ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οδήγηση με παράθυρα ανοιχτά: Ποιους ασφαλιστικούς κινδύνους ελλοχεύει αυτή η συνήθεια;


 Το να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα κρύβει σοβαρούς κινδύνους που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ή απλά τους υποτιμούν και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρά ατυχήματα.

Η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα είναι αναμφίβολα μια καλοκαιρινή συνήθεια. Μια πλειάδα οδηγών συνηθίζει να οδηγεί τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης με ανοιχτά τα παράθυρα, ώστε να μην χρησιμοποιεί τον κλιματισμό για να εξοικονομήσει καύσιμο. Επιπλέον αυτή η τακτική εξασφαλίζει συνεχή ροή φρέσκου αέρα στον θάλαμο επιβατών. Μπορεί να είναι μια οδηγική συνήθεια που φαντάζει απλή και αθώα, όμως κρύβει μερικούς σοβαρούς κινδύνους.

Οδήγηση με ανοικτά παράθυρα στην πόλη = Κίνδυνος κλοπής
Το να οδηγεί κανείς με ανοιχτά παράθυρα σε αστικό περιβάλλον αναμφίβολα εκθέτει οδηγό και επιβάτες σε έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και σε μια ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής.
Ως γνωστόν η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία εντείνεται τις ώρες αιχμής, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιπλέον, τα ανοιχτά παράθυρα σε συνδυασμό με τις χαμηλές ταχύτητες κίνησης και το «σταμάτα-ξεκίνα» μας καθιστά πιο ευάλωτους σε εκείνους που θα επιχειρήσουν να αρπάξουν κάποιο πολύτιμο αντικείμενο από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Οδήγηση με ανοικτά παράθυρα στον αυτοκινητόδρομο=Αύξηση κατανάλωσης ακόμα και λιποθυμία
Στο εθνικό ή το επαρχιακό δίκτυο, η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα αυξάνει άσκοπα την κατανάλωση καυσίμου. Μιας και πάνω από τα 80 χλμ./ώρα η χρήση του συστήματος κλιματισμού είναι πιο αποδοτική. Αυτό συμβαίνει γιατί η αεροδυναμική αντίσταση που δημιουργούν τα ανοιχτά παράθυρα κοστίζει περισσότερο σε καύσιμο απ’ ότι η ίδια η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού.
Πέρα από την αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου, η συνήθεια να οδηγεί κανείς με ανοιχτό το ένα ή και τα δύο πίσω παράθυρα, για να μην τους ενοχλεί ο αέρας από τα εμπρός είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αφού μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο στον οδηγό, λόγω του φαινομένου Helmholtz. Το ένα κατεβασμένο πίσω παράθυρο «διαταράσσει» τη ροή του αέρα και δημιουργεί έναν ενοχλητικό, υπόκωφο θόρυβο, που θυμίζει έλικα ελικοπτέρου. Το φαινόμενο αυτό, μπορεί ανάλογα την ταχύτητα και τη διάρκεια της διαδρομής, να προκαλέσει στον οδηγό ίλιγγο, ημικρανία, πόνο στα αυτά, ακόμα και λιποθυμία, όταν ειδικά η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή. Το φαινόμενο Helmholtz πήρε το όνομα του από το Γερμανό φυσικό Hermann von Helmholtz που το ανακάλυψε. Είναι κάτι αντίστοιχο με το να φυσάτε στο στόμιο ενός άδειου μπουκαλιού, όπου δημιουργείται ένας στροβιλισμός, μαζί με βουητό και ανεπαίσθητο συριγμό.
Δώστε λοιπόν την απαραίτητη προσοχή στην οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα!

 Nextdeal.
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου