ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα μελέτη-καμπανάκι για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της

Η οξεία έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων βλάπτει τη νευρογένεση και προκαλεί βλάβη στο νευρωνικό DNA στον εγκέφαλο νεαρών αρουραίων

Τι είναι η νευρογένεση;

Η νευρογένεση είναι μία πάλη ενάντια στο θάνατο του εγκεφάλου. Στην ουσία πρόκειται για δημιουργία και τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας των κυττάρων του εγκεφάλου. Αυτές οι δυνατότητες, ξεχωριστά ή και όλες μαζί, δημιουργούν την προϋπόθεση ύπαρξης του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιοχές ο εγκέφαλος έχει αποθηκευμένα αρχέγονα κύτταρα ή διαθέτει τις ουσίες οι οποίες μπορούν να συνθέσουν αρχέγονα κύτταρα προκειμένου να αναπαραγάγει τους ιστούς του. Τον τελευταίο καιρό αυτή η διαδικασία έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

H νευρογένεση, δηλαδή η παραγωγή νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο σαν συνεχή διαδικασία, είναι βασική προϋπόθεση ζωής. Αν και τόσο σημαντική αυτή η λειτουργία, δεν είχε διερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα διότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έδειξαν ότι η νευρογένεση των κυττάρων στον εγκέφαλο είναι τεράστιας σημασίας ώστε να παραμείνει το άτομο στη ζωή.

Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις νευρογένεσης, δηλαδή ζώντας σε υγιές περιβάλλον, τρώγοντας υγιεινά και αυξάνοντας την κινητική και πνευματική δραστηριότητα, προάγεται στον εγκέφαλο η παραγωγή υγειών νευρικών κυττάρων. Όταν αυτή η διαδικασία αυξάνεται, θεραπεύει τις προϋπάρχουσες ασθένειες και ταυτόχρονα δημιουργεί ασπίδα κατά των νέων νοσογόνων παραγόντων. [πηγή]

Τι βρήκε η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο sciencedirect.com 

Περίληψη:

Το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον μια ευρέως χρησιμοποιούμενη συσκευή για ψηφιακά μέσα και επικοινωνία μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων. Οι νεαροί έφηβοι το χρησιμοποιούν για μεγαλύτερη διάρκεια, γεγονός που τους εκθέτει σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMR). Αυτή η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχιατρικές αλλαγές.
Ο υποκείμενος κυτταρικός μηχανισμός πίσω από αυτές τις αλλαγές απαιτεί λεπτομερή διερεύνηση. Στην παρούσα μελέτη, διερευνήσαμε την επίδραση του RF-EMR που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα στον εγκέφαλο νεαρών εφήβων αρουραίων. Οι αρουραίοι Wistar (5 εβδομάδες, αρσενικοί) εκτέθηκαν σε σήμα RF-EMR (2115 MHz) με μέσο όρο ειδικής απορρόφησης κεφαλής (SAR) 1.51 W/kg συνεχώς για 8 h. Υψηλότερα επίπεδα υπεροξείδωσης λιπιδίων, λιπιδικές ρίζες με επίκεντρο τον άνθρακα και βλάβη μονόκλωνου DNA παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο αρουραίου που εκτέθηκε σε RF-EMR. Ο αριθμός των BrdU-θετικών κυττάρων στην οδοντωτή έλικα (DG) μειώθηκε σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε RF-EMR, υποδεικνύοντας μειωμένη νευρογένεση. 
Η έκθεση RF-EMR προκάλεσε επίσης εκφυλιστικές αλλαγές και απώλεια νευρώνων στους νευρώνες DG, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στους νευρώνες CA3 και CA1 του ιππόκαμπου και του εγκεφαλικού φλοιού. Η δραστηριότητα της Pro-caspase3 δεν αυξήθηκε κατά την έκθεση σε καμία από τις περιοχές του εγκεφάλου, επισημαίνοντας ότι ο εκφυλισμός που παρατηρείται στην περιοχή DG δεν εξαρτάται από την ενεργοποίηση της κασπάσης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η βραχυπρόθεσμη οξεία έκθεση σε RF-EMR προκάλεσε τη δημιουργία λιπιδικών ριζών με επίκεντρο τον άνθρακα και βλάβη του πυρηνικού DNA, που πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην εξασθενημένη νευρογένεση και τον νευρωνικό εκφυλισμό που παρατηρείται στην περιοχή του ιππόκαμπου του νεαρού εγκεφάλου. Η κατανόηση της επαγόμενης αλλοίωσης από το RF-EMR στον εγκέφαλο σε κυτταρικό επίπεδο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων παρεμβάσεων για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεών της.

Συμπέρασμα:

Συνοπτικά, αυτή η μελέτη έδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη οξεία έκθεση σε RF-EMR προκαλεί οξειδωτικό στρες σε περιοχές του εγκεφάλου νεαρών εφήβων αρουραίων με αξιοσημείωτη αύξηση στις ρίζες με επίκεντρο τον άνθρακα και την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε RF-EMR εμφάνισαν σπασίματα DNA μονής έλικος στον φλοιό και τον ιππόκαμπο, εξασθενημένη νευρογένεση του ιππόκαμπου, και αυξημένος νευρωνικό εκφυλισμό στην περιοχή DG. Τα αποτελέσματα των ζωικών μοντέλων έχουν τον δικό τους περιορισμό στην παρέκταση για ανθρώπινη χρήση, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι…

Όποιος επιθυμεί να διαβάσει ολόκληρη τη μελέτη θα πρέπει να την αγοράσει ΕΔΩ

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου