ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα Χάλκινα: Τα Μυστηριώδη και Μεγαλοπρεπή Αρχαία Ελληνικά Γλυπτά από τα Βάθη της Θάλασσας


 Τα χάλκινα Riace είναι ένα ζευγάρι αρχαίων ελληνικών χάλκινων γλυπτών που ανακαλύφθηκαν το 1972 από τον Stefano Mariottini ενώ έκανε καταδύσεις κοντά στις ακτές του Riace, μιας μικρής πόλης στη νότια Ιταλία. Αυτά τα εμβληματικά γλυπτά, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., θεωρούνται μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα της ελληνικής κλασικής γλυπτικής που υπάρχουν.

Τα χάλκινα Riace αποτελούνται από δύο ανδρικές μορφές σε φυσικό μέγεθος, η μία γνωστή ως "Α" και η άλλη ως "Β". Τα δύο γλυπτά απεικονίζονται και τα δύο σε contrapposto, μια πόζα που ήταν δημοφιλής στην αρχαία ελληνική γλυπτική όπου το βάρος του σώματος στηρίζεται στο ένα πόδι ενώ το άλλο είναι χαλαρό. Οι φιγούρες είναι μυώδεις και αθλητικές, με εξαιρετικά λεπτομερή ανατομία και χαρακτηριστικά προσώπου.

Η ανακάλυψη των χάλκινων Riace ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός, όχι μόνο λόγω της ηλικίας και της ποιότητάς τους, αλλά και λόγω των μυστηριωδών συνθηκών της ανακάλυψής τους. Τα γλυπτά βρέθηκαν τυχαία, ξαπλωμένα στο βυθό που καλύπτεται από θαλάσσια ζωή, μετά από αιώνες που χάθηκαν στη θάλασσα.

gardencourtantiques.com

Τα χάλκινα Riace έχουν γίνει από τότε ένα από τα πιο πολύτιμα πολιτιστικά αντικείμενα της Ιταλίας και έχουν εκτεθεί σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων μελετών και αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών για τον προσδιορισμό της σύνθεσης, της ηλικίας και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους.

Παρά τη φήμη και τη σημασία τους, τα χάλκινα Riace έχουν αντιμετωπίσει κάποια διαμάχη με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένων ανησυχιών για τη διατήρηση και την αποκατάστασή τους. Το 2010, τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από την έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Ρέτζιο Καλάμπρια λόγω ανησυχιών για την κατάσταση της αποκατάστασής τους.

gardencourtantiques.com

gardencourtantiques.com

Τα χάλκινα Riace συνεχίζουν να συναρπάζουν και να εμπνέουν τους ανθρώπους σήμερα, όπως και εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρησιμεύουν ως απόδειξη της ικανότητας και της δημιουργικότητας των αρχαίων Ελλήνων και ως υπενθύμιση της διαρκούς δύναμης της τέχνης και του πολιτισμού να υπερβαίνουν το χρόνο και το χώρο


Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου