλλέγεται περίπου 200 ημέρες μετά τη βλάστηση, ενώ οι βλαστοί δεν είναι καν ένα πόδι ψηλό. Οι άνθρωποι το καταναλώνουν σε αυτή τη μορφή επειδή τα νεαρά φύλλα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Αν και οι κόκκοι του έχουν πολύ περισσότερες διαιτητικές ίνες σε σύγκριση, το γρασίδι έχει υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης που βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός σας από επιβλαβείς τοξίνες.

Το αποφλοιωμένο κριθάρι είναι επίσης γνωστό ως καλυμμένο κριθάρι και συνήθως τρώγεται μετά την αφαίρεση του μη βρώσιμου, ινώδους εξωτερικού κύτους. Είναι μια μεγάλη πηγή υγιεινών θρεπτικών ουσιών. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να μουλιάσετε όταν χρησιμοποιείται σε κανονικό μαγείρεμα. Ωστόσο, ο χρόνος αξίζει τον κόπο, λαμβάνοντας υπόψη τη χρησιμότητα της αποφλοιωμένης ποικιλίας όταν τελειώσετε. Μόλις αφαιρεθεί το κύτος, είναι γνωστό ως αποφλοιωμένο, κατσαρόλα ή σκωτσέζικο κριθάρι, το οποίο είναι εμπορικά δημοφιλές και είναι ένα πολύ εμπορεύσιμο προϊόν. Η διαδικασία αφαίρεσης του πίτουρου και στίλβωσης είναι γνωστή ως "μαργαριτάρι".

Το μαργαριτάρι κριθάρι είναι εύκολα διαθέσιμο στα παντοπωλεία και είναι ίσως ένα από τα πιο κοινά συστατικά για συνταγές πρωινού και σνακ σε όλο τον κόσμο. Είναι στην πραγματικότητα το αποφλοιωμένο κριθάρι που επεξεργάζεται και το πίτουρο αφαιρείται. Μεταποιείται σε μια σειρά προϊόντων όπως αλεύρια και νιφάδες, τα οποία μοιάζουν με πλιγούρι βρώμης ή κόκκους.

Η πράσινη σκόνη κριθαριού είναι γνωστή για τα ιατρικά της οφέλη. Είναι στην πραγματικότητα η κονιοποιημένη μορφή κριθαριού. Αυτά τα χόρτα βρίσκονται σε μια ποικιλία γεύσεων και έχουν ανώτερη διαλυτότητα. Ως εκ τούτου, μπορείτε επίσης να τα καταναλώσετε με τη μορφή χυμού.

Το αλεύρι κριθαριού χρησιμοποιείται συχνά, εναλλακτικά, ως αλεύρι σίτου ή αλεύρι κέικ. Το αλεύρι που λαμβάνεται από την άλεση ολόκληρου κριθαριού είναι πλουσιότερο σε διατροφή από το αλεύρι ποικιλίας μαργαριταριών, καθώς το πίτουρο στο πρώτο παραμένει άθικτο. Περιέχει κάποια γλουτένη και είναι πολύ δημοφιλές στα ζαχαροπλαστεία που τείνουν να πειραματίζονται με εναλλακτικά είδη αλεύρου. Έχει μια ήπια, ξηρή γεύση και έχει συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά θερμίδων και υψηλότερα επίπεδα ινών.

Το νερό κριθαριού είναι αποτελεσματικό όταν τα νεφρά σας χρειάζονται ξεκούραση από υπερβολικό στρες. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης μπορούν να πίνουν νερό κριθαριού για θεραπευτικές χρήσεις.

Πώς να επιλέξετε κριθάρι;

Όταν σκέφτεστε να το αγοράσετε, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποια μορφή πρέπει να αγοράσετε. Το κριθάρι βρίσκεται σε διάφορες μορφές και καθένα από αυτά έχει ποικίλη θρεπτική αξία. Το κριθάρι ολικής άλεσης έχει την απόλυτη θρεπτική αξία, που βρίσκεται στους κόκκους, στα φύλλα, ακόμη και στο εκχύλισμα του γρασιδιού.

Το κριθάρι είναι ευρέως διαθέσιμο ως εμπορικό προϊόν σε όλο τον κόσμο σε διάφορες μορφές. Πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή φόρμα που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας. Οι μαργαριταρένιες, νιφάδες και αποφλοιωμένες μορφές έχουν διαφορετικές χρήσεις, οπότε αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε πριν κάνετε την αγορά. Βρίσκεται τόσο σε χύδην δοχεία όσο και σε συσκευασμένες μορφές. Εξασφαλίστε τη φρεσκάδα του πριν το πάρετε σπίτι. Εάν το αγοράσετε σε δοχεία, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι σωστά σφραγισμένο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα υγρασίας στο συσκευασμένο κριθάρι μπορεί να χαλάσει τους κόκκους, οπότε προσέξτε. Αποθηκεύστε το σε καθαρά, γυάλινα αεροστεγή δοχεία και τοποθετήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλό είναι να διατηρείται στο ψυγείο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου