ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

SOS για επίδραση των ζιζανιοκτόνων στη γονιμότητα: Βρήκαν γλυφοσάτη σε ανδρικό σπέρμα!


 Πάνω από το 55% των δειγμάτων σπέρματος που αναλύθηκαν από κλινική υπογονιμότητας στη Γαλλία περιείχαν  υψηλά επίπεδα γλυφοσάτη, χημικό που είναι διαδεδομένο στα ζιζανιοκτόνα, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες που έχει στη γονιμότητα των ανδρών. 

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο γλυφοσάτης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία και ενδεχομένως στους απογόνους», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα βρήκε ενδείξεις ότι ο γλυφοσάτης επηρεάζει το DNA, καθώς και συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της χημικής ουσίας στο σπέρμα και του οξειδωτικού στρες στο σπερματικό πλάσμα.

Ο γλυφοσάτης είναι διαδεδομένος σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών και σε κατοικίες στις ΗΠΑ. Το πιο δημοφιλές προϊόν με βάση το εν λόγω χημικό  είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής μάχης τα τελευταία χρόνια.

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες εντοπίστηκαν τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης

Πιο πρόσφατα το Δεκέμβριο κορυφαίες ομάδες υπεράσπισης της δημόσιας υγείας ζήτησαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να απαγορεύσει το προϊόν.

«Το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, καθώς επηρεάζει ζωτικότητα και λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων των θηλαστικών», παρατηρούν.

Τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτη εντοπίστηκαν σε εργάτες γης, ενώ η ουσία βρέθηκε στο σπέρμα του 96% των αγροτών που συμμετείχαν στη μελέτη. Ένας κηπουρός παρουσίασε επίσης παρουσίασε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι καπνιστές είχαν πιο αυξημένα επίπεδα γλυφοσάτη από όσους δεν κάπνιζαν. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είχε σαφή αντίκτυπο στα επίπεδα.

Οι ερευνητές καλούν τις ρυθμιστικές αρχές να πάρουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του κοινού μέχρι να γίνουν περισσότερες έρευνές, που θα επαληθεύσουν ή θα διαψεύσουν τα ευρήματα της έρευνας τους.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου