ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τίτλοι τέλους την «Alitalia» με χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο


 Η Αlitalia πέταξε το βράδυ για τελευταία φορά, μετά από αμέτρητες αεροπορικές συνδέσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει το μακρινό 1947.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας: ήταν ο επίσημος αερομεταφορέας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης το 1960, ενώ τρεις δεκαετίες αργότερα τις στολές του προσωπικού κλήθηκε να σχεδιάσει ο Τζόρτζιο Αρμάνι.

Τον περασμένο αιώνα, η Alitalia ήταν η δωδέκατη αεροπορική εταιρία στον κόσμο. Από το τέλος των χρόνων του 1990 όμως άρχισαν τα προβλήματα, με τεράστια λάθη στις στρατηγικές επιλογές, όπως και την όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη των εταιριών χαμηλού κόστους.

Η Ita καλείται τώρα να καλύψει το μεγάλο αυτό κενό . Πρόκειται, πάντως , για δυο εντελώς αυτόνομες εταιρίες και, προς το παρόν, αποφασίσθηκε ότι η “νεογέννητη” Ita δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2.800 εργαζόμενους.

Τα αεροσκάφη της -όπως γράφει ο Τύπος- θα μπορέσουν πιθανόν να διατηρήσουν το σήμα του αερομεταφορέα που πήρε “σύνταξη” χθες το βράδυ.

7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά

Από σήμερα, την Alitalia θα αντικαταστήσει μια νέα εταιρία, η Ita, η οποία θα ελέγχεται, πάντα, από το ιταλικό δημόσιο. Αλλά με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές: οι μισθοί θα περικοπούν μέχρι και σχεδόν κατά 50%.

Ένας κυβερνήτης της Alitalia έπαιρνε, μεικτά, περίπου 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, στην νέα εταιρία, περιορίζεται στις 6.200 ευρώ.

Οι αεροσυνοδοί και ιπτάμενοι, κατά μέσο όρο, θα περάσουν από 2.600 ευρώ, στα 1.680. Tα συνδικάτα αμφισβητούν την όλη διαδικασία, διότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της Alitalia, δεν πρόκειται να επαναπροσληφθεί.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, συνολικά, 7.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Για τον λόγο αυτό, τις περασμένες ημέρες, οι εργαζόμενοι μπλόκαραν και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ιταλική πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο- Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η Ιta, προς το παρόν, περιορίζεται σε 52 αεροσκάφη και 2.800 εργαζόμενους. Πολλοί φοβούνται ότι μεσοπρόθεσμα, η νέα αυτή εταιρία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως είναι η Air France και η Lufthansa και ότι θα τεθεί στο περιθώριο και απ’ τις εταιρίες χαμηλού κόστους. Θα δούμε.

Σήμερα, πάντως, υπάρχει μόνον απογοήτευση-και μια νοσταλγία, ήδη- για την χαμένη Alitalia.

Πηγή: DW

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου