ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κρυονέρι: Ανιστόρητες οι αναφορές για έλευση του σκυροδέματος το 1940


 

Με τεκμηριωμένη ανάρτησή του, ο Ναυπάκτιος μηχανικός Θόδωρος Κάντζος, εξηγεί γιατί ήταν λάθος η αναφορά του δημάρχου Ναυπακτίας, που τοποθετούσε την κατασκευή της αποβάθρας στο Κρυονέρι, το έτος 1940!

Ο κ. Κάντζος έγραψε:

"Σε συνέχεια παλαιότερου σχολίου μου για την υπόθεση της αποξήλωσης της “σαθρής αποβάθρας” στο Κρυονέρι και μετά από άλλο ενδιαφέρον άρθρο περί της τοπικής τελωνειακής ιστορίας που είδε το φως της δημοσιότητας, να προσθέσω ένα ακόμη σχόλιο ιστορίας.
Η αποβάθρα ήταν το έργο :
1905, ©Fonds Hennebique. CNAM/SIAF/CAPa/Archives XXe siecle. BAH-25-1906-23556. Estacade n.id., Missolonghi (Greece)
ο φάκελος του οποίου βρίσκεται μεταξύ άλλων στο Cité de la Architecture’s Archives στο Παρίσι όπου αναφέρονται τα έργα με οπλισμένο σκυρόδεμα που πραγματοποίησαν η εταιρεία του ΗΛΙΑ Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (1859-1932, Α.Μ. ΤΕΕ 6) και ακολούθως η εταιρεία του Σπήλιου Αγαπητού ως αντιπρόσωποι του οίκου Hennebique στην Ελλάδα.
Η επιστημονική εργασία του Σπύρου Τζόκα “Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” αναφέρει την παραπάνω πληροφορία στην σελίδα 73.
https://www.ims.forth.gr/uploads/docs/ELISTOKAINO_5.3.pdf

Η παραπάνω εργασία αποτελεί φόρο τιμής σε έναν από τους πρωτοπόρους συναδέλφους μηχανικούς και ιστορική κατάθεση για τα πρώτα βήματα του οπλισμένου σκυροδέματος στη χώρα.

Το σχόλιο γίνεται εφενός για να ακυρωθούν οι ανιστόρητες αναφορές περί της έλευσης του οπλισμένου σκυροδέματος στη χώρα μας μετά το 1940 ή της κατασκευής της αποβάθρας στη δεκαετία του 1960 και αφετέρου για να αναδειχθεί η ακριβής έννοια και σημασία του μνημείου, που δεν είναι μόνο ότι έχει κηρυχθεί με ένα χαρτί που αν δεν το βρίσκουμε το μνημείο δεν υπάρχει.
Μνημείο είναι αυτό που προκαλεί όλη αυτή τη δίψα για πληροφορία και ιστορικά γεγονότα, όχι μόνο με την παρουσία του αλλά και με τη δεδομένη καταστροφή του.

Γιατί όποιος δεν έχει μνήμη (μνημεία), δεν έχει μέλλον."

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου