ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΙΔΙΣΜΕ : Εκδηλώσεις Ιανουαρίου 2024 - ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ


 Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 20:00,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» και την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, παρουσιάζουμε τη νέα μας παραγωγή, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου) και σας περιμένουμε με πολλή χαρά!

 

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

 

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι  του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο Γιώργος Κέντρος θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσμα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στο χώρο του θεάτρου θα λειτουργεί πωλητήριο με όλες τις εκδόσεις του ΙΔΙΣΜΕ. 

 

2) To ΙΔΙΣΜΕ συνεχίζει αδιάλειπτα τις πολιτιστικές του δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και ... "πετάει" για Ελβετία! Διευρύνοντας το όραμα και το έργο του Ιδρύματος εκτός των ελληνικών συνόρων, η ιστορικός και Γ.Γ. του ΙΔΙΣΜΕ, Ειρήνη Σαρίογλου, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στο Πανεπισήμιο της Γενεύης (κτήριο Uni Mail, αίθουσα MR 070) τo νέo ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα γυρίσματα. 

 

 3) Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την έναρξη υποβολής ταινιών στο Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Με πλήθος βραβείων και εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης και δικτύωσης των δημιουργών ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο, η 9η έκδοση του Beyond Borders αναμένει με χαρά τις φετινές υποψηφιότητες και ετοιμάζεται για την πιο φιλόδοξη και πολυπολιτισμική κινηματογραφική γιορτή του επερχόμενου καλοκαιριού, με καινοτομίες και εκπλήξεις τόσο για του επαγγελματίες του χώρου όσο και για το σινεφίλ κοινό! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην νέα ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο ΙΔΙΣΜΕ σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

  

Για παραγγελίες, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210 6669131 / 140 ή μπορείτε να επισκεφθείτε το e-shop μας στο idisme.gr! 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου