ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι αφυγραντήρες της φύσης


 Το σώμα μας δε συμπαθεί την υγρασία. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Από τον πιο απλό, το φριζάρισμα των μαλλιών, μέχρι αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, πόνους στις αρθρώσεις, ξερός βήχας, πονοκέφαλος, αλλεργίες κ.α, που επιδεινώνονται ή εμφανίζονται όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία.

Σύμφωνα με το United States Environmental Protection Agency, η υγρασία μέσα στο σπίτι καλό είναι να μην ξεπερνά το 60%. Ιδανικά, πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 30-50%.

Μια λύση, είναι φυσικά ο αφυγραντήρας αλλά τα φυτά είναι ένας φυσικός τρόπος για την απομάκρυνση της και επιπλέον είναι πιο όμορφα και δίνουν στυλ στο χώρο μας.

Τα περισσότερα φυτά συγκεντρώνουν μέσω των “στομάτων” που υπάρχουν στα φύλλα τους κάποια υγρασία από την ατμόσφαιρα. Αυτή μεταφέρεται στο κορμό και μετά στις ρίζες.

Τα φυτά που αγαπούν το υγρό χώμα είναι πιθανότερο να εξελίξουν περισσότερο αυτή τη λειτουργία ως μηχανισμό προσαρμογής και επιβίωσης. Δεν είναι λοιπόν όλα τα φυτά το ίδιο αποτελεσματικά, όποτε αν θελουμε να δούμε αποτελέσματα, πρέπει να επιλέξουμε σωστά.

Ας δούμε λοιπόν μερικά φυτά, που αγαπούν την υγρασία, που εμείς θελουμε να ξεφορτωθούμε.

Κισσός

Ευδοκιμεί σε υγρά και εύκρατα δάση. Είναι ιδανικός για τα πιο υγρά δωμάτια του σπιτιού σας, το μπάνιο, την κουζίνα ή δίπλα σε παράθυρο.

Φτέρη

Εκτός από την αφύγρανση, φιλτράρει χημικές ουσίες και καθαρίζει τον αέρα στο σπίτι.

Δάφνη

Προσθέτει γεύση σε πολλά φαγητά αλλά απορροφά και υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Ασπιδίστρα

Κυκλοφορεί στο εμπόριο ως Cast Iron Plant και είναι ένα ζωντανό φυτό με συμπεριφορά πλαστικού. Λατρεύει την υγρασία και απαλάσσει εμάς από αυτή.

Μπέντζαμιν

Καθαρίζει την ατμόσφαιρα από την υγρασία αλλά και από τοξικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα του σπιτιού.

Σπαθίφυλλο

Τροπικό φυτό, ιδανικό για εσωτερικούς χώρους. Αφαιρεί την υγρασία και καθαρίζει τη μούχλα.

Φοινικοειδή

Εξαιρετική επιλογή για τον έλεγχο υγρασίας και μούχλας, ειδικά στο μπάνιο.

Τιλάντσια

Ευδοκιμεί στις ζούγκλες τις Αμερικής. Δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία, γιατί ζει ως επίφυτο, δηλαδή όχι στο χώμα αλλά προσκολλημένο σε κορμούς δένδρων. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας, που χρειάζεται το παίρνει από τον αέρα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό.

Ορχιδέα

Απορροφά την υγρασία και δροσίζει το χώρο το καλοκαίρι.

Τυχερό μπαμπού

Δεν ανήκει στην οικογένεια των μπαμπού παρά το όνομα του. Είναι ένα είδος δράκαινας και πολύ εντυπωσιακό. Δε χρειάζεται απαραίτητα χώμα, διατηρείται και σε ένα βάζο με νερό. Επιπλέον σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, θεωρείται ένα φυτό που φέρνει τύχη, πλούτη, υγεία και μακροζωία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου