ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για τη μάνα κάθε εποχής, του Ηλία Προβόπολου


 

Έτσι που πέρασε χθες η ημέρα της γυναίκας ήταν να την προσπέρασε το ημερολόγιο καθώς η επικαιρότητα με τα τόσα απρόοπτα και τα σαν από καιρό αναμενόμενα συμβάντα, επισκίασαν μια γιορτή που συνηθίσαμε όπως και πολλά άλλα στον καινούργιο, ετοιμόρροπο κόσμο που φτιάξαμε, βάζοντας άλλοι αγκωνάρια κι άλλοι πετραδάκια…

Πέρασε η ημέρα της γυναίκας μέσα σε ένα βαθύ πένθος για τους αδικοχαμένους νέους που σκοτώθηκαν στα Τέμπη και μέσα σε αμφιβόλου στόχου και αποτελέσματος δημόσιες εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλη την επικράτεια. Την ουσία της όμως λίγοι την κατάλαβαν και περισσότερο απ’ όλους εκείνες οι μανάδες που ρημάχτηκε η ζωή τους και αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους σε κλειστά φέρετρα, χωρίς να ξέρουν αν μέσα σε αυτά ήταν τα διαλυμένα σώματα ή ο ίσκιος τους που άφησε η ζωή στα λιωμένα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας που τα συντρίμμια της αποκάλυψαν όλες τις παθογένειες της κοινωνίας μας.

Τον πόνο τον μοιραστήκαμε όλοι και είπαμε, «φτάνει, ως εδώ» και βουβά γονατίσαμε μπροστά στη γυναίκα που με τον τρόπο της μπορεί να κάνει να ανθίσει πάλι ο κόσμος από αγόρια και κορίτσια και να συνεχίσει να υπάρχει η ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Αγόρια και κορίτσια που θα οικοδομήσουν έναν άλλο κόσμο, μια πολύ πιο διαφορετική κοινωνία.

Δεν θέλω να φέρω μπροστά στα μάτια σας άλλες εικόνες φρίκης ή σπαραγμού από την τραγωδία των Τεμπών και γι’ αυτό επιστρατεύω μια εξαιρετική φωτογραφία που είδα χθες στο διαδίκτυο. Μια φωτογραφία του αείμνηστου φωτογράφου της Αμφιλοχίας Θωμά Παππά ο οποίος από το 1948 φωτογράφιζε τους ανθρώπους του Βάλτου και της γειτονικής Άρτας για πρακτικούς λόγους (ταυτότητες) αλλά το μάτι του πίσω από τον φακό έβλεπε περισσότερα και αποτύπωσε μοναδικές στιγμές από τη ζωή εκείνης της εποχής στα χωριά.

φωτογραφία τραβηγμένη το 1961 στο χωριό Πατιόπουλο του Βάλτου δείχνει μια χήρα μάνα με πέντε κορίτσια να στέκεται μπροστά στον φακό με γενναιότητα και αποφασισμένη να τα βγάλει πέρα. Όπως θα έκανε κάθε μάνα, σε κάθε εποχή απέναντι σε όλες τις αντίξοες συνθήκες και τις αναποδιές που επιφυλάσσει ο βίος των ανθρώπων.


*Η φωτογραφία του Θωμά Παππά από την ομάδα στο Facebook Δρομίστα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας δημοσιεύεται με την άδεια του γιού του Γιάννη Παππά που συνεχίζει το έργο του πατέρα του και συντηρεί το μοναδικό αρχείο του. Τον ευχαριστούμε.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου