ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή για ναυάγιο το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη - Οι κινήσεις στελεχών, η δυσαρέσκεια και ο…Τσίπρας


 Σε πρωτόγνωρα μονοπάτια βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διέρχεται την πιο σοβαρή του κρίση και ο Στέφανος Κασσελάκης δοκιμάζεται ως πρόεδρος όσο ποτέ άλλοτε. 17 μέλη της ΠΓ διαφορετικών ομάδων και απόψεων συνασπίστηκαν ζητώντας να συνεδριάσει σήμερα το όργανο στο παρά πέντε του Συνεδρίου, ενώ ο πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο Λονδίνο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και πλέον ανοίγει ένας κύκλος σεναρίων, που δείχνουν πως η εσωστρέφεια θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Το ιστορικό της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί του Σαββάτου κάλεσε τα κομματικά μέλη να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο εν όψει του Συνεδρίου που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη. Λίγες ώρες αργότερα διέρρευσαν ερωτήσεις του, ανάμεσα στις οποίες τα μέλη καλούνταν να καταθέσουν την άποψή τους εάν πρέπει να αλλάξει το όνομα και το έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν το κόμμα πρέπει να τοποθετείται στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά, αλλά και αν πρέπει να αλλάξουν οι δομές και οι λειτουργίες του.

Όταν έγιναν γνωστές αυτές οι ερωτήσειςπροκλήθηκε προβληματισμός ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τα στελέχη λέγοντας πως τα ζητήματα αυτά δεν θα απασχολήσουν το συνέδριο, στο οποίο θα συζητηθούν μόνο οι πολιτικές θέσεις.

Την Κυριακή το πρωί η Όλγα Γεροβασίλη ανέλαβε δημοσίως την αποδόμηση της πρωτοβουλίας Κασσελάκη, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν γνωστή σε κανέναν, παρά μόνο σε πολύ λίγα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Η αντιπρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε δήλωση, βάλλονταν εναντίον της κίνησης Κασσελάκη, λέγοντας ότι θίγονται με μορφή δημοσκόπησης κρίσιμα ζητήματα ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη στον κατ’ ουσίαν ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε μάλιστα την σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πριν το συνέδριο «εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ντόμινο αντιδράσεων και λίγες δηλώσεις υποστήριξης Κασσελάκη

Ξεκίνησε γύρος αντιδράσεων από άλλα στελέχη όπως τον πρώην γραμματέα Πάνο Ρήγα ή τον Χρήστο Σπίρτζη, που τάχθηκαν ενάντια στην πρωτοβουλία Κασσελάκη, ωστόσο είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη. Οι μοναδικές που δημοσίως στήριξαν το ερωτηματολόγιο ήταν ο Θεοδώρα Τζάκρη, γραμματέας της Κ.Ο. και η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, ενώ θετικά φέρεται να διάκειται και ο βουλευτής Πέτρος Παππάς.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην επιλογή του και μάλιστα επισήμανε πως από το 2019 ο κόσμος ζητούσε αλλαγές παντού, επισήμανση που ορισμένοι ερμήνευσαν ως πάγια οβολή στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη πενταετία.

Εν τέλει χτες το βράδυ ύστερα από τηλεφωνικές και εκ του σύνεγγυς συνεννοήσεις συγκεντρώθηκαν υπογραφές από 17 μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να συγκληθεί σήμερα το όργανο. Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για ομιλία στο LSE.

Η ανθρωπογεωγραφία των διαφωνούντων

Οι 17 υπογράφοντες και υπογράφουσες το αίτημα προέρχονται από διαφορετικές ομάδες, γεγονός που δείχνει την καθολική αντίδραση στην κίνηση Κασσελάκη. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων υπέγραψαν:

  • Οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
  • Οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης
  • Οι Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης
  • Ο Νίκος Παππάς και Ελένη Συμεωνίδου
  • Ο Παύλος Πολάκης
  • Ο Διονύσης Τεμπονέρας

Υπέγραψαν επίσης τα στελέχη Παναγιώτα Αράπη, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Απέναντι στον Κασσελάκη Παππάς και Πολάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το αίτημα υπέγραψαν δυο στελέχη που στήριξαν έντονα τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Νίκο Παππά, που είχε σηκώσει κίτρινη κάρτα προ εβδομάδων στον Στέφανο Κασσελάκη προειδοποιώντας πως όλοι κρίνονται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Υπέγραψε επίσης ο Παύλος Πολάκης, που απείχε από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε την κάθετη διαφωνία του με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί ανέμεναν τις «συνέπειες» που θα δεχόταν από τον πρόεδρο του κόμματος για την διαφοροποίησή του.

Δεν υπέγραψαν το αίτημα η Ρένα Δούρου, η Μάγκυ Δούση, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης επίσης δεν υπέγραψαν λόγω της θέσης που κατέχουν.

Στελέχη στα κεραμίδια

Στελέχη που δεν συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά έχουν σημαίνοντα ρόλο στα πράγματα της Κουμουνδούρου, σε μεταξύ τους συνομιλίες δεν έκρυβαν την οργή τους για την πρωτοβουλία Κασσελάκη. Στέλεχος που τοποθετήθηκε σε θέση ευθύνης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ethnos.gr δεν έκρυβε την έντονη δυσαρέσκειά του λέγοντας ότι «είναι τελείως παλαβό όλο αυτό, τινάζει τα πάντα στον αέρα». Σημείωνε δε με νόημα ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι ενδιαφέρουσες, μάλλον με άσχημο τρόπο».

Άλλο στέλεχος, ιστορικό και με μακρά πορεία στα κομματικά πράγματα, έλεγε πως «η συμπεριφορά της Τετάρτης (σ.σ. όταν ο Στέφανος Κασσελάκης παρενέβη στην Π.Γ. και λίγο έλειψε να την τινάξει στον αέρα) ήταν πταίσμα μπροστά σε αυτό που έκανε με το ερωτηματολόγιο». Και συμπλήρωνε ότι στη συνεδρίαση της Π.Γ. «πρέπει να τεθεί το θέμα και σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα».

Στέλεχος με κορυφαία θέση στον ΣΥΡΙΖΑ παρομοίαζε την κατάσταση με το πάτημα του κουμπιού που φέρνει απανωτές εκρήξεις. Στο ερώτημα που θα σταματήσουν αυτές, απαντούσε «κανείς δεν ξέρει».

Τι προβλέπει το καταστατικό

Τα 17 μέλη της Π.Γ. επέβαλαν τη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. κάνοντας χρήση του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει πως μπορεί αν συγκληθεί εάν καταθέσουν αίτημα το 1/4 των μελών του. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο το καταστατικό δίνει περιθώριο 15 ημερών μέχρι να συγκληθεί. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμα και αν συγκεντρωθούν οι αντίστοιχες υπογραφές, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αποδεχτεί το αίτημα μετά την διενέργεια του συνεδρίου.

Το καταστατικό προβλέπει επίσης πως η Κ.Ε. μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη της στον εκάστοτε πρόεδρο, άρα να δρομολογηθεί η αντικατάστασή του, εάν συμφωνήσει το 50%+1 των μελών του (και όχι των παριστάμενων σε κάποια συνεδρίαση).

Το ερώτημα είναι εάν θα καταθέσουν το αίτημα για σύγκληση της Κ.Ε. όλα τα μέλη της που συνομιλούν με τα αντίστοιχα στελέχη της Π.Γ.. Ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε αυτή τη φάση σε ασφαλή εκτίμηση, καθώς οι διεργασίες είναι έντονες, ενώ αναμένουν πώς θα απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην κριτική που του ασκείται, είτε στην συνεδρίαση της Π.Γ. είτε από το βήμα του συνεδρίου την Πέμπτη το απόγευμα στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

Ο παράγοντας Τσίπρας

Η Όλγα Γεροβασίλη περιγράφεται συχνά ως πρόσωπο που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό στις εν εξελίξει διεργασίες. Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο έχει επιλέξει να μην παρεμβαίνει δημοσίως.

Μέχρι στιγμής το μόνο που είναι βέβαιο, είναι πως Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί στο συνέδριο του κόμματος. Παραμένει άγνωστο εάν θα παρέμβει και θα εκφωνήσει ομιλία. Και αν το πράξει, τι θα πει, σε μια συγκυρία τόσο κρίσιμη για το κόμμα που διαμόρφωσε.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου