ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Και... ξαφνικά χαμογέλασαν: Oι ελπίδες που γεννήθηκαν και το μόνο «γκρίζο» σημείο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν


 Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μάλιστα μέσα και αναλυτές στην Τουρκία τη χαρακτήρισαν πάρα πολύ θετική, καθώς δεν την περίμεναν ούτε αυτοί να πάει τόσο καλά και περίμεναν ότι θα γίνει κάποια στραβοτιμονιά

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από χρόνια ήταν πρώτο θέμα και στην Τουρκία με όλα τα μέσα να δίνουν μεγάλη σημασία, ακούγοντας προσεκτικά τα λόγια του Τούρκου προέδρου και κοιτώντας τις κινήσεις τους και τη γλώσσα του σώματός τους. Σχολίαζαν μέχρι και τις γραβάτες τους, ενώ άρεσε πολύ και το «ευχαριστώ» στα τουρκικά που είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι δηλώσεις ήταν πολύ προσεκτικές. Αιχμές, αντεγκλήσεις δεν υπήρχαν και η ανακούφιση ήρθε και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.


Μόνο ένα σημείο ήταν «γκρίζο», που δεν διευκρινίστηκε απόλυτα από τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ήταν το τι συζήτησαν τελικά για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα συζητήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με πλοηγό το Διεθνές Δικαστήριο», ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είπε για λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα επιληφθούν του θέματος.

Ο μεγάλος όμως ενθουσιασμός της Τουρκίας ωστόσο ήταν για το θέμα της βίζας. Δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά για τη διευκόλυνση που παρείχε η Ελλάδα στους Τούρκους σε 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό ήταν για τους Τούρκος το μεγάλο κέρδος της συνάντησης στην Αθήνα.

Οι Τούρκοι ένιωσαν σαν να τους έδωσαν ένα εισιτήριο προς την ελευθερία, για να φύγουν από την ίδια τους τη χώρα. Μάλιστα κάποιοι σχολίαζαν ότι η γνωριμία των δύο λαών, έστω μέσω του τουρισμού, θα χρησιμεύσει για την εξουδετέρωση των εθνικιστικών αγκυλώσεων που έχουν οι δύο λαοί.

Και βέβαια, οι επικρίσεις κατά του Τούρκου προέδρου συνεχίστηκαν και χθες σχολιάζοντας σκωπτικά ότι τελικά στην Αθήνα δεν πήγε μια νύχτα ξαφνικά αλλά μέρα μεσημέρι και μάλιστα με πρόσκληση για να δείξουν τη νέα μεγάλη κυβίστηση του Ερντογάν.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου