ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορείς να προβλέψεις πότε θα έχεις ημικρανία; Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο - Τα δυο σημεία κλειδιά


 Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες σε κάποια φάση της ζωής τους. Ευτυχώς, για τους περισσότερους διαρκούν πολύ λίγο και εμφανίζονται σπάνια. Κάποιοι όμως υποφέρουν συχνά, με τον πόνο να διαρκεί από λεπτά έως ημέρες. Οι ημικρανίες μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση, πού δεν επηρεάζει την καθημερινότητα, μπορεί ωστόσο και να είναι μια φοβερά εξουθενωτική κατάσταση, που καταστρέφει τη ζωή του πάσχοντος.

Πόσο όμως πιο εύκολη θα ήταν η καθημερινότητα των πολιτών αν γνώριζαν πότε θα έχουν ημικρανίες; Ή καλύτερα να προβλέψουν το πότε; Κι όμως μπορεί κάποιος να μαντέψει πότε θα «σκάσει» η ενόχληση αυτή, σύμφωνα με μελέτη που ήρθε στο φως.

«Το σημαντικότερο εύρημα αυτής της μελέτης ήταν ότι οι αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου και την ενέργεια την προηγούμενη ημέρα σχετίζονταν με το περιστατικό πονοκεφάλου την επόμενη ημέρα», δήλωσε η δρ Κάθλεν Μερικάνγκας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Οι ημικρανίες δεν είναι κάτι για να κουνάτε το κεφάλι σας και σίγουρα δεν είναι απλώς ενοχλητικοί πονοκέφαλοι. Οι χρόνιες ημικρανίες είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με μελέτη του Φεβρουαρίου 2018.

Δείκτες εκδήλωσης κρίσης ημικρανίας η ποιότητα του ύπνου και η αδιαθεσία

Η κ. Μερικάνγκας, επικεφαλής του ερευνητικού κλάδου γενετικής επιδημιολογίας στο πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά ημερολόγια για να παρακολουθήσουν τις συμπεριφορές και τα συμπτώματα 477 ατόμων για διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι η ποιότητα του ύπνου και η ενέργεια ήταν σημαντικοί δείκτες για την εκδήλωση κρίσης ημικρανίας την επόμενη ημέρα.

Όσοι είχαν κακή ποιότητα ύπνου και χαμηλή ενέργεια μια μέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανίες το επόμενο πρωί, όπως έδειξαν τα δεδομένα. Η αύξηση της ενέργειας και το μεγαλύτερο από το μέσο όρο άγχος μάλιστα προμήνυαν ότι μια ημικρανία θα εμφανιζόταν αργότερα την επόμενη ημέρα.

"Πρόκειται για μια πολύ συναρπαστική μελέτη λόγω του πόσο καλά φτιαγμένη, πόσο λεπτομερής και πόσο μεγάλη είναι", δήλωσε ο Dr. Στιούαρτ Τέπερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Κεφαλαλγίας της Νέας Αγγλίας στο Stamford του Κονέκτικατ.

ημικρανίες 2
ημικρανίες 2

Πρόληψη της ημικρανίας

Το να γνωρίζετε πότε έρχεται μια ημικρανία μπορεί να κάνει τη διαφορά - ειδικά με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θεραπεία μιας ημικρανίας πριν αρχίσει, δήλωσε ο Τέπερ.

"Αν μπορούμε να εντοπίσουμε πράγματα στο περιβάλλον που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, τότε θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να προλάβουμε την κρίση εξαρχής", ανέφερε ο Τέπερ. "Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με συμπεριφορικές παρεμβάσεις ... τότε μπορεί να είναι σε θέση να την αποτρέψουν είτε πηγαίνοντας για ύπνο για να την αντισταθμίσουν είτε με κάποια άλλη παρέμβαση που θα μας αποτρέψει από το να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα για να αποτρέψουμε την επίθεση".

Ο Τέπερ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι τόσο σίγουρος αν οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν πάντα να αποτρέψουν μια κρίση ημικρανίας.

Μια κρίση ημικρανίας δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος. Και προειδοποιητικά σημάδια όπως η κόπωση, ο πόνος στον αυχένα και η διαταραχή του ύπνου μπορεί να είναι πρώιμα συμπτώματα μιας επίθεσης - όχι μόνο έναυσμα μιας, πρόσθεσε.

Αντ' αυτού, ο Τέπερ συμβουλεύει να παρεμβαίνετε με φαρμακευτική αγωγή πριν αρχίσει ο πόνος στο κεφάλι, με την ελπίδα να αποτρέψετε καθόλου πόνο.

Πόσο είναι το πολύ;

Είναι λογικό οι άνθρωποι να είναι συντηρητικοί στη χρήση φαρμάκων για τον πόνο της ημικρανίας, δήλωσε ο Τέπερ.

Μια παλαιότερη κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα τριπτάνια, σχετίζονταν με περισσότερες ημικρανίες και μια προκύπτουσα κατάσταση χρόνιας ημικρανίας εάν χρησιμοποιούνταν περισσότερες από 10 ημέρες σε ένα μήνα, είπε.

Αλλά μια νεότερη επιλογή, το rimegepant - που πωλείται ως Nurtec - δεν φαίνεται να ενέχει τον ίδιο κίνδυνο.

"Δεν υπάρχει μειονέκτημα επειδή το rimegepant δεν έχει σχεδόν καμία παρενέργεια και δεν σχετίζεται με μετατροπή σε χρόνια ημικρανία", δήλωσε ο Τέπερ.

ημικρανίες 3
ημικρανίες 3

Τι μπορείτε να κάνετε για τις ημικρανίες

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει παυσίπονα για την αντιμετώπιση των ημικρανιών σας, αλλά βοηθά επίσης να γνωρίζετε τα σημάδια μιας επερχόμενης κρίσης, δήλωσε ο Τέπερ.

Εκτός από την παρακολούθηση του ύπνου, της άσκησης και της διατροφής, η Μερικάνγκας προτείνει να βρείτε έναν τρόπο παρακολούθησης του στρες για να είστε σε θέση να παρακολουθείτε τους δείκτες μιας ημικρανίας.

Υπάρχουν πέντε τυπικά σημάδια ενός επερχόμενου πονοκεφάλου ημικρανίας, δήλωσε ο Τέπερ. Αυτά είναι η ευαισθησία στο φως, η κόπωση, ο πόνος στον αυχένα και η ευαισθησία στον θόρυβο και η ζάλη, είπε.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι συχνά χρήσιμη για να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας. Επιπλέον, η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων, όπως το μαγνήσιο και η ριβοφλαβίνη, μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών, δήλωσε σε προηγούμενο άρθρο του CNN η Κάιλι Πετράρκα, νοσηλεύτρια και διευθύντρια εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας.

Δεν πρόκειται μόνο για την αποφυγή του πόνου, δήλωσε η Μερικάνγκας.

"Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε το πλήρες πλαίσιο της υγείας μας", είπε. "Με το να μπορούμε να χαρακτηρίσουμε όχι μόνο τους πονοκεφάλους, αλλά και όλα αυτά τα άλλα συστήματα, ίσως μπορέσουμε στη συνέχεια να βρούμε τα αίτια των αρνητικών συμβάντων υγείας".


Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου