ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέοι κανόνες για τα τρόφιμα και την πρόσληψη του καρκίνου


 Η μπύρα, το κακάο, τα ψάρια και το κρέας μπορεί να είναι καρκινογόνα εάν περιέχουν υπερβολικά πολλά νιτρώδη ή νιτρικά άλατα. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν στο μέλλον αυστηρότερα όρια για την ουσία αυτή.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του καρκίνου, η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε σημαντικά μειωμένα όρια για τη χρήση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων ως πρόσθετων τροφίμων.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη κάλεσε τη βιομηχανία τροφίμων να “εφαρμόσει γρήγορα αυτούς τους επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες και, όπου είναι δυνατόν, να μειώσει περαιτέρω τα όρια για την προστασία της υγείας των πολιτών”.

Προστασία από λιστέρια, σαλμονέλα ή κλωστρίδια

Τα νέα όρια προστατεύουν από παθογόνα βακτήρια όπως η λιστέρια, η σαλμονέλα ή τα κλωστρίδια.

Μειώνουν την έκθεση σε νιτροζαμίνες, ορισμένες από τις οποίες είναι καρκινογόνες.

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων, για παράδειγμα για τη συντήρηση των προϊόντων. Αυτό μπορεί να παράγει νιτροζαμίνες.

Οι νιτροζαμίνες που περιέχονται στο παστό κρέας ή στη μπύρα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων Efsa, νιτροζαμίνες έχουν ανιχνευθεί σε διάφορα είδη τροφίμων, όπως παστό κρέας, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Το κρέας και άλλα προϊόντα κρέατος είναι η “σημαντικότερη ομάδα τροφίμων” που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εγκρίνει ομόφωνα τα νέα όρια την άνοιξη.

Οι εταιρείες τροφίμων έχουν πλέον δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να εφαρμόσουν τα νέα όρια.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου