ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κασσελάκης: Οριστικό διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά ζητήματα – Επενδύει σε προσωπική σκληρή ατζέντα στην εξωτερική πολιτική


 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως έπρεπε να αναβληθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακυρώνοντας την «γραμμή» του κόμματός του στα ελληνοτουρκικά. Προχώρησε σε πρωτοφανείς δηλώσεις και για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα.

Πρωτοφανής θέση για τα ελληνοτουρκικά

Τις τελευταίες ημέρες όσοι διάβαζαν τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, παρατηρούσαν σκλήρυνση της στάσης και της φρασεολογίας του. Εχτές όμως έγινε σαφές με τον πιο επίσημο τρόπο πως ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαταλείπει τελεσίδικα τις θέσεις του κόμματός του στο συγκεκριμένο πεδίο. Σε συνέντευξή του στο Action24 πως η συνάντηση των δύο ηγετών «αντί να αναβληθεί, όπως θα έπρεπε, μετά από μία πρόκληση με τη Μονή της Χώρας, το μόνο το οποίο ειπώθηκε ήταν ότι αυτή η μετατροπή σε Τζαμί ήταν αχρείαστη».

Η άποψη πως η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας θα έπρεπε να αναβληθεί είναι πρωτοφανής για τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά την Αριστερά, καθώς ανέκαθεν η Κουμουνδούρου μιλούσε για την ανάγκη αδιάλειπτης επαφής των δύο πλευρών, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Την συγκεκριμένη στάση κράτησε και η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία δεχόταν επιθέσεις από τις συντηρητικές δυνάμεις με ακριβώς αυτό το αίτημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, με τη θέση του περί αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακύρωσε ακόμα και την ανακοίνωση του κόμματός του, που εκδόθηκε λίγες ώρες πριν παραχωρήσει την επίμαχη συνέντευξη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου» αναφερόταν στην -κατά τ’ άλλα- σκληρή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τα όσα διημείφθησαν μπροστά στις κάμερες στην Άγκυρα.

Ακόμα πιο σκληρά και για την Αλβανία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σκλήρυνε όμως έτι περαιτέρω και τη γραμμή του κόμματος για την Αλβανία και την κυβέρνησή της. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας αποκαλεί την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην χώρα μας «ιδιωτική» και συμπλήρωσε ότι «ανοίγει την κερκόπορτα σε επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να μην κατέχει βασικές γνώσεις ούτε για τις επισκέψεις ξένων ηγετών στην Ελλάδα, ούτε για το πρόσφατο παρελθόν. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας ξένος ηγέτης να επισκέπτεται μια χώρα ιδιωτικά, μακριά δηλαδή από την εθιμοτυπία και τις επισημότητες. Εάν μάλιστα μία κυβέρνηση αρνηθεί μια τέτοια ιδιωτική επίσκεψη, τότε προκύπτει ουσιαστικά διμερές διπλωματικό ζήτημα με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Άγνοια για βασικά θέματα

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να μην γνωρίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι ή έμπιστοί του έχουν επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν επισκεφθεί την Θράκη στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης. Μια από αυτές τις επισκέψεις στη Θράκη έγινε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο τον Δεκέμβριο του 2017, επί κυβέρνησης Τσίπρα δηλαδή.

Την Θράκη έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η σύζυγος και ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε την γείτονα Αλβανία πριν λίγα 24ωρα, σε μια επίσκεψη που τυπικά θεωρείται ιδιωτική.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου