ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εποπτεύων Χ: Η προεκλογική... αναβάθμιση, το "βλέμμα" προς τα υψηλά 8 ετών και η "ψήφος" στην Mytilineos

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 11 μηνών έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, στις 962 μονάδες με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/2/2022 (963,60 μονάδες). Οι τραπεζικές μετοχές, για ακόμη μία συνεδρίαση, τέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τις Alpha Bank – Πειραιώς να κλείνουν σε υψηλό πολλών μηνών (υψηλό 9 και 10 μηνών, αντίστοιχα). 
Πλέον, ο Γ.Δ. απέχει περίπου 10 μονάδες από τις 973,27 μονάδες που είναι το υψηλό που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, λίγο πριν τον πόλεμο, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014,  οκτώ χρόνια πίσω!

Χ.Α- Alpha- ΔΕΗ: Για να ευλογήσουμε τα γένια μας, η στήλη εγκαίρως έγραψε για την πορεία του χρηματιστηρίου γενικότερα, αλλά και για την Alpha Bank και τη ΔΕΗ. Στις 19 Δεκεμβρίου 2022 η στήλη επεσήμανε ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει μείνει αδικαιολόγητα πίσω σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές μετοχές, και χθες το πρωί, πριν την συνεδρίαση επισημαίναμε, ακόμη και στον τίτλο τα ισχυρά "πονταρίσματα" στη μετοχή της Alpha Bank. Η μετοχή χθες έκλεισε με υψηλά κέρδη 7,01%, σε υψηλά εννέα μηνών.
Στις 3 Ιανουαρίου 2023 η στήλη έγραψε για το ισχυρό story τη ΔΕΗ για το 2023. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταγράψει κέρδη 10%, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.
Τεχνικά, η τιμή της Alpha Bank έχει αντιστάσεις στα 1,18 και 1,21 ευρώ( χθεσινό κλείσιμο 1,1450 ευρώ) και στήριξη στα 1,10 ευρώ.
Η τιμή της μετοχή της ΔΕΗ (χθεσινό κλείσιμο 7,17 ευρώ), ξεπερνώντας τα επίπεδα των 7 ευρώ έχει αλλάξει τάση με επομένη αντίσταση στα 7,42 ευρώ με στήριξη στα 6,49 ( ευρώ.

Επενδυτική βαθμίδα: Χθες γράφαμε για το αμερικάνινο "δώρο" που περιμένει η κυβέρνηση, αναφερόμενοι στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Και έρχεται η 
Societe Generale και κάνει λόγο για αναβάθμιση-έκπληξη στην επενδυτική βαθμίδα.
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch στο πρώτο review για το 2023, στις 27 Ιανουαρίου, περιμένει η Societe Generale. Μάλιστα, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος ποντάρει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η SocGen περιμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές στις 27 Ιανουαρίου.
Και χαρακτηρίζει «εύλογες» τις πιθανότητες μιας έκπληξης από την S&P στις 21 Απριλίου, με αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, ακόμα και πριν από τις εκλογές. ϊσως έναν λόγος που οι εκλογές πάνε μετά τον Απρίλιο είναι και οι προσδοκίες της κυβέρνησης για προεκλογική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για να το "πουλήσει" ενόψει των εκλογών.

Wall Street: Κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις από το έγκυρο eZMarket. O Dow Jones παραμένει πάνω από τις στηρίξεις του και ο έλεγχος παραμένει στους αγοραστές. Ο S&P-500  δεν κατάφερε ακόμη να διασπάσει τις αντιστάσεις του και ο έλεγχος παραμένει στους πωλητές.
Ο Nasdaq δεν προσπάθησε ακόμη να διασπάσει τις αντιστάσεις του και φυσικά ο έλεγχος παραμένει στους πωλητές.
Τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά η κατάσταση των τριών δεικτών της Wall Street είναι τελείως διαφορετική και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια “διόρθωση” και όχι μέσα σε μια ισχυρή τάση(ενάντια στις “κασσάνδρες” που έβλεπαν την άμεση κατάρρευση της Wall Street )
Ο δείκτης Dow Jones αρνείται να υποχωρήσει και προσπαθεί να “τραβήξει” και τους άλλους δείκτες ανοδικά.

Ευρώ- δολάριο: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών ανήλθε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι traders εκτιμούν ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα ωθήσουν την Fed να ανακόψει ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων και η επανέναρξη της οικονομίας της Κίνας θα ευνοήσει ισοτιμίες πέραν της αμερικανικής. Το ευρώ ανήλθε στα 1,07545 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου. Σε ιστορικό χαμηλό τον Νοέμβριο η ανεργία στην Ευρωζώνη.
Οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της αγοράς εργασίας επηρέασαν αρνητικά τις αγορές ομολόγων , καθώς «φέρνουν ακόμη πιο κοντά» την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Mytilineos: Η Fairfax Financial Holdings Limited , μια insurance company διάσημη παγκοσμίως για τις safe τοποθετήσεις της, μπαίνει δυναμικά στη Mytilineos δίνοντας "ψήφο" εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρεία και καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, αγοράζοντας 2,7 εκατ. μετοχές στην τιμή των 18,5 ευρώ ανά μετοχή, με τίμημα 50 εκατ. Το "πακέτο" πέρασε χθες μέσω του Χρηματιστηρίου. 
Η σχέση Mytilineos και Fairfax είναι μια σχέση που πάει χρόνια πίσω, στο 2012, όταν ο διεθνής επενδυτής μπήκε για πρώτη φορά στην Mytilineos. Η νέα κίνηση δείχνει πως ο πολυπράγμων και ικανότατος Prem Watsa εκτιμά την ιστορική σχέση με την Mytilineos και πιστεύει τόσο στην απόδοση της εταιρείας όσο και στη Διοίκηση. 
Ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν επίσης ένα ανταλλάξιμο ομόλογο 50 εκατ., με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα 2 ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών της Mytilineos στην τιμή των 20  ευρώ ανά μετοχή.

Δημόσιο: Χωρίς σχόλια. Στις 108.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για 5.124 μόνιμες θέσεις στο δημόσιο!
Και το πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός  σε ό,τι αφορά το πλήθος αιτήσεων συμμετοχής ανά ηλικία, 29.210 από 41 έως 50 ετών και 6.111 από υποψήφιους 51 ετών και άνω.

ΚΕΠΕ: Μείωση εμφάνισε ο δείκτης φόβου που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην ελληνική οικονομία, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 έφθασε στο 28,48% έναντι 31,52% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.  
Ας σημειωθεί ότι ο δείκτης  δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Nextdeal.gr 

 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου