ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κασσελάκης: Χείρα φιλίας στους 6+6 αλλά... αν φύγουν «είναι αποστάτες»

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των 6+6, θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Είναι βέβαιο ότι το βράδυ της Κυριακής το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη και ο ίδιος- που δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες του- θα περιμένουν την απόφαση της ομάδας Αχτσιόγλου-Ηλιόπουλου- Χαρίτση με αγωνία αντίστοιχη εκλογικής βραδιάς.

Η χθεσινή του αποστροφή στη συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου για «αποστασία» ωστόσο αναμένεται να ρίξει ξανά λάδι στη φωτιά. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα βέβαια επανέλαβε κάλεσμα ενότητας: «Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση», τόνισε, προαναγγέλλοντας έτσι δια τηλεοράσεως τη συγκρότηση πολιτικού κέντρου. Οι πιέσεις που δέχονται τα στελέχη των 6+6 είναι διαρκείς και έντονες ώστε να μην επιλέξουν την έξοδο. Το σπασμένο γυαλί δεν μπορεί εύκολα να κολλήσει, δηλώνουν στελέχη της κίνησης, παραπέμπουν ωστόσο στη συνδιάσκεψη της Κυριακής. «Όλα είναι υπό συζήτηση, θα αποφασίσουμε συλλογικά την Κυριακή», απαντούν πηγές από το στρατόπεδο των 6+6.

Γιατί παρεμβαίνει τώρα ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη της κρίσης καθώς φυλλορροεί χωρίς να φαίνεται κάπου στον ορίζοντα το τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει αντιληφθεί τον- πολύ ορατό- κίνδυνο να οδηγηθεί στα βράχια το καράβι το οποίο εκείνος οδήγησε σε ανοιχτές θάλασσες. Εξάλλου ο ίδιος μέσω πηγών εξέφρασε στον Στέφανο Κασσελάκη την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος. Ανησυχία που εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλους τους συνομιλητές του. Από το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε μπαράζ επαφών και συναντήσεων με στόχο να λειτουργήσει πυροσβεστικά. Χθες συναντήθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και στη συνέχεια με τον Διονύση Τεμπονέρα ενώ επαφές έχουν επιχειρηθεί και με άλλα στελέχη μέσω τρίτων.

Τι έχει θορυβήσει τον Αλέξη Τσίπρα και αποφάσισε τώρα να παρέμβει; Εύλογα μπορεί κανείς να υποθέσει πως όλες οι κινήσεις έχουν ως στόχο την παραμονή της Έφης Αχτσιόγλου και των στελεχών που στοιχίζονται μαζί της. Είναι προφανές πως ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ανθρώπους όπως ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος ή και ο Δραγασάκης, θα είναι ένα κόμμα που τον τόνο θα δίνουν αποκλειστικά και μόνο στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης. Ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα που πιθανότατα θα απολέσει κάθε πλειοψηφική και κυβερνητική προοπτική. Μια εξέλιξη που θα θέσει σε κίνδυνο τη δική του πολιτική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα αποτελέσει τον εγγυητή της ενότητας και σε αυτή την κρίσιμη φάση φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη του ρόλου του. Μένει να φανεί εάν η παρέμβαση του μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση που μπορεί να φέρει διάλυση ή εάν πλέον είναι πολύ αργά.

Επιμένει στην κριτική για το «μαξιλάρι»

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει δια των συνεργατών του για τη συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη φανερώνει τη δυσαρέσκεια του για τις εξελίξεις και τους χειρισμούς του διαδόχου του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και εξηγούμαστε: Είναι σπάνιο έως πρωτοφανές η πλευρά του τέως προέδρου να είναι εκείνη που γνωστοποιεί τη συνάντηση με τον νυν πρόεδρο και μάλιστα σε τόσο σκληρό ύφος. Ρώτα πριν μιλήσεις για θέματα που δεν ξέρεις, φέρεται να ήταν το κλίμα της νουθεσίας Τσίπρα στον Στέφανο Κασσελάκη με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου για το μαξιλάρι των 37 δισ. Μίλησε, σύμφωνα με τη διαρροή, για την ένταση που πυροδοτείται διαρκώς στο εσωτερικό, την ανάγκη τήρησης του καταστατικού και της συμπερίληψης στα όργανα. Σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη δηλαδή, ο οποίος αναμφισβήτητα βρέθηκε σε όχι και τόσο ευχάριστη θέση. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλώντας χθες το βράδυ στο Νίκο Χατζηνικολάου επανέλαβε την κριτική του για το ύψος του μαξιλαριού, καταλογίζοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για εμμονή με την αύξηση των φόρων και ιδεοληψία σε βάρος της μεσαίας τάξης. Επέλεξε βεβαίως μια αρκετά ηπιότερη έκφραση από το «μνημονιακότερο μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»: “Εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάτω από το ΠΑΣΟΚ μετά από 11 χρόνια

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βαδίζει σε απότομα κατηφορικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του Αλ. Τσίπρα που μοιράζονται βέβαια όλοι, κρυφά ή φανερά, στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24 το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 11 χρόνια. Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. λαμβάνει 38,5%, το ΠΑΣΟΚ 16% και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 14.7% με το ΚΚΕ να καταγράφει διψήφιο ποσοστό στο 10.6%. Στην ίδια έρευνα το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμούν ότι το κόμμα θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις υπό την ηγεσία Κασσελάκη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσκοπήσεις που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο καταγράφουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Κι ενώ οι συζητήσεις για νέα πολιτική κίνηση ή νέο κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλά κρατούν και τις επόμενες μέρες, αναλόγως των εξελίξεων, θα φουντώσουν, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της Opinion Poll. Στο ερώτημα «Θα ψηφίζατε ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;», το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν θετικά ή μάλλον θετικά. Ποσοστό που αν μεταφραστεί στο γενικό εκλογικό σώμα, κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι. Την ίδια ώρα, με σκληρή γλώσσα ανακοίνωσε την απομάκρυνση του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Κόκκαλης επιβεβαίωσε τη βούληση του να παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα. «Βλέπω ένα πολιτικό κενό, βλέπω μια αναδιάταξη του χώρου, πρέπει να επανατοποθετηθούν οι ιδεολογικές βάσεις και να συνδεθούν ξανά μετά τις ευρωεκλογές», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για την ανάγκη ενός πράσινου κόμματος.

 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου