ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καθ' οδόν μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους: Τα ποσά και τι ισχύει για όσους δεν πάρουν αύξηση


 Έξι μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων, σε δόσεις, δρομολογεί η κυβέρνηση. Όπως εξηγεί εργατολόγος, προαναγγέλλονται ελαφρύνσεις σε παράγοντες που μειώνουν τις συντάξεις, όπως για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης που εφαρμόζεται σε συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω.

Στο τραπέζι είναι η μείωση των συντελεστών από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω ή η αλλαγή του τρόπου κράτησης ώστε να επιβάλλεται κλιμακωτά με μοντέλο taxis, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου για το OPEN.

Έτσι, για παράδειγμα, η εισφορά συνταξιούχου που παίρνει 1.800 ευρώ είναι σήμερα στο 6% και 108 ευρώ. Με μείωση του συντελεστή στο 4% η εισφορά θα πέσει στα 72 ευρώ. Το όφελος για τον συνταξιούχο είναι 36 ευρώ τον μήνα.

Τα μέτρα για τους συνταξιούχους

Το λίφτινγκ στην εισφορά αλληλεγγύης, το αναλογικό πέναλτι για συνταξιούχους που εργάζονται και τα δωρεάν φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, δρομολογούνται άμεσα εντός του καλοκαιριού.

Προς το τέλος του έτους και ανάλογα με τα δημοσιονομικά θα κλειδώσει και μια νέα επιταγή ακρίβειας για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τους συνταξιούχους που εργάζονται, σχεδιάζεται αναλογική περικοπή ανάλογα με τις ημέρες, τις ώρες εργασίας και το ποσό της αμοιβής με ανώτατο πλαφόν το 30%.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως εξηγεί ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης στο OPEN, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα αναλογικής μείωσης βάσει των ημερών εργασίας διότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θεωρείται ότι θα εργάζεται όλο τον μήνα.


Για αυτό τον λόγο, εξετάζεται εναλλακτικά η κατάργηση του πέναλτι στη σύνταξη και η θέσπιση ενός πρόσθετου φόρου για το έξτρα εισόδημα.

Παράλληλα, το 2024 έρχεται η νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει -συμπληρωματικά- επιπλέον αύξηση 0,3% για το 2023 ανάλογα με τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. 

Μια συνολική τέτοια δέσμη παρεμβάσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα είναι στα 35-50 ευρώ τον μήνα και περίπου μια σύνταξη παραπάνω ετησίως. Και για όσους έχουν υψηλές συντάξεις περίπου μια σύνταξη παραπάνω.

Για όσους δεν πάρουν αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς, δρομολογείται νέο επίδομα 200-300 ευρώ ή ακόμη μεγαλύτερο εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου