ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισραήλ: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα μετά την απελευθέρωση των ομήρων


 Η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάποιου είδους αποκλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ που συνεχίζει να βομβαρδίζει χωρίς σταματημό τη Γάζα για 14η ημέρα.

Οι συμμαχικές του Ισραήλ χώρες φαίνεται να πιέζουν στο παρασκήνιο το Τελ Αβιβ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή ενώ σήμερα γίνεται μία ακόμα διπλωματική προσπάθεια στη Σύνοδο του Καΐρου με τη συμμετοχή αραβικών και αφρικανικών κρατών, της ΕΕ, του ΟΗΕ και της Βρετανίας.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στον πολιορκημένο θύλακα, με περίπου 30 ανθρώπους να σκοτώνονται σε αεροπορικές επιθέσεις νωρίς το πρωί

Στη σύνοδο θα συμμετέχει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ενώ δεν θα βρίσκεται εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 4.000 Παλαιστίνιοι με το 70% να είναι γυναικόπαιδα.

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

09:07 Τουλάχιστον 46 νεκροί από ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές – Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε την οικογένεια al-Motawwaq στην Τζαμπάλια. Μια αεροπορική επιδρομή στην οικογένεια al-Ajrami στην Jabalia σκότωσε άλλους 10 ανθρώπους.

Πέντε άτομα από την οικογένεια Khader – τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα – σκοτώθηκαν επίσης.

Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο της Deir el-Balah και στον προσφυγικό καταυλισμό al-Bureij στην κεντρική Γάζα.

08:49 NYT: Οι ΗΠΑ φοβούνται πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του προέτρεψαν το Ισραήλ να μην προβεί σε προληπτικό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ανέφεραν οι New York Times την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα δυσκολευόταν σε μια εκστρατεία δύο μετώπων στην οποία θα μπορούσαν να εμπλακούν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ηγετικά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, κυρίως ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, πιέζουν για μια τέτοια επίθεση.

Αμερικανοί διπλωμάτες στην περιοχή έχουν επίσης επικοινωνήσει στους Άραβες ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποφύγει να επιτεθεί στο Ισραήλ.

08:43 Στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιοι συμμετέχουν

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη ειρηνευτική σύνοδο έπειτα από πρόσκληση του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ αλ Σίσι.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν: ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

08:37 Οικονομικός στραγγαλισμός ο τελικός ορίζοντας της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα

«Το Ισραήλ δεν θα έχει πια την ευθύνη για τη ζωή στη Γάζα». Έτσι περιέγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Κνεσέτ, της Ισραηλινής Βουλής, το πώς θα είναι η κατάσταση στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι σημαίνουν οι τρεις φάσεις του ισραηλινού σχεδιασμού για τη Γάζα και πού στοχεύει το Τελ Αβίβ; Διαβάστε την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη εδώ .

08:29 Εργαζόμενη σε δίκτυο καθολικών φιλανθρωπικών οργανώσεων ανάμεσα στα θύματα στον Άγιο Πορφύριο

«Σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε συντετριμμένοι τον θάνατο της συναδέλφου μας Βιόλας, 26 ετών, η οποία σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό της και τη μικρή τους κόρη σε αεροπορική επίθεση στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης Caritas.

Η Caritas καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως «αυθαίρετη και σκόπιμη στόχευση αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών» και κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων και τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας.

08:21 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Ένας νεκρός

Συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραμάλα, ενώ επεκτείνονται σε Ναμπλούς, Χεβρώνα και Ιεριχώ.

Στο πλαίσιο αυτών των επιδρομών, ένας 17χρονος έχασε τη ζωή του,  μετά την κατεδάφιση ενός σπιτιού. Το περιστατικό συνέβη στην Ιεριχώ, σε έναν από τους μεγαλύτερους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, γνωστό ως Aqabat Jaber.

Έγιναν επίσης αρκετές συλλήψεις, περισσότερες από 20, συμπεριλαμβανομένης μιας ακτιβίστριας γνωστής για την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

08:13 Αιγύπτιος αξιωματούχος: Δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμα να περάσουν στη Γάζα

Το AP ανέφερε ότι ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια είχαν εισέλθει στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος με τη Γάζα νωρίς το Σάββατο, αλλά τα φορτηγά δεν είχαν ακόμη περάσει στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, τα σύνορα παρέμειναν κλειστά και υπήρξαν αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στο συνοριακό πέρασμα.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

08:05 Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο

Ένας στρατιώτης των IDF ο επιλοχίας Omer Balva της ταξιαρχίας Alexandroni σκοτώθηκε την Παρασκευή από αντιαρματικό πύραυλο κοντά στο Margaliot, στα σύνορα με το Λίβανο. Δύο έφεδροι των IDF τραυματίστηκαν από το περιστατικό, αναφέρει η ισραηλινή Haaretz.

07:55 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες που κρατούνταν στη Γάζα την Παρασκευή και η οργάνωση δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο να απελευθερώσει και άλλους.
  • Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στον πολιορκημένο θύλακα, με περίπου 30 ανθρώπους να σκοτώνονται σε αεροπορικές επιθέσεις νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 4.137 Παλαιστίνιους, με το 70% να είναι γυναίκες και παιδιά. Περίπου 352 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.
  • Περίπου 1.400 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
  • Το Υπουργείο Στέγασης στη Γάζα εκτιμά ότι τουλάχιστον το 30% του συνόλου των κατοικιών στην περιοχή έχει είτε καταστραφεί είτε υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
  • Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν προειδοποίησαν τον αμερικανικό στρατό να εγκαταλείψει το Ιράκ «αμέσως» ή να αντιμετωπίσει επιθέσεις ως απάντηση στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ.

07:45 Επιστολή Μπλίνκεν στους υπαλλήλους εν μέσω… διαφωνιών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε τη συναισθηματική επιβάρυνση που επέφερε ο πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς στους αμερικανούς διπλωμάτες, εν μέσω δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης για εσωτερική διαφωνία σχετικά με τον χειρισμό της σύγκρουσης από την Ουάσιγκτον, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπλίνκεν έστειλε επιστολή σε όλους τους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας τις «απαιτητικές» συνθήκες που επηρεάζουν το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ (περισσότερα εδώ).

07:30 Καλημέρα σας. Στο in συνεχίζουμε να μεταδίδουμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις για 14η μέρα. Δείτε τι έχει προηγηθεί εδώ

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου