ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όταν και η τελευταία ελπίδα καίγεται


 Η κατάσταση, λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι μη ελεγχόμενη υπό την έννοια ότι όσο και να επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο μέτωπο, όταν δημιουργούνται δεκάδες νέες εστίες στα μετόπισθεν τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι γραμμές διασπώνται και τα στρατηγικά σχέδια ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων. Από τα Δερβενοχώρια έως τη Μάνδρα, την Αγία Σωτήρα και πίσω στη Νέα Πέραμο, τα Μέγαρα και το Λουτράκι η μια φωτιά συναντά την άλλη και όταν αυτό δεν συμβαίνει υπάρχουν πάντα… καλοθελητές για να «βοηθήσουν».

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 3-4 πμ, παρατήρησα ότι καμιά δεκαριά νέες εστίες άναψαν ξαφνικά στη Νέα Πέραμο, την ώρα που ανέβαιναν οι άνεμοι. Έτσι είχε συμβεί στον Κουβαρά, την Ανάβυσσο, το Λαγονήσι και κάτω στη Ρόδο, έτσι θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα και στο επόμενο διάστημα όσο διαρκούν ο καύσωνας και οι αέρηδες. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο. Οι ξένοι πυροσβέστες πλην των δυναμικών Ρουμάνων, αδυνατούν να συνδράμουν ουσιαστικά. Συντονισμός καλός στο πεδίο, μου λένε πως δεν υπάρχει, οι κάτοικοι δεν φεύγουν εύκολα από τα χτισμένα στο δάσος σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, ενώ αεροπλάνα και ελικόπτερα ρίχνουν νερό κυρίως ψηλά για να αποτρέψουν την κάθοδο της φωτιάς χαμηλά.

Οι πυροσβέστες ψάχνουν μόνοι τους αντιδημάρχους να τους ανοίξουν την κάνουλα για να γεμίσουν τις δεξαμενές, όπως έγινε την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Ζωή στη Μάνδρα. Κι από κοντά διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «εθελοντές» ο ρόλος των οποίων πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί. ‘Εως τη στιγμή που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί κάποια σύλληψη ούτε και κάποιο αποτέλεσμα από τις «μάχες των πυροσβεστών». Δηλαδή, οι μάχες που δίδονται έχουν προδιαγεγραμμένο τέλος όταν οι επιλογές στρατηγών είναι αστείες.

«Εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι παίξε γέλασε…»

Θα σας εξηγήσω τώρα γιατί οι ξένοι πυροσβέστες πλην Ρουμάνων (που είναι και οι πιο αποτελεσματικοί) προσέχουν ιδιαιτέρως τις κινήσεις τους πριν επέμβουν. Προτού, λοιπόν, επιχειρήσουν σε μια περιοχή την φωτογραφίζουν πρώτα ώστε να σχηματίσουν γνώμη πώς και από πού θα αρχίσουν την μάχη κατάσβεσης της φωτιάς. Αλλά σε πολλές φωτογραφίες βλέπουν πισίνες και αυθαίρετα κτίσματα (όπως συνέβη στην περιοχή κοντά στο Λαγονήσι) και οι άνθρωποι που ήρθαν να βοηθήσουν πού να φανταστούν ότι μέσα σε δάσος είχαν ξεφυτρώσει πισίνες και αυθαίρετα.

Η τριάδα των Καναντέρ

‘Όσον αφορά τα ξένα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο γαλλικά και δύο ιταλικά, δεν επιχειρούν μόνα τους. Πάντα τα συνοδεύει στις κατασβέσεις και ένα ελληνικό, της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι σχηματίζεται μια τριάδα από Καναντέρ που «βομβαρδίζει» με θαλασσινό νερό τις εστίες φωτιάς.

***

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου