ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΣ?

 


Τον Οκτώβριο του 2018 ο Τάκης ο Λουκόπουλος επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις του βιολογικό καθαρισμό  της πόλης μας για τις εργασίες αναβάθμισης που γίνονταν τότε δήλωσε:


«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών. Έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός των κτιρίων και προχωράει η τοιχοποιία.  Ένα έργο πνοής, που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή εκτελείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Με την λειτουργία του θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες πληθυσμού 40.000, από  20.000 που είναι σήμερα. Θα μπορεί να υποδεχθεί και το αποχετευτικό δίκτυο του Αντιρρίου, άλλο έργο που αναμένεται η ένταξή του(το εντάξαμε αμέσως μετά και ακόμα να ξεκινήσει) στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός της δημοτικής αρχής είναι μακροπρόθεσμος, καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες. Αν σκεφθούμε μάλιστα και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 15.000.000 ευρώ για την μετατροπή του Χ.Υ.Τ.Α. σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Βλαχομάνδρα,(λυπούμαστε, λέμε τώρα, που δεν άρεσε στον Δήμαρχο Αγρινίου, εμείς το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ αυτός δεν είχε ούτε πρόταση για την περιοχή του) γίνεται φανερό ότι ο δήμος Ναυπακτίας σχεδιάζει το μέλλον της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. 


Ειδικά για το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού πρέπει να πούμε ότι από την αρχή της θητείας μας ήταν βασική μας στόχευση. Βρήκαμε ένα έργο απενταγμένο, καταφέραμε την επανένταξή του και εξασφαλίσαμε την χρηματοδότησή του. Με διαφανείς διαδικασίες, ξεπεράσαμε όλες τις ενστάσεις, δικαιωθήκαμε για τις επιλογές μας, παρακάμψαμε τις φωνασκίες και τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό. Σήμερα λοιπόν είμαστε χαρούμενοι γιατί όλα προχωράνε, όπως είχαμε σχεδιάσει και θα παραδώσουμε στους πολίτες της Ναυπακτίας μια πολύτιμη περιβαλλοντική υποδομή.”

“Η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, η ανάδειξη της καστρούπολης και του θαλάσσιου μετώπου – σημαντικά εργαλεία για την τουριστική ανάπτυξη – ήταν  είναι και θα είναι στο κέντρο της προσοχής του Δήμου Ναυπακτίας.  Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν εδώ και χρόνια και ήρθε η ώρα να αποδώσουν καρπούς. Η καλή συνεργασία των αιρετών με τις υπηρεσίες του Δήμου, η επιμονή στους στόχους, ο καθημερινός αγώνας όλων, φέρνει αποτελέσματα”. Αυτά λέει ο Τάκης, τα σε παρένθεση τα βάλαμε τώρα.



 

 Περαιτέρω στις αρχές Ιουνίου του 2020  η έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός» κάτω από την ανακοίνωση   του δήμου για την απώλεια μπλε σημαίας από την Ψανή,   σχολιάζει:


«…Με δεδομένο πως ο τελευταίος(ο βιολογικός εννοεί) μπορεί να σηκώσει περισσότερες ποσότητες, η λύση περνά μέσα από την αναβάθμισή του, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και από ένα ακόμα έργο η μελέτη του οποίου υπάρχει στο δήμο. Μιλάμε για τον καταθλιπτικό αγωγό, ένα έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, βάσει πάντα της μελέτης που έχει γίνει(την πήραν έτοιμη), για το οποίο ο δήμος καλείται να βρει άμεσα χρηματοδότηση για να το πραγματοποιήσει(αλλά βρήκε πολλαπλάσια για λάμπες και πλακόστρωτα όμως). Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε υπολογίζεται πως οι αντοχές του συστήματος θα διπλασιαστούν, ως προς τις ποσότητες που θα μπορούν να στέλνονται στο βιολογικό, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο ζήτημα που προκύπτει σε καιρούς μεγάλης πίεσης και σε συγκεκριμένα γνωστά σημεία της πόλης. 

Αυτό το έργο, μαζί με την αναβάθμιση του βιολογικού,…. θα επιτρέψουν στη Ναύπακτο να διώξει από πάνω της τον εφιάλτη της καθαρότητας των νερών, έχοντας πλέον και ουσιαστικά καθαρές θάλασσες, αλλά και τυπικά το σήμα που θα το πιστοποιεί, δηλαδή τις Γαλάζιες Σημαίες…. Ο δήμος καλείται σήμερα να εργαστεί για όλα αυτά, βάζοντας εκτός των άλλων τέλος και στους ψιθύρους εντός των τειχών της πόλης, σχετικά με το κατά πόσο οι θάλασσες μας είναι κατάλληλες ή όχι για κολύμβηση. Γιατί μπορεί οι μετρήσεις, ακόμα και σήμερα χωρίς τις Γαλάζιες Σημαίες, να λένε ναι, όσο κρατά όμως η συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν, μόνο κάτι κακό μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την περιοχή». Αυτά λέει η εφημερίδα, τα σε παρένθεση επίσης μπήκαν από εμάς τώρα.

 

Η ανακοίνωσή μας αυτή έχει σχέση με την  αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού που τελείωσε το φθινόπωρο του 2020 και πριν λίγες μέρες, μετά τη δοκιμαστική περίοδο έγινε η οριστική παραλαβή παράδοση του έργου στην ΔΕΥΑΝ γεγονός που δεν έμαθε κανένας για ευνόητους λόγους φυσικά.


Αν αναλογιστούμε τώρα ότι σχεδόν τίποτα δεν έγινε, ότι η πίεση διευθέτησης  των λυμάτων είναι ασφυκτική πλέον σε όλο το παραλιακό μέτωπο και κυρίως ότι η δημοτική αρχή του κ. Γκίζα απεργάζεται τρόπους να μην ολοκλήρωση το έργο της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των όμβριων από τα λύματα και την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης, αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι οι ψίθυροι εντός των τειχών γίνονται κραυγές με καταστροφικές συνέπειες και για μας, για τις επιχειρήσεις  και για τους επισκέπτες. Καλούμε τέλος αυτό το εκρηκτικό πράγματι μείγμα  στα θεμέλια της πόλης που αποτελούν την δημοτική αρχή υπό τον κ. Γκίζα, να συνέλθουν από την λήθαργο της καρέκλας και να ολοκληρώσουν τα έργα γιατί ήδη πλέον είναι αργά και η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη, αν δεν είναι ήδη.

 

 ΥΓ1: Οι φωτογραφίες είναι από το 2018 η πρώτη και η δεύτερη είναι πρόσφατη από τις επισκέψεις του τότε δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου και αντίστοιχα της τότε  προέδρου της ΔΕΥΑΝ Αγγελικής Σμπούκη.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου