ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δείτε με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι όταν μαγειρεύετε! Πιο υγιεινές εναλλακτικές


 Είτε έχετε δυσανεξία στη γλουτένη είτε θέλετε να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος, με αυτές τις υγιεινές εναλλακτικές μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι σίτου στη διατροφή σας.

Το αλεύρι σίτου είναι μια λεπτή σκόνη, που λαμβάνεται με το άλεσμα των κόκκων σιταριού, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, σάλτσες, πίτες και άλλα αρτοσκευάσματα. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, αυτό το είδος αλευριού μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα υγείας. Πρώτον, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2. Δεύτερον, επειδή περιέχει υψηλή ποσότητα σε υδατάνθρακες, συμβάλλει στο βάρος κέρδος, ειδικά εάν σχετίζεται με επεξεργασμένα τρόφιμα και καθιστική ζωή. Επίσης, στην περίπτωση ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη, αυτό το είδος αλευριού μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Εδώ είναι οι εναλλακτικές που έχετε για το αλεύρι σίτου!

Αλεύρι αμάρανθου

Μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο αλεύρι σίτου είναι το αλεύρι αμάρανθου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, κέικ και μπισκότων. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο και ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το εξαιρετικό για άτομα με δυσανεξίες. Επειδή έχει ξεχωριστό άρωμα, παρόμοιο με αυτό των ξηρών καρπών, συνιστάται να συνδυάζεται με άλλα είδη αλευριού, όπως φαγόπυρο, κεχρί ή καστανό ρύζι.

Αλεύρι Arrowroot

Το αλεύρι φαγόπυρου χρησιμοποιείται συχνά ως πυκνωτικό για σούπες, σάλτσες και επιδόρπια, είναι εύπεπτο, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη. Αυτός ο τύπος αλευριού λαμβάνεται από τους κονδύλους του φυτού Maranta arundinacea, αρχικά από την Κεντρική Αμερική. Το αλεύρι φαγόπυρου δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη και είναι καλή πηγή χαλκού, σιδήρου και καλίου.

Πλιγούρι βρώμης

Δημοφιλές στις δίαιτες απώλειας βάρους, το αλεύρι βρώμης λαμβάνεται με λεπτή άλεση νιφάδων βρώμης και έχει την ίδια θρεπτική αξία με τις νιφάδες βρώμης. Αυτό το είδος αλευριού δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές, ενώ για να αποκτήσετε μια ευχάριστη γεύση, συνιστάται να το ανακατέψετε με άλλα είδη αλευριού.

Αλεύρι καρύδας

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, το αλεύρι καρύδας υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διατηρεί υψηλά τα επίπεδα ενέργειας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, συγκεκριμένα, στην παρασκευή κέικ και ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και ένα χρόνο.

Συμβουλή ειδικού

Nadia Eperjessy, διατροφολόγος

Πολλά τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι σίτου, όπως το λευκό ψωμί, τα κράκερ, τα κουλούρια και τα ζυμαρικά, είναι συχνά πλούσια σε πρόσθετα λιπαρά και σάκχαρα. Για να διατηρήσετε μια υγιή σιλουέτα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε άσπρο αλεύρι σίτου σε μέτριες ποσότητες και να το συνδυάζετε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής με τακτική άσκηση, βέλτιστη ενυδάτωση και ξεκούραση. Υπάρχουν πολλές πιο υγιεινές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε αλεύρι ολικής αλέσεως περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό αλεύρι. Έπειτα έχουμε τα αλεύρια από βρώμη ολόκληρη, ρεβίθια, φαγόπυρο, καλαμπόκι, καστανό ρύζι ή αυτά από ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι καρύδας ή αλεύρι από λιναρόσπορο. Προσοχή όμως, δεν συμπεριφέρονται όλα το ίδιο στη μαγειρική και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, καθώς πολλά από αυτά δεν περιέχουν γλουτένη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου