ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σπαράγγια, μάθε τα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό!


Ιδιότητες και μοναδικά οφέλη υγείας.

Έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι δεν του αρέσουν τα σπαράγγια επειδή μυρίζουν τα ούρα του μετά! Δεν έχουν και άδικο. Αλλά πριν κρίνετε άδικα τα σπαράγγια, υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα σπαράγγια περιέχουν την ουσία μερκαπτάνη -ένωση του θείου- που διασπάται σε δύσοσμα χημικά συστατικά.

Τα σπαράγγια είναι η μοναδική τροφή, που περιέχει σπαραγγικό οξύ. Όταν η συγκεκριμένη χημική ουσία χωνεύεται στο στομάχι, διασπάται σε ενώσεις και αυτές οι ενώσεις περιέχουν θείο, οι οποίες έχουν έντονο και δυσάρεστο άρωμα. Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι δεν μπορούν όλοι να μυρίσουν αυτήν την δυσάρεστη οσμή των ούρων αφού πρώτα έχουν καταναλώσει τα σπαράγγια. Επιστημονικά δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια απλή και πρόχειρη εξήγηση είναι ότι μάλλον δεν παράγουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την μυρωδιά στα ούρα τους.

Όμως πριν βιαστείτε να αποκλείσετε τα σπαράγγια από τη διατροφή σας, πρέπει να ξέρετε ότι είναι μια υπερ-τροφή με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα σπαράγγια μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K, ασβέστιο, σίδηρο και B6, φολικό οξύ, χαλκό, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Για όσους βρίσκονται σε διατροφή, τα σπαράγγια βοηθούν και σ’ αυτό: Έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα σπαράγγια προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και σας χορταίνουν.

Τα σπαράγγια είναι κατά 93% νερό και περιέχουν:

  • Βιταμίνη Β6
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Σελήνιο
  • Ριβοφλαβίνη
  • Βιταμίνες C, Ε, Α και Κ
  • Πρωτεΐνη
  • Β καροτίνη
  • Φολικό οξύ
  • Θειαμίνη
  • Φυτικές ίνες
  • Σίδηρος
  • Φώσφορος
  • Κάλιο
  • Χαλκός
  • Μαγγάνιο
  • Ψευδάργυρος
  • Χρώμιο (μεταλλικό ιχνοστοιχείο που ρυθμίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα)
  • Ασπαρτικό οξύ (ένα αμινοξύ) που πήρε το όνομά του από τα σπαράγγια, επειδή έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό

Η υγεία της καρδιάς

  • Τα σπαράγγια περιέχουν την βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος.
  • Τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Και τα δύο μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Β βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ), η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
  • Τα σπαράγγια έχουν πάνω από ένα γραμμάριο διαλυτών φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

  • Μερικοί πιστεύουν ότι το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
  • Το φυλλικό οξύ που υπάρχει στα σπαράγγια σε συνδυασμό με την βιταμίνη Β12 αποτρέπει τη γνωστική παρακμή.

Πεπτική υγεία

  • Τα σπαράγγια βοηθούν στην πέψη επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες με την σειρά τους βοηθούν τη διέλευση των τροφίμων στο έντερο και ανακουφίζουν από τη δυσφορία κατά τη διαδικασία της πέψης.

Εγκυμοσύνη

  • Τα σπαράγγια περιέχουν πολύ φυλλικό οξύ, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο βλάβης του νευρικού σωλήνα στα έμβρυα. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό για τις έγκυες να καταναλώνουν αρκετό φυλλικό οξύ σε κάθε μέρα.

Υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και κίνδυνος καρκίνου

  • Σε μεγάλες ποσότητες στα σπαράγγια επίσης βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη τα οποία σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φανή  Κλαδούχα
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου