ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενυδάτωση ενάντια στη ζέστη


 Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας όλες τις εποχές του χρόνου, ιδιαίτερα, όμως, στις περιόδους με έντονη ζέστη.

Η ενυδάτωση ενάντια στη ζέστη είναι ο βασικός στόχος και αυτού του καλοκαιριού. Προκειμένου το σώμα μας να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία όταν στο περιβάλλον επικρατεί υπερβολική ζέστη, ενεργοποιείται ο μηχανισμός της εφίδρωσης.

Ως αποτέλεσμα, όμως, χάνουμε νερό, το οποίο είναι απαραίτητο να αναπληρώσουμε, καθώς συμβάλλει σε πολλές και σημαντικές διαδικασίες στον οργανισμό μας, όπως στη λίπανση των αρθρώσεων και στην πέψη των τροφών.

Πώς μπορούμε να πετύχουμε τη σωστή ενυδάτωση τις ημέρες της υπερβολικής ζέστης;

Τι να πίνουμε για ενυδάτωση στη ζέστη

Νερό: Το νερό είναι, εύλογα, η πρώτη μας σκέψη όταν στόχος μας είναι η ενυδάτωση. Βεβαίως, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ανά τακτά διαστήματα και υγιεινά γεύματα, προκειμένου να αντικαταστήσουμε το αλάτι που χάνεται με την εφίδρωση.

Επιπλέον, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να διψάσουμε! Αντιθέτως, πίνουμε νερό όλη την ημέρα για να αποτρέψουμε την αφυδάτωση.

  • Χυμό χωρίς ζάχαρη: Ο φυσικός χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης δεν μάς εξασφαλίζει μόνο ενυδάτωση, αλλά και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, χάρη στα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει (π.χ. βιταμίνη C).
  • Αθλητικά ποτά: Γενικά, η κατανάλωση τακτικών γευμάτων και η ενυδάτωση αρκούν για τη διατήρηση της ισορροπίας νερού και ηλεκτρολυτών.
  • Ωστόσο, στις περιπτώσεις παρατεταμένης εφίδρωσης, τα αθλητικά ποτά με ισορροπημένους ηλεκτρολύτες αποτελούν μια εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του αλατιού που χάνεται με τον ιδρώτα.

Τι να μην πίνουμε

  • Αναψυκτικά: Η κατανάλωση αρκετών αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων, γεγονός το οποίο επιβαρύνει τη γενικότερη υγεία μας.
  • Αλκοόλ: Ενώ ένα δροσερό κοκτέιλ μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, δεν είναι καθόλου αναζωογονητικό για το σώμα μας. Αντιθέτως, μάλιστα, καθώς το αλκοόλ μας αφυδατώνει περισσότερο.

Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο αλκοόλ, δεν ξεχνάμε να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε αλκοολούχο ποτό, ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Τι να τρώμε

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν, επίσης, να συνεισφέρουν στην επαρκή μας ενυδάτωση. Προσπαθούμε, συνεπώς, σε περιόδους ζέστης να προσαρμόζουμε τη διατροφή μας, έτσι ώστε να περιλαμβάνει:

  • Φρέσκα προϊόντα: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εύπεπτα και συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Οι σαλάτες και άλλα πιάτα πλούσια σε εποχιακά προϊόντα θα μας κρατήσουν ανάλαφρους και ενυδατωμένους.

Στα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, το καρπούζι, τα αγγούρια, οι φράουλες, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια.

  • Πικάντικα τρόφιμα: Τα καυτερά τρόφιμα είναι δημοφιλή σε θερμά κλίματα. Γιατί; Γιατί προκαλούν εφίδρωση, έναν μηχανισμό που χαρίζει στο σώμα μας δροσιά. Λίγο πιπέρι καγιέν δεν είναι, λοιπόν, καθόλου κακή ιδέα!
  • Κρέατα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Το λιπαρό κρέας περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε αλάτι. Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο σώμα μας τη στιγμή που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε καταστάσεις μεγάλης ζέστης. Και αυτό διότι το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Συνεπώς, εάν μας αρέσει το κρέας, στις υψηλές θερμοκρασίες προτιμάμε εκείνο που έχει μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών (όπως το στήθος κοτόπουλου).

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου