ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΥΠΑ: Ερχονται νέες επιδοτήσεις για 200.000 θέσεις εργασίας - Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για ανεργία και μισθούς


 «Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10% το 2024», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης - Αν η ανεργία πέσει κάτω από 10% θα πρέπει να αναβιώσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας σε όλους τους μισθωτούς που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό - Σήμα Μητσοτάκη στις επιχειρήσεις για αυξήσεις στους μεσαίους μισθούς

Νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για 200.000 θέσεις εργασίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις «Ημέρες Καριέρας» που πραγματοποιούνται από χθες, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου έως και σήμερα 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

«Πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας θα βγουν το επόμενο διάστημα κοντά στις 200.000 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούριο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στα καινούρια προγράμματα των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα ανακοινώνονται διαρκώς το επόμενο διάστημα.   

Νωρίτερα, ο Διοικητής της ΔΥΠΑΣπύρος Πρωτοψάλτης είχε διευκρινίσει πως το επόμενο διάστημα τίθενται σε λειτουργία προγράμματα για 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και ειδικότερα: 

  • 68.000 επιδοτούμενες θέσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • 111.000 επιδοτούμενες θέσεις από το νέο ΕΣΠΑ
  • 22.000 επιδοτούμενες θέσεις που τρέχουν 

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε 200.000 θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Το 2024 η ανεργία κάτω από 10%

Μιλώντας στις «Ημέρες Καριέρας» ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον στόχο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας πως «Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10% το 2024. Ένας στόχος απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται πως η... ρήξη του φράγματος 10% στην ανεργία είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θα δώσει το σύνθημα για την αναβίωση των επιδομάτων προϋπηρεσίας σε όλους τους μισθωτούς που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό. Οι λεγόμενες 3ετίες έχουν παγώσει από το 2012 στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%. 

Μητσοτάκης για μισθούς 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια αύξηση του κατώτατου η οποία δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, καλώντας όμως ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να αυξήσουν αντίστοιχα τους μεσαίους μισθούς. «Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι οι μισθοί», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι «όχι ευκαταφρόνητη», αλλά «σημαντικό είναι να προσαρμόσουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Έχουμε δει αύξηση των μέσων μισθών αλλά θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ενώ μπορούν να υπάρχουν και άλλες παροχές για τους εργαζόμενους, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ζήτημα της έλλειψης εργαζόμενων και της δυσκολίας στην εξεύρεση προσωπικού ιδιαίτερα στον τουρισμό, παρατηρώντας πως το ζήτημα συνδέεται με τα προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων για τα οποία διατίθενται πολλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η κατάρτιση, είπε, είναι «ένας τομέας στον οποία θα επιμείνουμε πολύ και νομίζω ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση της αγοράς εργασίας». Υπάρχουν δυνατότητες για επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση, υπάρχουν καριέρες στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα φοβάμαι πως και στις κατασκευές πολύ σύντομα. Ωστόσο αυτή είναι και η άλλη όψη μιας οικονομίας που αναπτύσσεται». 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου