ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτογκόλ χωρίς τέλος παρά τη συσπείρωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου, είναι πράγματι "ένα άλλο κόμμα", όπως ευαρεστείται να τονίζει συχνά-πυκνά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενότητα

Έχει επιδείξει θαυμαστή ενότητα και ανθεκτικότητα σε εσωτερική τοξικότητα. Έλαβαν τέλος τα ατελείωτα εσωκομματικά δράματα, τα "καρφιά" μεταξύ συντρόφων, η διαρκής ανταλλαγή μηνυμάτων των στρατοπέδων διά του Τύπου και "αλληλογραφίας", μπήκε τραυμαπλάστ αντοχής στις βαθιές πληγές και αρμός στα ρήγματα.

Έχουν καιρό να τροφοδοτήσουν την επικαιρότητα με φουρτούνες και καβγάδες στο εσωτερικό τους, ενώ η "χορογραφία" μεταξύ στελεχών κορυφαίων, που μεταξύ τους όμως βρίσκονται σε γνωστή ρήξη, όταν καλείται το κόμμα να υπηρετήσει συγκεκριμένη "γραμμή", είναι απολύτως συγχρονισμένη.

Διαψεύστηκαν και οι πληροφορίες περί αλλαγών στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς λόγω προεκλογικής προετοιμασίας, με την "Ομπρέλα" να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κοινοβουλευτικής μάχης.

Ειδυλλιακό, συνεπώς, το τοπίο για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ; Μόνον τέτοιο δεν είναι.

Λαχτάρες

Οι... συνήθεις ύποπτοι που προκαλούσαν παραφωνίες και παράσιτα στη "γραμμή" του Αλέξη Τσίπρα έχουν μαζευτεί μεν (π.χ. Π. Πολάκης), αλλά η Κουμουνδούρου δοκιμάζεται από σκόρπιες "λαχτάρες", ανένταχτων εσωκομματικά "σκοπευτών", αμιγούς ανοησίας.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, φέρ’ ειπείν, την περασμένη εβδομάδα δεν πέρασε καθόλου εύκολα, και όχι μόνον λόγω νόσησης από κορονοϊό. Εκ του μακρόθεν, με εντολή Τσίπρα, επικοινώνησε με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη επανειλημμένως. Ο εν λόγω βουλευτής είχε τη φαεινή έμπνευση να κάνει "δώρο" στη Ν.Δ. και την υπουργό Παιδείας, αποκαλώντας τη Νίκη Κεραμέως "Πισπιρίγκου της Παιδείας" σε ένα εξωφρενικά παιδαριώδες (προκλητικής ιλαρότητας και ελαφρότητας) βίντεο που ανήρτησε στο... tik tok. Αυτή την πλατφόρμα η οποία "σαρώνει" επικοινωνιακά σε ηλικίες 10-26.

Το απέσυρε το εν λόγω ντροπιαστικό βίντεο ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε και απανωτές "συγγνώμες", γλίτωσε τη θεαματική διαγραφή, αλλά η ζημιά έγινε και ήταν πολλαπλή:

1. Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να προσέλθει απολογούμενος στη Βουλή μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, την ώρα που προαλειφόταν το κόμμα για "σκληρή αντεπίθεση" και σύγκρουση κορυφής – και μάλιστα μία μέρα μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άνοιξε γερό πυρ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τοξικότητα αλλά και προσωπικά εναντίον του προέδρου του.

2. Έστρεψε πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους που το κόμμα δεν θέλει να θυμάται: "ελαφρολαϊκό" ρεπερτόριο, ασόβαρο, με τοξικό περιεχόμενο και σίγουρα όχι ελκυστικό στο κεντρώο κοινό που προσπαθεί να προσελκύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πείθοντας ότι αποτελεί λαϊκή μεν αλλά όχι λαϊκίστικη εναλλακτική δύναμη εξουσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Χρ. Βερναρδάκης έχει διατελέσει όντως στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για τον ίδιο ο οποίος, ως υπεύθυνος τότε για τις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ενημέρωση του προέδρου και του κόμματος για το "εκλογικό κλίμα", είχε πείσει την Κουμουνδούρου προ των ευρωεκλογών του 2019 ότι το "παιχνίδι γυρίζει", καθώς το κόμμα βρίσκεται μια... ανάσα πίσω από τη Ν.Δ. και ενδεχομένως οριακά μπροστά.

Είναι αλήστου μνήμης το παρασκήνιο από την ημέρα των ευρωεκλογών του 2019, όταν οργισμένα διέψευδε σε δημοσιογράφους τα κύματα των exit polls που έδειχναν από νωρίς και πεντακάθαρα τη σαρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι είναι... fake news της Πειραιώς που θα διαψευσθούν μόλις βγει το αποτέλεσμα. 

Αν κάποιος διαψεύσθηκε εκείνο το βράδυ, είναι οι προσδοκίες του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, που παρασύρθηκαν, με τον γνωστό χαμό που ακολούθησε και οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε άρον-άρον προκήρυξη εκλογών.

Έκτοτε, πάντως, ο εν λόγω βουλευτής μάλλον δεν τυγχάνει εμπιστοσύνης ούτε για να μεταφέρει γράμμα στο ταχυδρομείο.

Κέντρο

Παρά όλα τούτα, πάντως, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρνει να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα με τη Ν.Δ. (και τα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία σπουδαιολογεί τόσο η Κουμουνδούρου, να παραμένουν απογοητευτικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητική παράταξη ), δείχνει όμως – δημοσκοπικά τουλάχιστον– να κερδίζει τη "μάχη" του Κέντρου, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Τρίτος σε επιρροή στον κεντρώο χώρο αναδείχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Pulse), μετά τον πρώτο, Κ. Μητσοτάκη, και τον δεύτερο, Αλέξη Τσίπρα.

Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αφήσει τη Χαριλάου Τρικούπη σε "χλωρό κλαρί".

Από το Περιστέρι, δηκτικά απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, τον ρώτησε "με ποιον θα κάνει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με τον Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Θ. Πλεύρη;", επιτιθέμενος μάλιστα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να "δοξασθεί κρυπτόμενος", ενώ δε φείσθηκε ειρωνείας ούτε στη Βουλή: Άρπαξε την ευκαιρία μετά την τοποθέτηση του Άγγ. Συρίγου για τον "μύθο του Πολυτεχνείου", που προκάλεσε αντιδράσεις, για να επαναλάβει το ίδιο ερώτημα.

* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου