ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βρέθηκε πινακίδα των Χετταίων με αναφορές στον.... Τρωικό πόλεμο


 Μια νεοανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου (Pariyamuwa/Priam, Wiluša/Ilion, Alaksandu/Alexander) και μαρτυρεί τραγούδια των Λουβιανών της δεύτερης χιλιετίας για την πτώση της Τροίας.

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο και Λέκτορα Κλασικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Michele Bianconi η πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου. «Μια πινακίδα των Χετταίων που αφηγείται τον Τρωικό Πόλεμο;» αναρωτιέται ο Michele Bianconi. Όπως σημειώνεται η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων δείχνει την αλληλογραφία μεταξύ ενός άγνωστου ηγεμόνα των Χετταίων και ενός ατόμου που ονομάζεται Pariyamuwa (Πρίαμος), πιθανώς βασιλιάς της πόλης.

Η πρώτη γραμμή φαίνεται να αναφέρεται σε μια επίθεση από τους γιους του Attaršiya (πιθανόν Ατρέα ή Ατρειδών) των Ahhiyawa (έτσι ονόμαζαν τους Αχαιούς) στην πόλη Taruiša (Τροία), που και οι δύο είναι γνωστές σε εμάς από άλλες χετταϊκές πηγές. Για την παρουσία λυκιακών στρατευμάτων (Luqqa/Lukka = Λυκία) στις τάξεις των Τρώων υπάρχουν μαρτυρίες. στην Ιλιάδα, αλλά το πιο εντυπωσιακό απόσπασμα βρίσκεται στο τέλος, όπου γίνεται άμεση αναφορά σε τραγούδια για την πτώση της Τροίας. Ο προφανώς δακτυλικός (σπονδυλικός) ρυθμός του λουβιανού αποσπάσματος είναι σίγουρα τυχαίος.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου