ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

V.TSIARTAS: FUNDS, ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εδώ θα διαβάσετε όλη την αλήθεια για τα FUNDS,όπως σας είχα υποσχεθεί. Για να δούμε ποιοι εμπλέκονται. Κόμματα, ΤτΕ, τράπεζες κλπ… Τα “αντικειμενικά ΜΜΕ” γιατί δεν έκαναν ερευνητική δημοσιογραφία; Θα ενημερώσουν τον κόσμο; Ήξεραν ή όχι για αυτά;
Μετά από σκληρό δικαστικό αγώνα κέρδισα μια μάχη απέναντι σε συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης του χρέους μου(Cepal), ακυρώνοντας τον πλειστηριασμό. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα, γιατί αυτό που κατάφερα με την βοήθεια των δικηγόρων μου και όσα διαπιστώσαμε, δεν αφορούν μόνο εμένα, αφορά όλους τους πολίτες και την τήρηση της νομιμότητας. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, όμως η είσπραξη τους και ό,τι τα αφορά, πρέπει να γίνεται με νόμιμο τρόπο και διαφάνεια.
Σας παραθέτω λοιπόν τα παρακάτω στοιχεία, όπως μου τα διατύπωσαν οι δικηγόροι μου.
Οι τράπεζες πουλήσανε παράνομα τα “κόκκινα” δάνεια σε λεγόμενα funds, εταιρείες εγκατεστημένες π.χ στην Ιρλανδία, Κύπρο, Λουξεμβούργο κλπ ‘’φορολογικούς παραδείσους’’ που με τη σειρά τους έδωσαν τη διαχείριση των δανείων σε εταιρείες διαχείρισης, συνήθως θυγατρικές τους.
Ξέρετε, αυτοί που σας παίρνουν αλλεπάλληλα τηλέφωνα και μερικές φορές φτάνουν στα όρια της παρενόχλησης και της απειλής, ενώ βάσει της κείμενης νομοθεσίας πρέπει να περιοριστούν σε ενημέρωση. Οι εταιρείες διαχείρισης όμως απαγορεύεται να κάνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή να σας βγάλουν το σπίτι στον πλειστηριασμό. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η μητρική (αλλοδαπή) εταιρεία που αγόρασε τα κόκκινα δάνεια. Για να το κάνει όμως αυτό είναι με νόμο υποχρεωμένη να έχει έδρα στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή όμως πρέπει να έχει καταβάλλει του νόμιμους φόρους (ΦΠΑ κλπ.) κάτι όμως που από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι το έχουν κάνει.Οι διατάξεις του ν. 4354/2015 και όσα αυτές προβλέπουν για την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση (ως μη δικαιούχων διαδίκων) των εταιριών διαχείρισης δανείων κ.λπ. που αυτός καθιερώνει, δεν εφαρμόζονται επί των εταιριών διαχείρισης του ν. 3156/2003. Μάλιστα ο ίδιος ο ν. 4354/2015 περιέχει ειδική διάταξη που αναφέρει ότι οι διατάξεις του ν. 3156/2003 υπερισχύουν των διατάξεων του ν. 3156/2003. Δεν υφίσταται η δυνατότητα των διαχειριστών να προχωρούν οι ίδιοι σε πράξεις εκτέλεσης (κατάσχεση κ.λπ.) για λογαριασμό των εκάστοτε Funds, όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει λάβει χώρα με το νόμο για τα «κόκκινα δάνεια» του 2015 (νόμος 4354/2015), αλλά με το νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003 (νόμος 3156/2003). Επί τω πλείστον, η νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που υπήρχε βάση του νόμου Κατσέλη, καταργήθηκε ολοσχερώς με την ελευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το 2015. Περαιτέρω ο τότε υπουργός Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, άλλαξε και τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη.
Οι διαχειρίστριες και οι αλλοδαπές εταιρείες παραβλέπουν την διαδικασία του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν 4224/2013,
Συνεπώς, η εν λόγω σύμβαση είτε είναι άκυρη, καθώς υπογράφθηκε χωρίς την παροχή σχετικής πληρεξουσιότητας, είτε εικονική, υποκρύπτουσα μια αδιαφανή συναλλαγή της τραπέζης με την «εταιρεία ειδικού σκοπού».
Επιπρόσθετα, δεδομένου όλων των ανωτέρω, η εν λόγω συναλλαγή πρέπει να κριθεί και κατά τις διατάξεις περί «νομιμοποίησης» παράνομων εσόδων του ν. 4557/2018 (άρθρο 2).
Σημειωτέο ότι το νομικό καθεστώς που διέπει τις εν λόγω συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης καθώς και τις συμβάσεις μεταβίβασης με τιτλοποίηση ορίζεται από τις διατάξεις του Ν. 3691/2008 (στον οποίο παραπέμπει η διάταξη του άρθρου 1 αριθμ. 25 του Ν. 4354/2015, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί από τις διατάξεις των Νόμων 4051/2012, 4174/2013, 4557/2018 και 4734/2020 και ισχύει σήμερα), δηλαδή στον «Νόμο για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Και φυσικά τα funds θα πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ για τα δάνεια που αγόρασαν.
(Κανονισμός ΕΕ 2013/575, Οδηγία 2013/36/ΕΕ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/35 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, Κανονισμοί (ΕΕ) 2017/2401 & 2402), δηλαδή εσόδων ταμειακών ροών που προκύπτουν από τις συμβατικές προβλέψεις των υπό τιτλοποίηση δανείων.

Έχουν αποδώσει ΦΠΑ στο Ελληνικό δημόσιο; Ο κ. Σταϊκούρας πρόσφατα ανέφερε ότι τα funds διαχειρίζονται 87 δις ευρώ κόκκινα δάνεια.

Αν δεν πληρώνουν, τότε μιλάμε για ποινικό αδίκημα και θα πρέπει να ελεγχθούν και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την λεγόμενη νομιμοποποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επίσης ενώ με βάση νόμο είναι υποχρεωμένες αυτές οι εταιρείες να δηλώνουν πόσο αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια, αρνούνται. Τα δημοσιεύματα μιλάνε για ποσοστό κάτω του 10% του αρχικού δανείου.

Δηλαδή χρωστάς 100.000 στην Χ τράπεζα, το fund το αγόρασε εώς και 10.000, αμφίβολο αν πλήρωσε ΦΠΑ, βάζει μπροστά παράνομα εταιρεία διαχείρισης, που κυνηγάει εισπρακτικά τους οφειλέτες και ενώ δεν έχει δικαίωμα να κάνει πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτή κάνει ή επιχειρεί να κάνει πλειστηριασμούς, δηλαδή παράνομα.
Τα Funds αυτά, τα έδιωξαν από την Ισπανία και την Ιρλανδία κλωτσηδόν, ήλθαν στην Ελλάδα με την ανοχή (ίσως και με την ενθάρρυνση) των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και παραμένουν εως σήμερα, και εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον κόσμο που χάνει τα σπίτια του. Μάλιστα πρόσφατα ήλθε στην δημοσιότητα αντίστοιχη περίπτωση, όπου αποδείχθηκε και συνομολογήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ένας εκ των οποίων ήταν βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας), ότι το τίμημα της ανωτέρω μεταβίβασης ανερχόταν σε ελάχιστο ποσοστό των μεταβιβασθέντων απαιτήσεων.
Μάλιστα συνομολογήθηκε από τους εμπλεκόμενους ότι το αποκτόν «Fund» πήρε δάνειο από την ίδια την Τράπεζα που μεταβίβασε τις απαιτήσεις για να τις αγοράσει (!!!).,

Η σειρά των παρανομιών και της καταχρηστικής συμπεριφοράς αντιμετωπίζεται μόνο με αγώνα με τα όπλα που δίνει η δημοκρατική πολιτεία μέσω της Δικαιοσύνης, όπου προσέφυγα νικηφόρα κι εγώ, ακυρώνοντας τον παράνομο πλειστηριασμό. Υπάρχουν συμπολίτες μας όμως, που έχασαν τα σπίτια τους με αυτές τις παράνομες πρακτικές και ευτυχώς υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τους έχουν δικαιώσει επιδικάζοντας τους και αποζημιώσεις.

Ποιοί και με με ποιό επαγγελματικό παρελθόν και με ποια εχέγγυα αξιοπιστίας γνωμοδοτούσαν υπέρ των τραπεζών με παράνομες πρακτικές και θα τεθούν στην Δικαιοσύνη και τα ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα;
Οι εταιρίες διαχείρησης, στις οποίες οι αλλοδαπές «εταιρίες ειδικού σκοπού» προκειμένου να αντιπαρέλθουν τα ζητήματα που υφίστανται σχετικά με την νομιμοποίησή τους να εκτελούν πράξεις εκτέλεσης, επικαλούνται την από 5η Σεπτεμβρίου 2022, κοινή γνωμοδότηση της κ. Χ. ΑΠΑΛΑΓΑΚΗ και του κ. Ι. ΚΙΤΣΑΡΑ.
Μία εκ των «γνωμοδοτούντων», η κ. Χ. Απαλαγάκη, όπως και η ίδια ευθαρσώς αναφέρει στο βιογραφικό της, κατά το διάστημα 2001 – 2017, είχε ενταχθεί στο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς, όπου κατείχε τις θέσεις του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου, Επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών, Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ενδιάμεση Πρόεδρος.

Ολα όσα διαλαμβάνουν στην γνωμοδότησή τους έχουν καταρριφθεί από την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 822/2022 Απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η «γνωμοδότηση» εναλλάσσεται μεταξύ του Ν. 3156/2003 και του Ν. 4354/2015 κατά το δοκούν.

Σε άλλα δε σημεία δέχεται ότι «υφίσταται αναλογική εφαρμογή» του Ν. 4354/2015 που ορίζεται ρητά ότι εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του Ν. 3156/2003.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί όμως είναι αίολοι και έχουν καταρριφθεί από πλήθος δικαστικών αποφάσεων (πλέον όλων των βαθμών).

Από το 2010 η χώρα μας και εμείς οι πολίτες της, βιώνουμε τις συνέπειες από τις διάφορες μεγαλόσχημες επιλογές «διάσωσης» των τραπεζών και «εξυγίανσης» του χαρτοφυλακίου τους, που μέχρι σήμερα εκ του αποτελέσματος, είναι πρόδηλη η πλήρης αποτυχία τους, καίτοι έχουν κοστίσει πολλά δις €.
Εύχομαι ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία έχει παραπεμφθεί το ζήτημα για οριστική λύση (η απόφαση της οποίας θα αποτελέσει πλέον νομολογία) δεν θα επηρεαστεί από τις «πιέσεις» που προσπαθούν να ασκήσουν τα “funds” , οι Τράπεζες, οι (λεγόμενοι) «θεσμοί» και θα επιβεβαιώσει το σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 822/2022 Απόφασης, προκειμένου να δοθεί μια «ανάσα» στο πλήθος των συμπολιτών μας που ασφυκτιούν από τις πιέσεις των εταιριών διαχείρισης, των εισπρακτικών εταιρειών και των δικηγοριών εταιριών και να αποκατασταθεί επιτέλους η νομιμότητα.
Θα τα ξαναπούμε.

 Fb:  Vasilis Tsiartas

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:  Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου