ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα κάλαντα του Στουρνάρα, η «χετζαρισμένη» ΔΕΗ και η παραίτηση Κ. Λογοθέτη


 Ο πρώτος που είπε τα …κάλαντα, φέτος, στο Μαξίμου ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας καθώς στην ενδιάμεση έκθεσή της η κεντρική τράπεζα επισημαίνει, πως αν δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις δύσκολα θα βρεθεί η χώρα με επενδυτική βαθμίδα το 2022.

Έτσι, θα χαθεί άλλο ένα παράθυρο ευκαιρίας, που μας παρέχει η ΕΚΤ. Οι πληροφορίες ότι αυτός τα είπε, αυτός τα άκουσε καθώς στο Μαξίμου είναι «πεσμένες» οι μετοχές του, ελέγχονται…

ΔΕΗ: Και από τις «πεσμένες» μετοχές του κεντρικού τραπεζίτη στην εντυπωσιακή βύθιση της ΔΕΗ, η τιμή της οποίας επέστρεψε στα επίπεδα της ΑΜΚ καταγράφοντας χαμηλό μήνα. Αιτία, οι ανησυχίες για την επίπτωση στην κερδοφορία από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά πιο ψύχραιμοι, γνωρίζοντας ότι αφενός η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αντιστάθμιση κινδύνου (Απελεύθερος 15 Δεκεμβρίου), όσον αφορά στα κόστη αερίου, εκπομπών CO2, και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρική, αφετέρου, η κρατική επιδότηση απευθείας στους λογαριασμούς επιτρέπει τη μετακύληση του κόστους στους καταναλωτές.

ΔΕΗ ΙΙ: Αν ισχύουν τα παραπάνω και η ΔΕΗ έχει χετζάρει το 50% της ανοικτής θέσης σε φυσικό αέριο και εκπομπές διοξειδίου καθώς και το 10% της ανοικτής θέσης σε αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει περιορίσει σημαντικά την επίπτωση από την άνοδο του κόστους.

Και αυτό γιατί παράγει ρεύμα, με διευρυμένο περιθώριο κέρδους, χάρη στην οριζόντια μετακύληση του κόστους σε καταναλωτές, επιδοτώντας τη χασούρα από το γεγονός ότι αγοράζει ακριβά ηλεκτρική ενέργεια στη χοντρική για το μέρος που δεν είναι χετζαρισμένο.

ΔΕΗ- κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι για την κερδοφορία προέρχονται από ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να απαλείψει την κρατική επιδότηση στην κατανάλωση καθώς και από πιθανή αύξηση των καθυστερήσεων στην πληρωμή λογαριασμών.

Προς το παρόν, κίνδυνος να αποσυρθεί η κρατική επιδότηση απευθείας στα νοικοκυριά δεν διαφαίνεται.

Όσο για την αύξηση των καθυστερήσεων, η πλειονότητα των παλαιών λογαριασμών της ΔΕΗ είναι σταθερού τιμολογίου. Σε αυτούς η μετακύληση του αυξημένου κόστους διενεργείται σταδιακά. Εξ ου η εκτόξευση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει φανεί στην ολότητά της σε μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ.

Lamda: Νέο χαμηλό 6 μηνών, χθες, για τη μετοχή (6,73 ευρώ) καθώς ενέσκηψε νέος ισχυρός πωλητής, μετά τα νέα για τη μετάθεση των εσόδων από προκαταβολές.

Στα χαμηλά άλλαξαν χέρια πάνω από 500 χιλ. τεμάχια. Ενεργό το buyback.

Δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία, μεταξύ Bain-Fortress και Davidson Kempner, για την από κοινού διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου. Βιάστηκε η στήλη ( Απελεύθερος 13 Δεκεμβρίου).

Alpha-Sky: Για την προσεχή Παρασκευή μετατέθηκε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον ενός εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Για να δούμε θα τους πουν τα Κάλαντα…

ΓΕΚ-Καζίνο: Αναμενόμενη η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακολουθεί η κύρωση και η είσοδος στο σχήμα της Hard Rock. Μετά -και εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον- ίσως υπάρξει διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων μακροχρόνιας μίσθωσης της έκτασης από την Ελληνικό ΑΕ.

Πειραιώς- Terra: Η Πειραιώς εξέτασε το προηγούμενο διάστημα – και πιθανώς συνεχίζει- το plan B της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων (Terra). Προς το παρόν, δεν φαίνεται να βρίσκουν άκρη για το πώς θα μπορούσε να γίνει.

Δεν έχει αποσταλεί ακόμη process letter στους επενδυτές.

Όμιλος Φουρλή- Florida 1: Ο όμιλος Φουρλή, μέσω της νεότευκτης Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το πάρκο Florida 1 στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Μάιο.

Για ποιο λόγο καθυστέρησε, επί τόσους μήνες, η υπογραφή SPA; Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για τίμημα πέριξ των 60 εκατ. ευρώ. Τώρα η στήλη διαβάζει για περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Λογοθέτης-Libra: Ο Κ. Λογοθέτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του ομίλου Lomar. Παραμένει μέλος του ΔΣ και μέτοχος του Libra Group.

Ανακοίνωσε δε ότι έχει ιδρύσει family office με την επωνυμία Alithea Capital, που θα διαχειρίζεται τις επενδύσεις της οικογένειας.

Υ.Γ.: . Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. Όσο για τις επενδύσεις σας συστήνουμε τα ικαριώτικα ( και σε αρκετές περιοχές της Μικράς Ασίας) κάλαντα «Σε αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε τα ράφια είναι ασημένια, του χρόνου, σαν και σήμερα, να ναι μαλαματένια»….

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών. 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου