ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Ερντογάν: «Δεν ωφελεί κανέναν η συνέχιση του πολέμου»


 Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, όπως  ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία, τη στιγμή που οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν για 34η ημέρα στην ουκρανική επικράτεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Συζητήσεις στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη.
  • Προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επικαλούνται οι Financial Times εμφανίζει τη ρωσική πλευρά να μην επιμένει πλέον στον εν γένει ασαφή όρο περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και να «επιτρέπει» την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την προϋπόθεση της οριστικής εγκατάλειψης της προοπτικής εισδοχής στις δομές του ΝΑΤΟ.
  • Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η πρόοδος στις συνομιλίες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Ουκρανίας και ότι η Τουρκία θα μπορούσε προτίθεται να τη φιλοξενήσει.
  • Η έδρα της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάιβ επλήγη από ρωσικά πυρά.
  • Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη και το Λουχάνσκ.
  • Πυρηνικά: Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα τα χρησιμοποιούσε μόνο εάν «υπήρχε απειλή για την ύπαρξη της χώρας».

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο LIVEBLOG του CNN Greece:

14:41
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ιταλία: Κατασχέθηκε στη Σαρδηνία θωρακισμένη Mercedes που ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα την προσωρινή κατάσχεση στο νησί της Σαρδηνίας μιας θωρακισμένης Mercedes Maybach S650, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι σε θέση να «αντέξει» σε βομβιστικές επιθέσεις και κόστισε 650.000 ευρώ. Φέρεται, επίσης, να χρησιμοποιήθηκε και από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν για επισκέψεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν υπό απόλυτη εχεμύθεια στη Σαρδηνία. Η απόφαση κατάσχεσης έχει διάρκεια έξι μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης.

14:31
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ουκρανούς και τους ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Δεν είναι σαφές αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για μια δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη.

14:29
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Φινλανδία: Το Ελσίνκι ανησυχεί για ρωσική παρέμβαση στη συζήτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία πρέπει να προετοιμαστεί για ενέργειες ρωσικής ανάμιξης και για υβριδικές επιθέσεις που σχετίζονται με τη συζήτηση που γίνεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της.

«Ολόκληρη η φινλανδική κοινωνία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για ρωσικές προσπάθειες επιρροής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Φινλανδίας στο θέμα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας (Supo).

13:20
Αναστασία Κιτσικώστα

OHE: Βοήθεια σε 900.000 Ουκρανούς

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ έχουν καταφέρει να βοηθήσουν έως και 900.000 ανθρώπους στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές για ασφαλή διέλευση προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Είναι καλό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί», σχολίασε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ζητώντας ασφαλή διέλευση για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής και τα ανθρωπιστικά κονβόι.

Ξεχωριστά, ο Γιάρνο Χάμπιχτ, εκπρόσωπος του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι 72 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 40 τραυματιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα σε 74 επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων.


13:19
Αναστασία Κιτσικώστα

Γερμανία: Σταδιακό, de facto, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Πλήρη εθνική απομάκρυνση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση» προανήγγειλε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και έκανε λόγο για «σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε από την πλευρά του ότι «θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι η ενεργειακή πολιτική ήταν πάντα και πολιτική ασφάλειας».

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την Ενεργειακή Μετάβαση, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. «Η πολιτική για το κλίμα είναι το γεωπολιτικό καθήκον της εποχής μας και θα μετατοπίσει τη διεθνή δομή εξουσίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να στραφεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, δεν μπορεί να το κάνει μια χώρα μόνη της, αλλά μαζί με τους εταίρους της.

Απαιτείται για αυτό, τόνισε, μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και για την επέκταση της στρατηγικής κυριαρχίας της ΕΕ. «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», είπε η κυρία Μπέρμποκ, παραδέχτηκε πάντως ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα να εισάγονται, «αλλά από άλλες χώρες».

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της Γερμανίας για το κλίμα τις προηγούμενες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή πολιτική «δεν είναι ποτέ μόνο οικονομικό θέμα, αλλά πάντα και πολιτικό θέμα και θέμα ασφάλειας». Εκ των υστέρων, δήλωσε, «δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς μπορούσε κάποιος να είναι τόσο τυφλός ώστε να παραβλέπει αυτό το στοιχείο». Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η πολιτική πρόκειται να περάσει σε νέα φάση, στην οποία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό της και να λάβει «μεγάλες και - σε περίπτωση αμφιβολίας - ακόμη και σκληρές αποφάσεις». Θα έπρεπε να γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι όχι μόνο είναι ανόητο να επενδύουμε όλες τις «μετοχές» της πολιτικής ασφάλειας σε μόνο μία χώρα, αλλά και ότι μάλλον δεν ήταν έξυπνη ιδέα να επιλέξουμε τη συγκεκριμένη χώρα για αυτό, συνέχισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στη Ρωσία. «Τώρα η Ευρώπη βιώνει έναν επιθετικό πόλεμο όπως δεν τον είχε δει εδώ και 70 χρόνια, έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο, στον οποίο καταβάλλονται προσπάθειες αλλαγές των συνόρων με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και κατέληξε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο παρελθόν κάναμε λάθος».

Ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε ωστόσο ότι η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι σωστήαλλά δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές θα εκτιναχθούν και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, εξήγησε και ανέφερε ότι η Γερμανία ενδεχομένως θα περάσει καλά από αυτή τη φάση, αλλά όχι όλος ο κόσμος. «Ο ιδανικός, σταθερός, άθικτος κόσμος, σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας κινδυνεύει να καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ.

13:14
Αναστασία Κιτσικώστα

Ποια θέματα συζητούνται στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται στην Τουρκία, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

13:11
Αναστασία Κιτσικώστα

Τουλάχιστον δύο νεκροί στο Μικολάιβ μετά τον βομβαρδισμό κυβερνητικού κτηρίου

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε εν μέρει το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάιβ, ουκρανικής πόλης κοντά στην Οδησσό.

Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν δύο πτώματα να ανασύρονται από τα ερείπια του κτηρίου, το κεντρικό τμήμα του οποίου κατέρρευσε εν μέρει μετά το πλήγμα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ ανέφερε σε ανάρτησή του στo Facebook νωρίτερα σήμερα ότι 11 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου. Τα σωστικά συνεργεία "αναζητούν 8 αμάχους και 3 στρατιωτικούς" στα ερείπια, έγραφε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καλά.

Ο Κιμ διευκρίνιζε επίσης ότι "το μισό κτήριο καταστράφηκε" και ότι επλήγη το γραφείο του. Οι Ρώσοι "κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Μικολάγιφ και αποφάσισαν να με καλημερίσουν, να μας καλημερίσουν όλους" βομβαρδίζοντας το κτίριο, σχολίαζε.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν την καταστροφή που προκλήθηκε στο κτήριο από κάποια απόσταση και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να κατευθύνονται εκεί. Οι ουκρανικές αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Παράλληλα δημοσιογράφοι του AFP είδαν σπασμένα τζάμια κοντά στο περιφερειακό γραφείο των βετεράνων, στη γωνία γειτονικού δρόμου.

12:53
Αναστασία Κιτσικώστα

«Αντισηπτικό είναι όχι βότκα»: Το αστείο Ουκρανού διαπραγματευτή στον Ρώσο

Ένα μικρό απόσπασμα από το τραπέζι των συνομιλιών δημοσίευσε το ουκρανικό Nexta όπου ακούγεται ο Ουκρανός εκπρόσωπος Νταβίντ Αρακχάμια να λέει στον Ρώσο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι: «Αντισηπτικό είναι αυτό, όχι βότκα», ενώ κοιτούσε ένα μπουκαλάκι.

Με το αστείο φαίνεται πως γέλασε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, όχι όμως ο Ρώσος.

12:37
Αναστασία Κιτσικώστα

Ο Ερυθρός Σταυρός καλεί Ρωσία - Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία για την απομάκρυνση αμάχων

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ζήτησε σήμερα από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη αλλά και άλλες ουκρανικές πόλεις, την ώρα που τελειώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι γενικός γραμματέας της ΔΕΕΣ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν θα συμμετάσχει σε αναγκαστικές απομακρύνσεις αμάχων από ουκρανικές πόλεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από πρώτο χέρι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης κατήγγειλε "μια εκστρατεία παραπληροφόρησης" εναντίον της ΔΕΕΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ανησυχία μας είναι ότι η ίδια η ένταση των μαχών θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο, ότι σε περιοχές όπως η Μαριούπολη οι άμαχοι δεν μπορούν να φύγουν με ασφάλεια, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες από τις αντιμαχόμενες πλευρές για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων, ούτε έχει δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ουκρανικές πόλεις, τόνισε ο Μαρντίνι.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει εξάλλου να επιτρέψουν στη ΔΕΕΣ να επισκεφθεί τους αιχμαλώτους πολέμου, βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, και να επιστρέψουν τα λείψανα όσων έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, επεσήμανε ο ίδιος.



12:36
Αναστασία Κιτσικώστα

Δεν συμφωνεί με τις ειρηνευτικές συνομιλίες ο Τσετσένος ηγέτης: «Πρέπει να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε»

Αρνητικός με τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας είναι ο ηγέτης των σκληροπυρηνικών Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ.

Ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν που βρίσκεται στη Μαριούπολη αναφέρει σε δήλωσή του, όπως μεταφέρει το ουκρανικό Nexta:

«Κατά τη γνώμη μου, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν κάνουν καλό. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Να καταστρέψουμε τους Μπαντερίτες, τους Ναζί και τους Σαϊτάνες. Μόνο τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», είπε, αναφερόμενος στους Ουκρανούς εθνικιστές.

12:22
Αναστασία Κιτσικώστα

Ράλι κάνουν οι μετοχές: Στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στραμμένο το βλέμμα των επενδυτών

Ράλι σε υψηλό πέντε εβδομάδων έκαναν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που διεξάγονται στην Τουρκία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 1,2%, επεκτείνοντας τα κέρδη του για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Όλοι οι βασικοί δείκτες κινούνταν σε θετικό έδαφος, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις μετοχές ενέργειας να ηγούνται της ανόδου. Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 1,1%.

12:09
Αναστασία Κιτσικώστα

Πλεύρης: Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε ασθενείς από την Ουκρανία στα δικά μας νοσοκομεία

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να δείξουμε τις κοινές αξίες της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«H Eυρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη απέναντι στον ουκρανικό λαό και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και με μεταφορά ασθενών στα δικά μας νοσοκομεία τον ουκρανικό λαό που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται. Από εκεί και πέρα, παράλληλα παρακολουθούμε την πανδημία. Η πανδημία βρίσκεται εδώ. Θεωρούμε ότι σιγά σιγά πηγαίνοντας στην αποκλιμάκωση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για τυχόν επαναζωπύρωση της πανδημίας. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να δείξουμε τις κοινές αξίες της Ευρώπης».

 11:57

Αναστασία Κιτσικώστα

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην Ουκρανία

Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό στέλνει σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στα σύνορα της χώρας προκειμένου να συμμετάσχει στην προσπάθεια της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στον πληθυσμό της χώρας λόγω του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:57
Αναστασία Κιτσικώστα

«Άγριο» επεισόδιο με μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με t-shirt στο οποίο υπήρχε το «Ζ» που συμβολίζει την εισβολή στην Ουκρανία, είχε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:56
Αναστασία Κιτσικώστα

Χάος στο Μικολάιβ μετά από ρωσικό πύραυλο σε διοικητικό κτήριο - Αναζητούνται πολίτες και στρατιώτες

Ρωσικός πύραυλος έπληξε το πρωί διοικητικό κτήριο στο Μικολάιβ.

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης - λιμάνι, περισσότεροι άνθρωποι μέσα στο κτήριο «διέφυγαν από θαύμα», ωστόσο πολίτες και στρατιώτες αγνοούνται.

«Αναζητούνται 8 άμαχοι και 3 στρατιωτικοί» στα συντρίμμια, σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Προς το παρόν ψάχνουμε. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η κατάσταση στο Μικολάιβ είναι τεταμένη εδώ και εβδομάδες.


Αναστασία Κιτσικώστα

Χάος στο Μικολάιβ μετά από ρωσικό πύραυλο σε διοικητικό κτήριο - Αναζητούνται πολίτες και στρατιώτες

Ρωσικός πύραυλος έπληξε το πρωί διοικητικό κτήριο στο Μικολάιβ.

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης - λιμάνι, περισσότεροι άνθρωποι μέσα στο κτήριο «διέφυγαν από θαύμα», ωστόσο πολίτες και στρατιώτες αγνοούνται.

«Αναζητούνται 8 άμαχοι και 3 στρατιωτικοί» στα συντρίμμια, σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Προς το παρόν ψάχνουμε. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η κατάσταση στο Μικολάιβ είναι τεταμένη εδώ και εβδομάδες.

11:49
Αναστασία Κιτσικώστα

Αναφορά του Ria Novosti σε τετ α τετ Ερντογάν - Αμπράμοβιτς

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε πως ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, είχε συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς να αναφέρει το δημοσίευμα στο τι ειπώθηκε, σημειώνει πως μαζί τους ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ρωσικό πρακτορείο, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο αναφέρεται και στις αναφορές για δηλητήριαση του Αμπράμοβιτς σχολιάζοντας πως χτες «η ρωσική υπηρεσία του BBC αναφέρθηκε στο περιστατικό ωστόσο λίγο αργότερα κατέβασε την ανάρτηση».

11:17
Αναστασία Κιτσικώστα

Απέλαση διπλωματών των τριών βαλτικών χωρών ανακοίνωσε η Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τους πρεσβευτές των τριών χωρών της Βαλτικής για να τους ανακοινώσει την απέλαση διπλωματών τους σε απάντηση της απέλασης Ρώσων διπλωματών από το Βίλνιους, το Ταλίν και την Ρίγα.

Σε μία συντονισμένη κίνηση, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία απέλασαν πρόσφατα συνολικά 10 ρώσους διπλωμάτες.

11:05
Αναστασία Κιτσικώστα

Πώς σχολιάζει η ουκρανική τηλεόραση την έναρξη των συνομιλιών στην Τουρκία

Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν με «ένα ψυχρό καλωσόρισμαχωρίς χειραψία

10:58
Αναστασία Κιτσικώστα

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την αναστολή της τη Δευτέρα λόγω φόβων για «ρωσικές προβοκάτσιες».

«Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

10:55
Αναστασία Κιτσικώστα

Εικόνες από τις συνομιλίες στο Ντολμά Μπαχτσέ

Πηγή φωτογραφιών: Turkish Presidency via AP

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου